bildirgec.org

pers hakkında tüm yazılar

KIYAFET

akoni | 02 October 2012 17:16

İnsanların giyinme tarzını iklim, töreler, moda veya din inançları gibi çeşitli öğeler etkileyebilir. Çünkü giyinmenin tek işlevi insanı soğuktan veya sıcaktan korumak değildir. Giyim, aynı zamanda insanların, yaşına, cinsiyetine, toplum içindeki yerine, önemine, felsefesine ve din idealine göre ayrımına olanak veren toplumsal bir olgudur. İnsanın sırtındaki giyecek onun kadın mı, erkek mi, zengin mi, yoksul mu, asker mi, sivil mi, yargıç mı, avukat mı, itfaiyeci mi, polis mi olduğunu belli eder. Giyim yoluyla insanlar toplum içinde bir yer tutmaya, başkalarının ilgisini çekmeye veya kendilerini başkalarına kabul ettirmeye çalışırlar.

Başlangıçta, giyimin bugünkü gibi toplumsal işlevi yoktu. Sırf soğuktan korunmak için hayvan postlarına sarınan insanlar zamanla kumaş dokumayı, deri tabaklamayı, yün örmeyi öğrendiler. O zamanlar tam veya yarı çıplaklık da toplum için hiç kuşkusuz bir sorun sayılmıyordu. Eski vazoların üzerindeki desenlerde Minos sanatının heykelciklerinde görülen Giritli kadınların belden yukarısı çıplaktı.

2020 BÜYÜK BULUŞMA EFSANESİ

CihanTurK | 21 December 2009 23:21

Pers civi yazısı
Pers civi yazısı

Pers – 2020 – Büyük Buluşma

Pers Yazıtı – 2020 “Büyük Buluşma Efsanesi”

Pers Çivi Yazıtı – 2020 “Büyük Buluşma Efsanesi”
Pers Çivi Yazıtı Kalıntısında Büyük Buluşma Efsanesi Antalya bölgesi M.Ö. 546 – 336 tarihleri arasında Pers Dönemidir. Bazı pers kalıntılarındada Büyük Buluşma Efsanesi hakkında bilgiler mevcut. Pers Kalıntılarında M.Ö. 420 Büyük Buluşma hakkında yazıda şöyle der; büyüklerimiz bize öğüt vermek için anlatırlardı. Bizler hikaye gibi dinlerdik. Ama hikaye o gün(Büyük Buluşma günü) gerçekleşti. Çok kayıp verdik. Deniz, kara, hava birleşti bir oldu. İnsanlar ne yapacağını bilmiyordu. Deniz ölüm, kara kıtlık ve gök yüzü facia getirdi.’ der…
g.ü.e.m.

gerçek üstü efsaneler merkezi

“PRAESCRİPTİONES”TEN “ŞAKK”A ÇEKİN TARİHİ

Deniz Kasakolu | 13 April 2009 11:57

ÇEKİN TARİHİ

Çekin bugünkü kullanım şekli ile ilk ortaya çıktığı dönem Roma İmparatorluğu’dur. Çek , dönem olarak miladdan önce 100’lü yıllardan miladdan sonra 300’lü yıllara kadar yaygın bir şekilde uygulama alanı bulmuştur.

Augustus (M.Ö. 27 - M.S.14)
Augustus (M.Ö. 27 – M.S.14)

Çekin Roma İmpratorluğu‘ndaki adı PRAESCRİPTİONES olarak yerleşmiştir. PRAESCRİPTİONES kelimesinin günümüz türkçesi ile devlet tahviline yakın bir anlamı vardır.

BAROK BAHÇE DÜZENLEMELERİ

lovesredcloud | 08 May 2008 18:58

Kıta Avrupası ve Yakın Doğu’ya ait bahçelerdeki işlevsel düşüncenin estetik kaygıya geçişi ve bunun getirdiği kültürler arası sıçrayış M.Ö 3. bin yıla kadar dayanmaktadır. Sümerlilerin mitolojik kralı Gılgameş eski Babilon’da bahçeler ve meyveliklerle süslenmiş, coşturulmuş bir şehri anlatan ilahiler söylermiş.

Bin yıl kadar sonra hemen hemen tüm Mezopotamya kralları, kraliyet bahçelerinde banketler vererek, yaşlı ağaçların gölgeleri altında değerli konuklarını lüks, konfor ve keyif içinde ağırlarlarmış.

Satrançtaki taşların anlamları nereden geliyor?

blood sugar sex magik | 29 August 2007 14:34

Bilindiği üzere satranç 2 kişiyle oynanan bir zeka oyunudur. Ancak içinde bulundurduğu felsefe bambaşkadır. Ortaçağda Avrupa’da yaygınlaşan satranç oyununun eski Hindistan’dan “çaturanga” adıyla çıktığı tahmin ediliyor. Hintli bir rahip bu oyunu bulup Hint kralına hediye etmiş. Şah, vezir, kale, fil gibi taşların yine Hint askeri terimleri olduğu ileri sürülüyor. Rahip bu oyunu keşfederken çok ince bir ayrıntıyı da içine katmış, “Ordu olmadan kral, hiçtir.”. Hindistan’da askerler arasında çok yaygın olan bu oyunun, İran’a ve Arabistan’a, daha sonra da Avrupa’ya geçtiği sanılıyor. İlkçağlardan beri oynanan oyunun zaman içinde bazı kuralları değişse bile, kavramlar eski gelenekleri sürdürüyorlar. Örneğin “şah mat” kavramı, Pers dilindeki “shah mat” kelimelerinden geliyor ve anlamı ise “şah öldü” demek…

Frank Miller’dan “300”

Andrasta | 13 November 2006 07:57

SinCity‘nin ardından bu seferde Frank Miller‘in Kral Leonidas ve onun özel korumalığını yapan üç yüz Spartan’ın, Pers Kralı Xerkes ve onun büyük ordusuna karşı direnşini anlatan “300” adlı çizgi romanı sinemaya uyarlanıyor.

Filmin en büyük özelliği ve en çok merak edilen unsuru ise dış mekanlarda dahil olmak üzere her sahne ve zırhda dahil olmak üzere birçok şeyin yüksek teknoloji ve yeşil ekran kullanılarak yaratılmış olmasıdır.