bildirgec.org

osmanlıca hakkında tüm yazılar

Yeni Asir 116 yasinda!

deLe | 28 August 2010 11:44

Yeni Asir
Yeni Asir

Turkiye Cumhuriyeti’nden de eski bir gazete, tam 116 yil once yayin hayatina baslamis. 19 agustos 1895 yilinda Selanik‘te ilk olarak ”Asir” adiyla Abdurrahman Arif Bilgin tarafindan yayinlanmis. ”Yeni Asir” ismini ise 23 agustos 1908 yilinda almis. İlk renkli basimi ise 23 temmuz 1909 yilinda gerceklesmis.

Sabah
Sabah

Yeni Asir’in Turkiye’ye kazandirmis oldugu en onemli deger ise ulkemizin en buyuk gazetelerinden biri olan Sabah Gazetesi’ni bunyesinden cikarmis olmasidir. ( 22 nisan 1985 Sabah’in kurulusu).

Yeni Asir 2000 yilindan itibaren internet sitesini kurdu. Yeni Asir suan Turkuvaz Medya Grubu bunyesinde yer aliyor.

Türk Lehçeleri Yazım Programları

isasari | 13 July 2008 21:40

Türk dili ve edebiyatı, Türkoloji, dilbilim veya tarih gibi sosyal bilimler alanında çalışanların karşılaştıkları en büyük sorunlardan birisi de, değişik alfabeler arasında harf çevrimi ve bu alfabelerde yazımdır. Bin bir zahmetle çeşitli yazı tiplerini edinip Word‘ün “Simge Ekle” kısmından ihtiyaç duyulan karakterleri ekleyip bu şekilde yazmak oldukça sıkıntı verici bir iştir. Dilbilimciler, Türkologlar ve konuya ilgi duyan kişiler için geliştirilen Türk Lehçeleri Yazım Programları, işte bu zorlukları en aza indirir ve değişik alfabelerde (Kiril, Göktürk, Arap vs.), Türk lehçelerinde vs. harf çevrimine olanak sağlar.

facebook grupları

beyrek | 25 April 2008 19:00

facebook’taki ilginç gruplar.

osmanlı devleti

jetkom | 02 March 2008 11:33

cuma günü derste ınkılap dersinde osmanlı devleti ile ilgili soru sordu hoca.soruda osmanlı devletinin kuruluş döneminden yıkılış deönemine kadar kaç tane padişah değiştirdiği ile ilgili.hiç kimse bilemedi ve hoca söyledi cevabı tamı tamına 36 tane ilk başta şaşırdım ve herkes dediki bende dahil hocam osmanlı devletinin 600 yıllık döneminde toplam 36 tane padşah nasıl değiştirir dedik aslında biz daha fazla bekliyorduk.

zevkler ve renkler tartışılmaz ama sorulur !

taninmayan-68170 | 04 September 2007 15:37

zevkler ve renkler tartışılmaz bir site yapıyorsanız
ziyaretçinin zevkini ve rengini sormanız gerekli !
çünkü elinize bu işten para gelsin veya gelmesin
sonuç olarak internet birinci açıdan bir hizmet sektörüdür. özellikle google arka fon rengi olarak beyaz kullansada zamanla web sayfası bakmak tek kelimeyle aydınlatmada kulanılan bir florasana bakmakla aynı şeye dönüyor.! kısaca artık baymaya başladı. ve uzun süre bakmak göz sağlığı açısındanda tartışılmaz bir şey !

eski hat sanatı ustaları bile bakti zamanında gözü yormasın diye açık sarı krem rengi özel kağıtlara üzerine çalışmalar yapıyorlar. nereyse 1000 yıldan daha eski bir zanaat

osmanlı türkçesini günümüz türkçesine çeviren program yazıldı

admin | 31 March 2007 17:35

ysadan faydalanılarak yapılan

osmanlıca  çevir   türkçe :)
osmanlıca çevir türkçe 🙂

otomatik el yazısı tanıma sistemi osmanlı türkçesindeki karakterlere uygulanarak latin harflerine dönüşüm sağlayan programyıllardır araştırmacı bekleyen arşivleri inşallah kurtarır.Dünyanın en geniş tarihi ,sosyal,ekonomik ve kültür arşivine sahip olan osmanlı devletinin anlaşılması yolunda güzel bir adım daha tüm emeği geçenlere teşekkürler…

Osmanlica bilgisayar terimleri

ratta | 05 March 2007 18:37

Su sayfada bilgisayar terimlerinin osmanlica karsiliklarini yazmislar. bazilari gercekten cok komik. Virus icin Deyyus, hacker icin ise Deyyus-ul Ekber bulunmus mesela 🙂

Pardus’a Osmanlıca karakter seti desteği

Kaplumb Aga | 21 November 2006 08:09

Pardus geliştiricilerinden ali ışıngör‘ün kişisel blogunda belirttiğine göre, şimdiye kadar sadece mikrofilm ortamında ve günümüz Türkçesine çevrilerek saklanan Osmanlıca belgeler, pardus içinde yapılan bir çalışmayla, hatasız bir şekilde metin haline çevrilip başka bilgisayarlarda da doğru şekilde görüntülenecekmiş. Böylece ilk defa “Osmanlıca karakter seti” de hayata geçirilecekmiş.