bildirgec.org

os hakkında tüm yazılar

kravat baglamayı bilmeyenlere çözüm

nazrdogan | 30 November 2010 16:24

easy tie
android (froyo) işletim sistemi için gelistirilen bu uygulama sayesinde kravat nasıl baglanılır adım adım gösteriyor. uygulama biraz gereksiz gibi gorunsede kravat baglamayı bilmeyen için kullanışlı olabilir.

easy tie
bu uygulama piyasaya sunulmasada yakın zamanda android market de olması gerekiyor

kaynak

iphone HD/4G Göründü!!

CptZenci | 27 April 2010 23:05

Geçtiğimiz zamanlarda iPhone OS 4.0 duyurulmuştu. 22 Haziranı yani iPhone HD’nin duyurulmasını bekliycektik ki Kaliforniya’da bir cihaz bulundu. Bir apple çalışanı tarafından (bilerek) unutulduğu düşünülen cihaz, saçma görünmüyor. Cihazı bir süredir inceleyen Gizmodo teknoloji blogu editörleri cihazın iç donanımının çok kalitleli olduğunu düşünüyor ve bu gerçekten iPhone HD/4G diyorlar.

Jolicloud Chrome OS a Rakip!!!

Beacool | 02 March 2010 16:33

Jolicloud Chrome OS a Rakip!!!

O bir alternatif...
O bir alternatif…

Son zamanlarda işletim sistemlerinin gittikçe daha değişik şekillere bürünmesini ve son kullanıcıya farklı yollardan erişmeye çalışmasını görüyoruz. Emin olduğum bir konu var ki birkaç yıl içinde bildiğimiz “makinene kur her şeyi ondan çalıştır” sistemi yerini daha farklı şekillere bırakacak.

Kurulum ekranı...
Kurulum ekranı…

Chrome OS bu değişimin öncülüğünü yapsa da daha resmi çıkışı duyurulmadan alternatifleri piyasada boy göstermeye başladı. En yakın rakibi ise Jolicloud! 600 mb lık bir paket halinde ve bedava olarak dağıtılan bu sistemin hedefi daha efektif ve işletim sistemi yükünden kurtulmuş hızlı netbooklar yaratmak. Bu idealist yaklaşım ne denli başarılı olur ve nedenli Google gibi bir devin karşısında durabilir onu zaman gösterecek ama denemeye değer.

Linux tabanlı bir sistem olan Jolicloud 2.6.32.4 Kernel üzerine kurulmuş X.org 1.6.0 Xserver ve Gnome 2.24.0 arayüze sahip Firefox 3.5.3 (XULRunner 1.9.1.3) ve Prism 1.0b2 (XULRunner 1.9.1.3) gibi kuvvetli browserlarla kuvvetlenen sistemin desteklediği medyalar ise;

WordPress’in Android Uygulaması Kullanıma Hazır!

algoz | 03 February 2010 15:02

WordPress, Android için geliştirmiş olduğu WordPress for Android 1.0 uygulamasını Android Market’a gönderdi.

Hem WordPress.com (WordPress tarafından barındırılan/host edilen bloglar.) hem de WordPress.org (WordPress CMS) blogları için kullanılabilecek olan WordPress for Android 1.0’da; birden fazla blogu yönetebilme, içerik ekleme veya düzenleyebilme (kategoriler, etiketler, fotoğraflar) ve yorumları yönetebilme gibi özellikler bulunmakta.

Python dili ile dosya sistemi işlemleri ve resim işleme

mgulsoy | 26 November 2009 10:34

Dosya sistemi işlemleri bazı uygulamalarda oldukça gerekli olan bir ihtiyaç. Pek çok dilde bu işlemi yapabilmek için farklı programlama modelleri, API’ler veya nesneler bulunmakta. Bu yazıda Linux ve Windows işletim sistemlerinde dizin ve dosya yapısı işlemlerinden bahsedeceğim. Önce bu iki işletim sisteminin dosya sistemi farklılıklarından biraz bahsetmek isterim ki dosya sistemi ile ilgili kod yazarken bu farklılıklara dikkat etmek gerekli.

Dosya sistemi yapıları:
Windows işletim sistemi, her ne kadar değiştirmiş olsalar bile, genelde dosya sistemi ağaç yapısı için sürücü kavramını ele alır. Sistemde birden çok sürücü olabilir.Linux (ve türevleri) işletim sistemleri ise tek bir dosya sistemi kökü barındırır. Bunun adı root gösterimi ise / dir.

Microsoft’tan Google’a Chrome OS Cevabı mı?

algoz | 24 November 2009 09:35

Google, kendi işletim sistemi Google Chrome OS’u * geçen hafta tanıtmış ve 2010 yılı içerisinde kullanıma sunulacağını duyurmuştu.Google Chrome OS işletim sisteminin en önemli özelliği ise; herhangi bir masaüstü uygulamasının kuruluşuna izin vermemesi/gerek duymaması ve sadece web tabanlı uygulamaların çalıştırılabilmesi.

Google, bu hamlesi ile hem birçok uygulamanın web’e taşındığı şu günlerde, bu trende uygun bir işletim sistemini hizmete sunmak hemde yatırımcıları ve geliştiricileri web tabanlı uygulamlar konusunda dahada cesaretlendirerek, web’e olan bu yönelişi hızlandırma çabasında.


şimdi

Geliştirdiği uygulamanın geniş kitleler tarafından kullanılmasını isteyen geliştiriciler, genellikle uygulamarını ilk olarak Windows’a uyumlu olarak hazırlarlar. Oysa gelecek dönemde, web altyapısında hız ve güvenlik konularında ciddi ilerlemeler sağlaması halinde, kullanılmak için sadece web tarayıcılara ve web erişimine ihtiyaç duyan web tabanlı uygulamların hazırlaması yeterli olabilecek.
Sonuç olarak işletim sistemleri ve dolayısı ile bu alanın bir numaralı aktörü olan Windows ciddi bir darbe almış olacak (işin bu boyutunda).
Facebook’un ve Twitter’ın elde ettikleri popülerliğin bir nedeninin de; kendi API’leri ile geliştirilen 3.parti uygulamalar ile oluşan ekosistemin, facebook ve twitter’ı beslemesi olduğuda düşünülürse, windows ekosistemindeki daralmanın ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılabilir.

İşte! Google’ın İşletim Sistemi: Google Chrome OS!

admin | 20 November 2009 19:01

Google, daha önce sadece adı ve genel kullanım alanı ile ilgili bilgilendirmede bulunduğu kendi işletim sistemi Google Chrome OS’u tanıttı +.


İşte! madde madde Google Chrome OS:

-Google tarafından, açık kaynak kodlu bir proje olan The Chromium Projects bünyesinde, kendi web tarayıcısı Google Chrome (Chromium) ile birlikte geliştirilmekte.Not: Google Chrome, 40 milyon kullanıcı sayısına ulaşmış.

1981-2009 İşletim Sistemi Arayüzleri

axanc | 13 November 2009 13:40

Kullanıcı arayüzleri, kısaca GUI, kullanıcıların bilgisayar ile kolaylıkla iletişime girmelerini sağlar. örnek vermek gerekirse, bir dosya simgesini sürükleyip başka bir klasöre bıraktığınız zaman onu kopyalamış oluyorsunuz, ancak eskiden onu kopyalamak için tek satırlık da olsa belirli kodlar yazmanız ve bunları öğrenmeniz gerekiyordu.

Yıllar boyunca kullanıcı arayüzü sektörü oldukça gelişti ve bugün kullandığımız büyük işletim sistemi firmalarının vazgeçilmez simgeleri haline geldi. Kim apple’in o güzel yazı stillerini unutabilir ki, ilk çıktığında dünyayı sarsmıştı doğrusu.

Aşağıdaki resimler sayesinde, 1980’lerden günümüze kadar kullanıcı arayüzü değişimlerini görebilirsiniz. ancak şuna dikkat etmelisiniz, işletim sistemi değişikleri aşağıda yer almıyor, sadece kullanıcı arayüzünde meydana gelen önemli değişimler var.

Yeri gelmişken söylemekte fayda var; ilk kullanıcı arayüzü 1973 yılında PARC tarafından geliştirildi. ismi xerox alto.

xerox alto (1973)
xerox alto (1973)

Windows İşletim Sistemleri

SdtKmc | 22 October 2009 15:34

Windows® Logo
windows® logo

Microsoft‘un ürünü olan Windows işletim sistemi ile geçen 25. yılında hangi sürümlerin yayınlandığını ve ekran görüntülerini aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Videoda fark edeceksiniz ki değişmeyen tek şey var. O da başımızın belası mavi ekranlar 🙂

25 sene içerisinde Microsoft ev kullanıcıları ve iş dünyası için yaklaşık 25 tane Windows sürümü yayınlamış. Sürümlerin listesi ve video yazının devamında..