bildirgec.org

ortadoğu hakkında tüm yazılar

1977 1979’a Karşı

A D A L I | 23 February 2010 11:30

1977 1979’a Karşı

<a href=Ayetullah Humeyni’nin yandaşları Tahran’da yürüyüş yapıyor. 1979 devrimi Humeyni’yi iktidara getirince, militanlık bir adım daha ileri gitti.

Yemen’de ayrılıkçılık, dincilik, baskıcı rejim ve teröre karşı mücadele veren genç reformculara bakınca; bölgeyi şekillendiren güçler aslında 1977-1979 yıllarına dayanıyor ve o günden bu yana pek de bir şey değişmemiş. Hatta bugün Ortadoğu siyasetinde, 1977’yle 1979 arasındaki mücadelenin egemen olduğunu bile söyleyebiliriz. Ve maalesef 1979 hâlâ üstün geliyor. Nasıl mı? 1967 savaşında Mısır ve diğer Arap ordularının İsrail’e yenik düşmesinin ardından, dönemin hâkim ideolojisi olan Cemal Abdülnasır‘ın liderliğini yaptığı Arap milliyetçiliği sona erdi.

Değerler Felsefesi (Aksiyoloji) ve Sömürgeci Siyaset

nebilim | 01 February 2009 12:39

Sömürgeci siyasetin değerler felsefesiyle ilgisine değinmeden önce değerler felsefesinden (aksiyolojiden) biraz bahsedeyim:

Etik ve estetik olarak iki ayrılan aksiyolojide etik, insanların ahlaki değerlerini sorgularken neyin güzel olduğuyla da estetik ilgilenir. Etik; doğru hareketlere temel olacak değerlerle ilgilenip hayalgücü ve yaratıcılığa dayanan doğal ve sanatsal güzelliklerle ilgilenme işini estetiğe bırakır.

Neyin etik neyin estetik olduğunu açıklamanın güçlüğünden hareketle aksiyoloji; bireylerin davranışlarına temel oluşturan değerleri araştırır. Yani, insanın yaşamı boyunca vardığı bir çok kanının kaynağı olan değerler sistemiyle ilgilenir.

ANTİKANIN KOKUSU…

| 18 December 2008 13:22

Dünyada farklı kültürler, gelenekler ve farklı coğrafyaların oluşturduğu form ve materyaller farklı dilleri konuşuyor olsa bile aynı evrensel amaca(insana) ulaşıyor.
Yüzyılların getirdiği estetik anlayışı ve birikimi günümüzde modernize edilerek, geçmiş ve bugünün harmanlanması ile yeni bir tasarım anlayışını doğurmuştur.
Fransız tasarımında; özgün ve önemli bir yeri olan XV. Louis sitili fazla kıvrımlı, şaşalı ve asimetrik formları ile Rokoko ve Barok tarzı, bugün çağdaş anlayış ile yerini düz, dik açılı ve sade formlara bırakmıştır.
Tasarımın babası olarak bilinen İtalyanlar, geçmişte ve günümüzde de sitillerini dünyaya kanıtlamışlardır. Lüks otomobilden tutun mobilya, moda ve endüstriyel ürünler gibi tasarımda geniş yelpazeye sahiptirler. Keskin ve rüya gibi formlarının, ironiyle fonksiyonelliğin karmaşıklığına rağmen şiir gibi tasarımlara imza atmışlardır. İtalyan estetiği, günümüzde dünyaya ulaşmış vazgeçilmez fonksiyonel tasarımlardır.

İsrail’i Amerika Bile Kurtaramaz

murti37 | 10 October 2008 18:45

İran Genelkurmay Yardımcısı yaptığı açıklamalarla gündeme damgasını vurmuş durumda. İran sert politikasını hem askeri hemde siyasi yetkilileriyle birlikte hergeçen gün devam ettirmekte. Bunun yanı sıra gündem yaratan açıklamalarında arkası kesilmiyor. En son açıklamaların başında İran Genelkurmay yardımcısının yaptığı açıklama var. Açıklamada ABD’nin İsrail’i silahlandırdığı fakat bu çabanın iki ülke için de yetersiz kalacağı en önemli maddeler. Açıklamaların tamamı için buraya tıklayın

Hayattayken mutlaka gidin- 5: Ankara

kalamara | 27 August 2008 13:30

Ankara TBMM‘nin kurulduğu ve ilan edildiği yer olması bakımından tarihi bir öneme sahiptir.

Anıtkabir’in ve daha birçok önemli başyapıtın barındığı gerçek bir Cumhuriyet kentidir Ankara…Başlangıç noktasındaki Hüriyet ve İstiklal kuleleri dikkati çeker Anıtkabire girerken. Daha sonra kulelerin iki yanında 24 Hitit aslanının yer aldığı aslanlı yol bambaşka bir görüntü katmaktadır.
Ankara Palas; uzun süre resmi davet ve balolara ev sahipliği yapmış olup gezilmesi gereken bir mekandır. Etnoğrafya müzesinin 15 yıl süreyle Anıtkabir görevi yaptığını biliyor musunuz? 1956 yılında Uluslararası Müzeler Haftası nedeniyle gerekli değişiklikler yapılarak halkın ziyaretine açılmıştır.

DERİN DERGİ

delidoru | 17 August 2008 12:22

Online dergisi Derin Dergi’de bilinmeyen araştırmalar, ilginç biyografiler,iç ve dış siyasi konular,tarihi olaylar farklı bakış açılarıyla işlenip,resimlerle süslenerek hizmetimize sunulmuştur.Arşivinin de geniş olması okuyucu için bir avantajdır.Adres

www.derindergi.com

Ortadoğu’nun Ayrım Duvarı

halikarnassus | 14 August 2008 10:26

To Exist Is To Resist
To Exist Is To Resist

“Orada [Filistin’de] biz, Avrupa’nın Asya’ya karşı
dikilen duvarın bir parçası olacağız;medeniyetin
barbarlığa karşı ileri karakolu olarak hizmet
vereceğiz.”
Okuduğunuz bu cümle,Siyonizmin fikir babası,
Avusturya’lı Yahudi lider Theodor Herzl’in yazdığı
ve Yahudilerin,Tevrat’tan sonraki başucu kitabı
olan Der Judenstaat’tan (Yahudi Devleti) alındı.
İronik bir biçimde bugünkü durumu izah eden bu
açık meydan okuma ve kendini diğer uluslar ve
medeniyetlerden üstün görme tutumu,İsrail’in
tüm yerel ve uluslararası politikalarında başat
faktör olagelmiştir.
2003 yılında yapımına başlanan ve Filistinliler’in
günlük yaşamını felç eden,onları kafes ardında
yaşamaya zorlayan ve her yönüyle evrensel
insan haklarına aykırı olan, Berlin Duvarı’nın iki katı
büyüklüğündeki ‘utanç ve ayrım duvarı’nın yapımı
halen devam etmektedir.
Ann Peter, NewYork’ta yaşayan bir barış aktivisti.
Temmuz 2004’te, The Nation’da kaleme aldığı makalede,o dönem İsrail’e hangi amaçlarla geldiğini
ve nelere tanıklık ettiği ayrıntılarıyla anlatmış.Duva-
rın, Filistin halkı üzerindeki etkilerine bire bir şahit
olmuş.Batı Şeria’yı ziyaretinde,Filistinli çiftçilerin
toprakları üzerinde inşa edilmekte olan ayrım duva-
rının yıkıcı etkilerini uluslararası topluma anlatabilme
çabası içine girmiş.