bildirgec.org

mobil uygulama hakkında tüm yazılar

UITableView ile Değiştirilebilir Hücre Yapısı

maledictum | 18 May 2011 18:08

Selamlar,

Öncelikle kodaman.org ‘a göndereceğim ilk yazı oluyor kendileri. iPhone ve iPad üzerine yazılım yapanların karşılaştığı sorunlardan biri de TableView ‘de Cell ( Hücre ) yapısını değiştirmek. Bunu IB( interface builder ) ile değiştirmeniz de mümkün olabilir fakat kod ile yapmanız esnekliği ve memory leaks olmadan rahat bir şekilde uygulamanızı çıkarmanızı sağlayacaktır.

Kodlarımız aşağıda ki gibidir ;

customtableview.h

1
2
3
4
5
6
7
@interface icerik : UIViewController <UITableViewDelegate,UITableViewDataSource> {
IBOutlet UITableView *tblSimpleTable;
}
@end

S60 Usability ve UI

Murat Kisakurek | 07 February 2011 16:23

s60 mobil cihazlar için 3 çeşit kullacı deneyimi standardı olduğunu söyleyebiliriz;

keypad tabanlı cihazlar.
numeric keypad tabanlı cihazlar(nokia 6120)
qwerty keypad tabanlı cihazlar
pda bar style keypad tabanlı cihazlar(nokia e71)
slide-out style keypad tabanlı cihazlar(nokia n95)

keypad ve dokunmatik tabanlı cihazlar.(nokia n97)
dokunmatik tabanlı cihazlar.
resistive(basınca duyarlı) tabanlı cihazlar(nokia 5800)
capacitive(elektriğe duyarlı) tabanlı cihazlar(nokia n8)

Bu makalede bütün s60 cihazlardaki kullanılan s60 kullanışlılığına odaklanmak istiyorum. s60 cihazlar için kullanışlılığı artıracak önemli bir çok madde vardır;

1- s60 cihazlar için standart pencere;

aşağıdaki figur bir uygulamada kullanılan standart penceredir.

J2ME ve Geleceği

admin | 02 February 2011 15:16

J2ME nedir?

J2me(java 2 micro edition) cep telefonları, pda’ler, printerlar gibi gömülü sistemler için üretilmiş bir java teknolojisidir. J2ME de kullanılan temel kütüphaneler topluluğu olan cldc (connected limited device configuration ) 512 kb tan ufak hafızası ve sınırlı ağ bağlantısı olan cihazlar için tasarlanmış şu an için tercih edilen konfigürasyondur.
midp(mobile information device profile ) cldc için kullanılan en yaygın profildir ve ikisi birlikte j2me nin ana yapısını oluşturup hedeflenen cihazlar için uygulama ortamı sunarlar. cldc nin versiyonları arasında cldc 1.0 ve cldc 1.1 bulunmaktadır. midp versiyonları arasında ise midp 1.0, midp 2.0, midp 3.0 bulunmaktadır. şuan için en çok kullanılan versiyonları cldc 1.1 ve midp 2.0 dır. bunların üstüne üreticiler ihtiyaçları olan opsiyonel paketleri eklerler (advanced multimedia api gibi).

J2ME ve Geleceği

admin | 27 December 2010 16:45

J2ME nedir?

J2me (java 2 micro edition) cep telefonları, pda’ler, printerlar gibi gömülü sistemler için üretilmiş bir java teknolojisidir. J2ME’de kullanılan temel kütüphaneler topluluğu olan cldc (connected limited device configuration ) 512 kb’tan ufak hafızası ve sınırlı ağ bağlantısı olan cihazlar için tasarlanmış şu an için tercih edilen konfigürasyondur.
midp (mobile information device profile ) cldc için kullanılan en yaygın profildir ve ikisi birlikte j2me’nin ana yapısını oluşturup hedeflenen cihazlar için uygulama ortamı sunarlar. cldc’nin versiyonları arasında cldc 1.0 ve cldc 1.1 bulunmaktadır. midp versiyonları arasında ise midp 1.0, midp 2.0, midp 3.0 bulunmaktadır. şu an için en çok kullanılan versiyonları cldc 1.1 ve midp 2.0’dır. bunların üstüne üreticiler ihtiyaçları olan opsiyonel paketleri eklerler (advanced multimedia api gibi).

J2ME nin Avantajları

1. birçok çihaz tarafından desteklenmesi; blackberry, nokia, samsung ve sony ericsson gibi birçok telefon üreticisi tarafından bugün desteklenmektedir.

2. öğrenme zamanının kısa olması; java diline hakim bir uygulama geliştirici j2me dilini çok zorlanmadan öğrenebilir.

Mobil Uygulamadan Para Kazanma Yolları

Murat Kisakurek | 17 December 2010 13:04

akıllı telefonların kullanımının artmasıyla mobil uygulamalarda da geçen yıllara göre büyük bir artış oldu. hiç şüphe yok ki önümüzdeki yıllarda mobil uygulama sayısı çok daha fazla olucak.

Gartner’ın yaptığı bir araştırmaya göre 2010’da 4.5 milyar dolar olan mobil uygulama satışlarının 2013’de 21.6 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. dolayısıyla mobil ugulama satışlarındaki artış mobil uygulama kazacını da artıracak. bunun sonucunda mobil uygulama geliştirmek yazılımcılar tarafından çok cazip hale gelecek.

Mobil uygulamanızı geliştirdikten sonra bundan gelir elde etme yolları hiç kuşkusuz çok önemli bir konu. bu bağlamda farklı 4 iş modeli kullanarak mobil uygulamanızdan para kazanmanız mümkün. bunlar; b2b satış model, freemium model, ad-funded model and app store sales model.

1-B2B sales model

b2b’nin temeli, şirketlerin veya şahısların birbirlerine mal ve hizmet satmasına dayanır. b2b’nin sözcük anlamı olan “şirketten şirkete ticaret (business-to-business)” de buna işaret eder. dolayısıyla bu modeli kullanarak şirket veya şahısların ihtiyaçlarını gözönünde bulundurarak uygulamanızı geliştirebilir ve direk bu şahıslara ya da şirketlere satabilirsiniz.

2-Freemium model

freemium modelindeki temel mantık geliştirdiğiniz uygulamayı minimal fonksiyoneliteyle bedava dağıtıp, ekstra fonksiyoneliteler için ücret talep etme şeklindedir. kullanıcılar genelde bedava olan uygulamaları indirmek isteyeceklerdir. dolayısıyla kullanıcı uygulamanızı indirdikten sonra diğer fonksiyoneliteler için para talep edebilirsiniz. bu model daha çok çevrimiçi oyun uygulamaları için kullanılan bir modeldir. bu uygulamaların demo versiyonları ücretsiz olarak dağıtılır ve daha sonra ekstra leveller için para talep edilir. örnek olarak, angry birds isimli popular oyunun yaratıcısı chillingo, bu modeli kullanarak büyük bir başarı kazanmıştır.

mobil uygulamalar indirebileceğiniz 5 site

sncp07 | 27 November 2010 18:57

günümüzde akıllı telefonların sayısı artıkça mobil uygulama indirebileceğimiz sitelerin sayısıda artmaktadır. hızla gelişen bu dünyanın 5 tane amiral gemisi :

  1. app store
    iphone kullanıcıları için geliştirilen bu sitede binlerce ücretli ve ücretsiz uygulama bulunmaktadır. ücretli uygulamları bir çoğu 1$ dan satılmaktadır. fakat app store’dan uygulama indirmek için bilgisayarınıza i-tunes yüklü olması gerekiyor. siteyi burdan inceleyebilirsiniz.
  2. ovi store
    ovi store nokia telefonlar için geliştirilmiş uygulamaların bulunduğu bir sitedir. gittiçe gelişen bu site yavaş yavaş app store’a rakip olmaya başlamıştır. siteye burdan ulaşabilirsiniz. ayrıca ben sadece indirmek değil aynı zamanda yazmak da istiyorum diyorsanız 50€ karşılığında hesap satın alıp yazdığınız uygulamaları yayınlayabilirsiniz. hesap almak için burdan
  3. uygulama dükkanı
    uygulama dükkanı turkcell sahip olduğu bir sitedir. buraya sadece turkcell abonesi olanlar üye olabiliyor. sürekli geliştirilen site henüz herkes tarafından bilinmesede zengin içeriğiyle dikkat çekiyor. siteye burdan ulaşabilirsiniz.
  4. app world
    blackberry kullanıcıları için geliştirilen bu site diğerlerinden daha karmaşık gibi görünsede aslında işlev olarak aynı. incelemek için burdan siteye ulaşabilirsiniz.
  5. Android Market
    andoid market şu sıralar google’ın en çok önem verdiği işlerin başında geliyor. geleceğin mobil dünyaya kayması ile beraber google bu pastadan büyük bir dilim almak istiyor. sitenin kullanımı diğerlerine nazaran daha kolay. incelemek için siteye burdan ulaşabilirsiniz.

mobil uygulama geliştirmenin farklı yolları

Rammstein | 01 November 2010 16:14

Mobil uygulamalar aslında çok uzun zamandır hayatımızda. Ancak bireysel veya 3. parti geliştiricilere güzel bir platform ve uygulamalarını satabilecekleri bir market sağlandığında neler olabileceğini son birkaç yılda çok daha net bir şekilde görebiliyoruz.

Bu platformlar genelde yazılım geliştirme kitleri, arayüzleri şeklinde işletim sistemi üreticileri tarafından sağlanıyor. Bu yapıları kullanarak mobil uygulama geliştirmenin yolu ciddi bir öğrenme süreci, dizaynve kodlamadan geçiyor.

Bu yazıda mobil uygulama geliştirme sürecini yenilikçi yollarla farklılaştıran iki platformdan bahsedeceğim: PhoneGap ve Smartface.

Bu iki platformun da en büyük özelliği cross-platform geliştirme imkanı sağlaması. Yani bu platformlarla yapılan uygulamaların birçok farklı cihaz ve sistem için kullanılabilir halleri elde edilebiliyor.

PhoneGap başta üçe ayırdığım mobil uygulama geliştirme yolunu ciddi öğrenme sürecini azaltarak farklılaştırıyor ve kolaylaştırıyor.
PhoneGap açık kaynaklı bir iş çatısı ve HTML, Javascript bilgisi olan her geliştiriciye çeşitli platformlar için mobil uygulama geliştirme imkanı sağlıyor. Şu an için iPhone, Android, Blackberry, Symbian ve webOS’un çekirdek özellikleri kullanılabiliyor ve bu ortamlar için hazır paketler elde edilebiliyor.
PhoneGap’le hangi ortam için uygulama geliştirilecekse o ortamın SDK (yazılım geliştirme kiti)’ni indirip, kullanılabilir hale getirmek gerekiyor.

Coca Cola ile Coke’n Music

pilli pati | 17 June 2009 09:58

coca cola - coke'n music
coca cola – coke’n music

Artık Herşey Mümkün ve Mutluluğa Kapak Aç gibi sloganlarla internet ortamına hayli yenimecra‘lık site üretmenin yanısıra şimdi de bir tür sosyal paylaşım ağı gibi duran Coke’n Music adlı bir sitenin de sponsoru ve hak sahibi olarak Coca Cola çıkıyor karşımıza. Sitede şarkı veya şarkıcı adı girerek ya da içinde bulunduğunuz moda göre frekans grafiğinden bölümler seçerek şarkı dinlemeniz ve şarkıları isterseniz arkadaşlarınızla paylaşmanız mümkün. Fakat sitede sosyal paylaşımdan ötesini de bulacağınız kesin. Global Kulüpler’de neler çalıyor ve insanlar neyle eğleniyorlarsa buradan izleme şansınız var. Şarkı bilginize güveniyorsanız sitede bir müzik oyunu mevcut. Rock’n Coke sitesine de geçiş yapabildiğiniz bir bölümden festival hakkında anlık bilgi edinmeniz de mümkün. Siteye Facebook hesabınızla bağlanabilirsiniz. Ayrıca çok yakında mobil ve web uygulamaları ile de siteye eklemelerde bulunacaklarmış.