bildirgec.org

mobil uygulama geliştirme hakkında tüm yazılar

S60 Usability ve UI

Murat Kisakurek | 07 February 2011 16:23

s60 mobil cihazlar için 3 çeşit kullacı deneyimi standardı olduğunu söyleyebiliriz;

keypad tabanlı cihazlar.
numeric keypad tabanlı cihazlar(nokia 6120)
qwerty keypad tabanlı cihazlar
pda bar style keypad tabanlı cihazlar(nokia e71)
slide-out style keypad tabanlı cihazlar(nokia n95)

keypad ve dokunmatik tabanlı cihazlar.(nokia n97)
dokunmatik tabanlı cihazlar.
resistive(basınca duyarlı) tabanlı cihazlar(nokia 5800)
capacitive(elektriğe duyarlı) tabanlı cihazlar(nokia n8)

Bu makalede bütün s60 cihazlardaki kullanılan s60 kullanışlılığına odaklanmak istiyorum. s60 cihazlar için kullanışlılığı artıracak önemli bir çok madde vardır;

1- s60 cihazlar için standart pencere;

aşağıdaki figur bir uygulamada kullanılan standart penceredir.

J2ME ve Geleceği

admin | 02 February 2011 15:16

J2ME nedir?

J2me(java 2 micro edition) cep telefonları, pda’ler, printerlar gibi gömülü sistemler için üretilmiş bir java teknolojisidir. J2ME de kullanılan temel kütüphaneler topluluğu olan cldc (connected limited device configuration ) 512 kb tan ufak hafızası ve sınırlı ağ bağlantısı olan cihazlar için tasarlanmış şu an için tercih edilen konfigürasyondur.
midp(mobile information device profile ) cldc için kullanılan en yaygın profildir ve ikisi birlikte j2me nin ana yapısını oluşturup hedeflenen cihazlar için uygulama ortamı sunarlar. cldc nin versiyonları arasında cldc 1.0 ve cldc 1.1 bulunmaktadır. midp versiyonları arasında ise midp 1.0, midp 2.0, midp 3.0 bulunmaktadır. şuan için en çok kullanılan versiyonları cldc 1.1 ve midp 2.0 dır. bunların üstüne üreticiler ihtiyaçları olan opsiyonel paketleri eklerler (advanced multimedia api gibi).

J2ME ve Geleceği

admin | 27 December 2010 16:45

J2ME nedir?

J2me (java 2 micro edition) cep telefonları, pda’ler, printerlar gibi gömülü sistemler için üretilmiş bir java teknolojisidir. J2ME’de kullanılan temel kütüphaneler topluluğu olan cldc (connected limited device configuration ) 512 kb’tan ufak hafızası ve sınırlı ağ bağlantısı olan cihazlar için tasarlanmış şu an için tercih edilen konfigürasyondur.
midp (mobile information device profile ) cldc için kullanılan en yaygın profildir ve ikisi birlikte j2me’nin ana yapısını oluşturup hedeflenen cihazlar için uygulama ortamı sunarlar. cldc’nin versiyonları arasında cldc 1.0 ve cldc 1.1 bulunmaktadır. midp versiyonları arasında ise midp 1.0, midp 2.0, midp 3.0 bulunmaktadır. şu an için en çok kullanılan versiyonları cldc 1.1 ve midp 2.0’dır. bunların üstüne üreticiler ihtiyaçları olan opsiyonel paketleri eklerler (advanced multimedia api gibi).

J2ME nin Avantajları

1. birçok çihaz tarafından desteklenmesi; blackberry, nokia, samsung ve sony ericsson gibi birçok telefon üreticisi tarafından bugün desteklenmektedir.

2. öğrenme zamanının kısa olması; java diline hakim bir uygulama geliştirici j2me dilini çok zorlanmadan öğrenebilir.

Mobil Uygulamadan Para Kazanma Yolları

Murat Kisakurek | 17 December 2010 13:04

akıllı telefonların kullanımının artmasıyla mobil uygulamalarda da geçen yıllara göre büyük bir artış oldu. hiç şüphe yok ki önümüzdeki yıllarda mobil uygulama sayısı çok daha fazla olucak.

Gartner’ın yaptığı bir araştırmaya göre 2010’da 4.5 milyar dolar olan mobil uygulama satışlarının 2013’de 21.6 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. dolayısıyla mobil ugulama satışlarındaki artış mobil uygulama kazacını da artıracak. bunun sonucunda mobil uygulama geliştirmek yazılımcılar tarafından çok cazip hale gelecek.

Mobil uygulamanızı geliştirdikten sonra bundan gelir elde etme yolları hiç kuşkusuz çok önemli bir konu. bu bağlamda farklı 4 iş modeli kullanarak mobil uygulamanızdan para kazanmanız mümkün. bunlar; b2b satış model, freemium model, ad-funded model and app store sales model.

1-B2B sales model

b2b’nin temeli, şirketlerin veya şahısların birbirlerine mal ve hizmet satmasına dayanır. b2b’nin sözcük anlamı olan “şirketten şirkete ticaret (business-to-business)” de buna işaret eder. dolayısıyla bu modeli kullanarak şirket veya şahısların ihtiyaçlarını gözönünde bulundurarak uygulamanızı geliştirebilir ve direk bu şahıslara ya da şirketlere satabilirsiniz.

2-Freemium model

freemium modelindeki temel mantık geliştirdiğiniz uygulamayı minimal fonksiyoneliteyle bedava dağıtıp, ekstra fonksiyoneliteler için ücret talep etme şeklindedir. kullanıcılar genelde bedava olan uygulamaları indirmek isteyeceklerdir. dolayısıyla kullanıcı uygulamanızı indirdikten sonra diğer fonksiyoneliteler için para talep edebilirsiniz. bu model daha çok çevrimiçi oyun uygulamaları için kullanılan bir modeldir. bu uygulamaların demo versiyonları ücretsiz olarak dağıtılır ve daha sonra ekstra leveller için para talep edilir. örnek olarak, angry birds isimli popular oyunun yaratıcısı chillingo, bu modeli kullanarak büyük bir başarı kazanmıştır.