bildirgec.org

mimar hakkında tüm yazılar

Sanat adına neler yok ki?…

bithikotsis | 09 April 2011 14:57

Dışarıdan katılımcıların da içeriğine katkı sağladığı çok geniş kategorileri olan bir site var karşımızda.

Ziyaretçiler için, yaratıcı ve en iyi uslüpteki tasarımcıların, fotoğrafçıların ve film yapımcılarının bazılarından ilham verici projeler görebiliyoruz.

Mesela 3d dijital fotoğraflar mı istediniz?

Buradan görebilirsiniz.

Araç resimleri mi istediniz? Onlar burada

Bauhaus Etkisi (1919-1933)

vivian darkbloom | 25 December 2009 10:07

BAU + HAUS

Bauhaus 1919 yılında Walter Gropius taradından Weimar’da kurulumuş; zanaatla tasarımı, teknolojiyle sanatı birleştirmeyi amaç edinmiş ve var olduğu dönem sonrasında bile tüm dünyadaki sanat ve mimarlık akımlarını etkilemeyi başarmış bir mimarlık ve güzel sanatlar okuluydu. Aslında ilk açıldığında bir mimarlık bölümü olmamasına rağmen, adından niyetini belli ediyordu. Almancada inşaat anlamına gelen Bau ve ev anlamındaki Haus sözcüklerinin bileşiminden oluşan Bauhaus tamlaması, inşaat evinden -ya da inşaathaneden- ziyade “inşaat okulu” olarak dilimize çevrilebilir. Gropius’a göre bina, tüm sanatların birleştiği en yüksek noktaydı.

Walter Gropius (1883-1969)
Walter Gropius (1883-1969)

Kurucusu olan Walter Gropius’tan başka, Mies Van der Rohe, Wasilly Kandinsky, Paul Klee gibi şu an dünya çapında sayılan isimleri de bünyesinde bulunduran bu okulun tarihine bakmadan önce, neden Weimar gibi ufak bir şehirde kurulduğunu anlamak adına Almanya tarihine bakmak iyi olabilir.

I.Dünya Savaşı’nda yenilen Almanya, 1919 yılında Waimar’da toplanan yeni meclis tarafından anayasası oluşturularak yeniden kuruldu. O dönemde hala Alman İmparatorluğu olarak anılır ancak şu an tarihçiler bu dönemden Weimar Dönemi, o zamanki devletten de Weimar Cumhuriyeti olarak söz eder. 1933 yılında Nazilerin iktidara gelmesine kadar bu dönem sürdü. O tarihlerde bölgede, Dükün kurduğu bir güzel sanatlar okulu vardı; başında da Art Nouveau tarzında eserler veren mimar Henry van de Velde. Kendisinden Belçikalı olması sebebiyle istife etmesi istenince o da yerine birkaç isimle birlikte Walter Gropius’u önerdi. Savaş sebebiyle gerçekleşen gecikmenin ardından okul 1919’da kuruldu. Tabii tüm bunlar Weimar’ın kültürel tarihi hakkında pek bir şey söylemez. Zira Weimar, Goethe’den Bach’a, Lizst’ten Schiller’e birçok önemli isme ev sahipliğini yapmış bir kenttir de aynı zamanda. Bauhaus da bu mirasın üstüne daha fazlasını ekler ve Weimar 1999 Avrupa kültür başkenti olarak onurlandırılır.

Yirmi Liranın Arka Yüzü: Mimar Kemaleddin

vivian darkbloom | 21 December 2009 11:25

İsviçre frangının üzerinde Le Corbusier‘nin resminin oluşu Türk mimarlar tarafından şaşkınlıkla karışık bir hayranlıkla karşılanır. Ülkemizde mimarlara pek değer verilmediği, hala ne iş yaptıklarının anlaşılamadığı savı büyük ölçüde doğrudur. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı‘nın ne hususta çalıştığı kimilerince hala bir muammadır. Yirmi Türk Lirasının arkasında Mimar Kemaleddin’in resmini görüp “Bu adam da kim?” diyen vatandaşlarımızı da bu gibi sebeplerden ötürü anlayışla karşılamak gerekir. Mimar Kemaleddin’e Türk Le Corbusier’si demek biraz aşırıya kaçmak olsa da kendisinin -Dünya için bile tarihi bir değişim dönemine rastlayan yaşamı da göz önünde bulundurularak- Türk mimarisine-Türk Mimarisi diye bir kavramın oluşması da dahil olmak üzere-katkıları yadsınamaz.


Yirmi TL Üzerinde Mimar Kemaleddin Portresi ve Gazi Ünivesirtesi Rektörlük Binası

Mimar Kemaleddin Bey
Mimar Kemaleddin Bey
(1870-1927)

Kemaleddin Bey 1870 senesinde bir bahariye subayının tek çocuğu olarak İstanbul’da dünyaya gelir. İlkokulu burada okuduktan sonra babasının görevi sebebiyle Girit’e gitmek durumunda kalır, orada Fransızca ve Arapça derslerine başlayıp, İstanbul’a dönünce de bu iki dili oldukça ilerletir. Liseden sonra mühendislik bilimlerine ilgi duyduğu için kaydolduğu Hendese-i Mülkiye Mektebi‘ni (İstanbul Teknik Üniversitesi) birincilikle tamamladıktan sonra, burada öğretim görevlisi olan Alman mimar August Jachmund‘a asistan olarak atanır. Osmanlı mimarisini incelemek için İstanbul’da bulunan Jachmund, Kemaleddin Bey’in öğrenci olduğu yıllarda Sirkeci Garı’nın tasarımında görevlidir. Kemaleddin Bey de bu oryantalist üsluptan etkilenir, bu etkinin izlerini sonraki yıllarda tasarladığı Edirne Garı gibi yapıtlarına da yansıtır.

Hendese-i Mülkiye’deki görevini dört yıl boyunca sürdüren Kemaleddin Bey bir yandan da açtığı özel bürosunda İstanbul’un çeşitli yerlerine inşa edilen köşk ve konakların tasarımını yapar. Jachmund’un da teşvikiyle aldığı devlet bursuyla mimarlık eğitimi için Berlin’e, Charlottenburg Technische Hochschule’ye (Charlottenburg Teknik Yüksekokulu, günümüz Berlin Teknik Üniversitesi) gönderilir.

Bir Mimar: Steven Holl

vivian darkbloom | 15 December 2009 13:56

daha çok mit için tasarladığı “sünger” lakaplı yurt binasıyla bilinen Steven Holl ABD’li bir mimar.

Seçtiğim iki tasarımından ilki bir konut projesi:

Y HOUSE
Catskills, NY, ABD, 1997-1999

diğer projesi ise toplu konut gibi durmasına rağmen, sunduğu çoklu kullanım alanlarıyla daha çok bir kentsel tasarım örneği olan linked hybrid. holl bu tasarımıyla birçok ödül de aldı.

Artı İvme Dergisi

| 21 October 2009 11:12

Bu güne kadar 8 sayısı yayınlanan ve üç aylık periyotlarla mühendislik, mimarlık ve planlamaya yönelik olarak yayın yapan mesleki bir dergidir. Yayın hayatına 2006 yılında başladı. Bugüne kadar Yetkin Mühendislik, Su, Kentsel Dönüşüm, Enerji, TMMOB, Bartın İKK, TMMOB’de Demokrasi, Teknik Eğitim başlıklı sayılar ve iki adet özel karikatür sayısı çıkardı. TMMOB bünyesindeki meslek disiplinlerini kapsayan, üniversite öğrencilerinden öğretim üyelerine kadar tüm teknik elemanların ekonomik, demokratik, akademik, mesleki, toplumsal konularda düşüncelerine yer vermek, sesi olmak hedefiyle çıkmakta; mühendis, mimar, şehir planlamacılarının sorunlarını dünya ve ülke sorunlarına bağlantılı olarak ele almayı hedeflemektedir. Her sayıda farklı bir dosya konusu kapsamında farklı teorik yazılar ve tartışmalar yer almaktadır. Web sitesinde yayın yapan derginin eski sayılarındaki yazılara siteye üye olanlar da erişebilmektedir.

Humbert Humbert ve Mimar**

vivian darkbloom | 12 October 2009 16:20

Birinci Kısım

1.
Chicago’da şehre çok da uzak olmayan sakin bir semtte, bitişik nizam sıralanmış evlerden birini tutmuştum. Dün akşam eve yerleşmeye çalışırken yan bahçeden sesi geldi. “Humbert” diyor gerisi anlamadığım dilde bir şeyler. Sonra bir köpek havlayarak karşılık veriyor. Sesi benim Tina’ma oldukça benziyor. (eski sevgilim olana değil golden retriever olana) O nymphet sesiyle “Humbert!” diyor arada sonra uzun uzun bir şeyler anlatıyor, ama ben pek bir şey anlamıyorum. Yine de uzun süre bahçede bir şeyle uğraşıyormuşum gibi yapıp onun avlusuna bitişik olan duvarın dibinden onları dinledim. Neyse ki Humbert’ın havlamaları o tuhaf dil kadar yabancı gelmedi kulağıma.

Yaşasın Mimari

ttksvnc | 14 September 2009 17:18

istanbul serbest mimarlar derneği (ismd)’nin hazırladığı, avrupa birliği ve çeşitli sponsorlar tarafından finanse edilen ‘yaşasin mimari’ adlı 13 bölümlük mimarlık belgeseli ntv’de yayınlanmaya başladı.

Madrid Mirador/Sosyal Konut Kompleksi
Madrid Mirador/Sosyal Konut Kompleksi

belgesel dizisinin ana amacı türk halkı’nın yaşadığı çevreye bakış açısını çağdaş seviyelere yükseltmek ve mimarlığın halkın yararına kullanılabilmesi için halkı bu yönde bilgilendirmek denilebilir. bunu yaparken belgeselde hem yurtdışından hem de ülkemizden örneklerle anlatımlar yapılıyor, bu sayede hem çağdaş örneklerin takip edilip karşılaştırma olanağının bulunabilmesini, hem de ülkemizde gerçekleşen olumlu örnekleri ortaya çıkarıp gözümüzün önündekini de farkedebilmemizi ve ona değer verme alışkanlığını kazanabilmemizi sağlamaya çalışıyorlar. her programda türkiye’nin öne çıkmış, bir şekilde türkiye’deki mimarlık seviyesinin belirlenmesinde önemli rol oynayan mimarlarla söyleşiler yapılıyor. bölümler her cumartesi sabah 10:30’da ntv’de yayınlanıyor. bölümler ve bu proje ile ilgili detaylı bilgiyi www.folia.org.tr (fragments of living in architecture) sitesinde bulabilirsiniz.

İçinizdeki Mimarı Serbest Bırakın

gadget3 | 11 June 2009 14:15

GOOGLE’DAN BiR YARIŞMA HABERİ

>> İÇİNİZDEKİ MİMARI SERBEST BIRAKIN
Design It Shelter Competition: Unleash your inner architect

Design It Shelter Competition

Google Sketcup'la 3 boyutlu çizimler yapın

Guggenheim Müzesi ve Google Sketchup tarafından Frank Lloyd Wright‘ın namına yapılan yarışma, Wright’ın çıraklarını seçerken yaptığı yarışmadan esinlenmiş.

Yarışmanın konusu, amacı nedir, nasıl katılınır ?

  • Basit bir tasarımla, elektrik su gaz tesisatı olmadan yalnızca bir kişinin uyuması ve çalışmasına yetecek korunaklı bir barınak tasarlıyorsunuz.
  • Barınağınızı Google Earth‘le dünya üzerinde herhangi bir yere yerleştiriyorsunuz. (Varolan bir yapıyı kaldıramaz ama üzerine yerleştirebilirsiniz)
  • Barınağınızın max 9.3 metre kare ve boy olarakta max 3.6 metre’yi geçmeyen küçük bir tasarımı olması gerekiyor.

Çiziminizi tamamlayıp Google Earth‘le dünya üzerine de yerleştirdikten sonra tasarımınızı Google 3D Warehouse‘a yüklüyor ve en geç 23 Ağustos’a kadar da başvuru formunu dolduruyorsunuz.