bildirgec.org

midi hakkında tüm yazılar

Geleceğin enstrümanı: Kitara

konami | 22 December 2010 09:57

Teknolojinin gitara uygulanmış versiyonu: Kitara. Misa Digital Instruments firması tarafından üretilen Kitara’yı çalmak aynı bir gitarı çalmak gibi fakat büyük bir farkla: Kitara’da tel yerine dokunmatik bir ekran bulunuyor. Gövdesine klasik bir gitarda olduğu gibi 24 perde bulunuyor fakat perdelerde tel yerine 6’şar adet düğme kullanılmış. Bu durum gitarın çalınmasını kolaylaştırıyor.

Ses ve Video Sıkıştırma Biçimleri

admin | 22 January 2010 22:29

Ses Dosya Formatları

WAV (Waveform Audio): Bu dosya formatı Microsoft ve IBM firmaları tarafından
geliştirilmiştir. 1 dakikalık .WAV dosyasın sabit diskte yaklaşık olarak 3-5 MB yer kaplar. Bu
istenmeyen bir durumdur. Ancak yapısının basit olması sebebiyle birçok uygulama
tarafından desteklenmektedir. Bir ses dijital hale getirildikten sonra ilk olarak çoğunlukla
.WAV olarak kaydedilir. Daha sonra örneğin .MP3 gibi daha uygun bir dosya formatına
dönüştürülür.

MIDI(Musical Instruments Digital Interface): Bilgisayar yardımıyla profesyonel müzik
aletlerinin etkilerini vermek amacıyla geliştirilmiş bir dosya formatıdır. MIDI, özel bir
bilgisayar donanımıyla birlikte kullanıldığı zaman profesyonel müzik parçaları üretilebilir.
MIDI formatındaki ses dosyalarının büyüklüğü diğer formatlara göre çok düşüktür. Ancak,
bilgisayarda kullanılabilecek ses tonlarının sayısı sınırlı olduğu için üretilen seslerin gerçeğe
yakınlığı azdır. Bu yüzden pek tercih edilmeyen bir dosya formatıdır.

Profesyonel Stüdyonuz Yanınızda

saykodeliya | 20 January 2010 15:54

Kaliteli müzik prodüksiyon deneyimi yaşatma amaçlı donanımlar üreten Apogee Electronics, One ve Duet isimli iki adet taşınabilir profesyonel ses kartı ile her yerde kaliteli kayıt yapma olanağı sağlıyor.

Apogee One
Apogee Duet

İki ses kartının arasındaki en belirgin fark, “One” ın enerjisini usb den, “Duet” in ise firewiredan alması. Bu harici ses kartlarının en can alıcı özelliği ise küçük boyutlarına rağmen condenser mikrofonlar için XLR girişli 48V luk phantom power sağlamaları.

Apogee One
Apogee One

Mikrofon girişleri haricinde enstruman girişleri ve ses çıkışları bulunan cihazların üzerinde sadece ses seviyesini ayarlamak için bir knob bulunuyor. Özellikle MacBook’unuzun yanına çok yakışacak bu cihazların Türkiye fiyatları ise One için 493, Duet için ise 1021 Türk Lirası.

Yeni Motorola ROKR EM35 Music

serversistemci | 03 December 2008 17:43

Yeni Motorola ROKR EM35
Yeni Motorola ROKR EM35
Yeni Motorola ROKR EM35
Yeni Motorola ROKR EM35

Yeni Motorola ROKR EM35, hem konuşma hem de müzik için mükemmel bir telefon. ROKR EM35, 2.2′ QVGA TFT LCD ekranı, Bluetooth, FM, video kaydı ve 3.1 megapixel kamerasıyla güzel özelliklere sahip.
Em35’in motomüzik player’ı; AAC, AAC+, AAC+ Enhanced, AMR NB, AMR WB, MIDI, MP3, RA v10, RA v9, WAV, WMA v10, WMA v9, XMFMIDI formatlarını.
Video player’ı ise; H.263, H.264, MPEG4, RV v9, WMV v10, WMV v9 video formatlarını desteklemekte.
Başka özellikleri ise, 110MB dahili belleği ve microSD-SDHC olarak 32GB üzerinde desteklemesi de ayrıca güzel. CrystalTalk teknolojisine sahip bu telefonun, Aralık’ta Q4 2008’de olması bekleniyor.

Küçük bir MIDI masalı…

Cyrano | 15 November 2008 18:12

Sonra tabii ben “olmaz” dedim. Akıl almıyordu. Beeper’dan Sound Blaster’a geçeli daha 2 yıl falan olmuştu. MIDI diye bir şey vardı ve ses kartına MIDI kablosuyla “org” takınca müzik yapılabiliyordu. Ama ağzımızla böyle “fiyyünki dımıdı dımıdı, dirininonom” diye çıkardığımız sesleri Midi’ye çevirecek bir teknoloji imkânsız gibiydi. Hele bir WAV dosyasını MIDI’ye çevirmek? Aman tanrım, neler düşünüyordum ben böyle? Açlıktan olmalıydı. Ama Ylajali?

neuratron photoscore ile notaları tarayın, dinleyin ve çeşitli formatlara çevirin.

biSGen | 10 September 2008 11:15

daha önce müzik içerikli pdf uzantılı olan müzik notalarını çalabilen ve isterseniz bu notaları değişik ses formatlarına çevirebilen bir program olan pdftomusic pro isimli programı tanıtmıştım. bugün ise bazı resim formatlarındaki ( bmp, tiff ) nota yazımlarını da çaldırabileceğiniz bir program olan Neuratron PhotoScore Ultimate’den bahsedeceğim.

Windows ve Mac OS X işletim sistemleriyle çalışabilen programımız PDF dosyalarınızı açar ve notalıysa çalabildiği gibi ünlü nota yazım programlarından biri olan Sibelius dosyasına, MusicXML , midi (Musical Instrument Digital Interface) ya da wav formatlarına, resim formatlarından da tiff (Tagged Image File Format) ve bmp (bitmap) dosyalarına çevirir. aslında bir de “.nif” diye bir uzantı var ancak onun ne olduğunu bulamadım. burada bu konuda daha detaylı bir yazı ( ingilizce ) bulabilirsiniz.

programın bir diğer güzel özelliği “transpoze” yapması.

TRaNSPoze
TRaNSPoze

programla ilgili bazı detaylar için buraya ve şuraya (görüntülü anlatım) bakabilirsiniz.

PDFtoMusic Pro – pdf uzantılı müzik dosyalarını ( nota içerikli) dinleyin, farklı formatlarda kaydedin.

biSGen | 09 September 2008 18:11

müzik içerikli pdf uzantılı olan müzik notalarını çalabilen ve isterseniz bu notaları MusicXML(….…./….) , MIDI (…. / …. ) , Myr (Harmony Assistant files) veya WAV, AIFF – Audio Interchange File Format (…. / ) gibi değişik ses formatlarına çevirebilen bir program pdftomusic pro… yani kısaca nota içerikli bir pdf dosyasını dinlemek istediğinizde işinize yarayacak bir program.

edindiğim bilgiye göre kağıttan taranarak oluşturulmuş PDF’lerde kullanılamıyormuş. PDF’in özel müzik yazılımları tarafından oluşturulmuş olması gerekiyormuş.
sözgelimi pdf uzantılı ( j.s.bach – minuet) şuradaki dökümanı programla çaldırmak mümkünken, yine pdf uzantılı şu dökümanı ( J.s.bach – minuet and badinerie)çalmıyor program.
programın portable olanını buradan indirebilirsiniz.

Mp3’ü 1000 kat sıkıştırdılar!

| 05 April 2008 16:00

Newyork Rochester Üniversitesindeki araştırmacılar ,
MP3 ses formatına oranla 1000 kat daha küçük boyutta müzik kaydetmeyi başarmış.

Ses ve sinyal işleme üzerine Las vegas eyaletinde yapılan uluslararası konferansça açıklanan bu başarı hakkında yetkililer, başarının tamamiyle kusursuz olmadığını fakat buna çok yakın olduklarını söylüyorlar.

“mod” Dosyaları.

mahirgul | 23 January 2008 13:01

90’lı yıllarda oldukça popüler olan müzik formatıdır. Amiga firmasının başının altından çıkmış olan bu örnekleme ses formatı mp3’ler piyasada yokken sınırlı seçeneklerden bir tanesiydi.
Aynı anda 32 kanala kadar farklı ses örneklemelerinin arka arkaya farklı hızlarda çalınmasıyla oluşturulan bu ses formatı zamanında kullanılan midi ses formatının kısıtlı olanakları yerine gayet güzel bir seçenek olarak geliyordu.
Midi dosyalarında sadece notalar belirtilip bu notaların ses kartlarının izin verdiği enstrüman sesleriyle örneklenmesi işlemi yapılırdı. Kullanıcı midi dosyalarında kendi örnekleme seslerini kullanamazdı.
Mod dosyaları ise kullanıcının kendi örnek seslerini kullanmasını hatta bunların içerisine midi dosyalarında olduğu gibi notaları eklemeyi de sağlıyordu. Mod dosyalarında o zamanlarda bilinen tüm ses kayıt formatlarını kullanabiliyorduk buda seste zenginlik sağladığı için mpeg formatı yayılmadan önce bizlerin bilgisayar karşısında müzik dinleme zevkimizi sağlıyordu.

Bilgisayar ve Müzik Klavyesi Bir Arada

zf5 | 14 January 2008 23:54

Creative’in Prodikeys adını verdiği bu melez cihaz bilgisayar klavyesine entegre bir müzik klavyesi içeriyor. Normal zamanda bileklik işlevi gören kapak kaldırılınca ortaya çıkan 3 oktavlık midi klavye hemen hemen bütün profesyonel müzik programları ile sorunsuz çalışıyor. Her ne kadar tuşları küçük olduğu için profesyonel bir cihaz sayılamayacak olsa da müzikle amatör olarak ilgilenenler için gayet güzel bir oyuncak.

Ürününün önemli bir özelliği de Türkçe klavye ile ülkemizde de piyasaya sürülmüş olması.