bildirgec.org

mardin hakkında tüm yazılar

6. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali Bahman Ghobadi’yi ağırlıyor

cansualtas | 11 June 2011 14:00

24-30 Haziran 2011 tarihleri arasında Mardin ve Erbil’de sinemaseverlerle buluşacak olan SineMardin, bu yıl 6. kez düzenleniyor. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, İran sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Bahman Ghobadi‘yi ağırlıyor. Özel bir programla dört filmi gösterime sunulacak olan Ghobadi, son filmi olan “Kimse İran Kedilerinden Bahsetmiyor (No One Knows About Persian Cats)” yapımını izleyicisine sunacak. Mardin’de Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesinin desteğiyle Sinemardin Derneği ve Mardin Film Ofisi Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan festivalde atölye çalışmaları, ödüllü filmler, kısa filmler ve genç yönetmenler sanatsevelerler buluşacak. Bu yılki teması “Otorite” olan organizasyonun en önemli özelliği ise programına bir film festivalini davet ediyor olması. 2.El Film Festivali kısa film arşivini SineMardin’e açarak kurumsal işbirlikteliği gerçekleştirecek olup, bu işbirlikteliğinin film festivalleri birliği oluşturmasını vurgulamayı amaçlayacak. Eşzamanlı olarak Erbil’de de ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak olan festivalde gerçekleşecek bütün faaliyetler halka açık ve ücretsiz olacak.

Eser Bir Medeniyet Rüzgarı

devrialem47 | 01 December 2010 09:30

Gecesi gerdanlık
Gündüzü seyranlık
Havası ılık ılık
Eser bir medeniyet rüzgarı Mardinden

Doğan güneşiyle
Tarihiyle,mekanıyla
İnsanlarıyla,havasıyla
Eser bir medeniyet rüzgarı Mardinden

Her zerresinde uygarlık
geçmişinde vardır bolluk
Burda bir başkadır varlık
Eser bir medeniyet rüzgarı Mardinden

Kürdü,Türkü,Arabı,süryanisi
Bir arada barındırır gönülleri
Kardeşlik hamuruyla yoğrulmuş mayası
Eser bir medeniyet rüzgarı Mardinden

Mem u Zin

mansonilized | 14 February 2009 17:18

Mem u Zin ( Mem ve Zin) Ehmede Xani tarafından 17. yüzyılda yazılmış bir aşk destanıdır. Saf aşkın kötülüğün elinde oyuncak olduğu binlerce aşk hikayesinden biridir. Eser Kürtçe yazılmıştır.

” Ben bu kitabı diğer Kürt aydınları gibi Farsça ya da Arapça yazmıyorum. Kendi dilimle yazıyorum ki daha sonra çıkıp da sizin diliniz yok, sizin edebiyatınız yok demesinler. ”

Ancak filme alındığı dönemde türkçeye çevrilmiştir. Filmin müzikleri tatlı tatlı yüreğe akan bir deredir. O dere ki yazın sıcağında Hasankeyf kıyısında oturup ayağını suya salan bir çocuğun yüzüne vuran serinliktir. Mazlum Çimen tarafından hazırlanmıştır. Film Musa Anter’in o tatlı sesiyle başlar.

” Ey gül!
Gerçi sen de nazeninsin,
sen nerde, Zin’in yüzünün rengi nerde? ”

Nevroz gecesi ateşler yanar Kürt ellerinde. Delikanlılarla eteği uçuşan dilberler ellerinde meşaleler kutlamalara katılır. O zaman cinler Hasankeyf eteklerinde mağaralarda bir araya gelip gecenin güzellerini bellerler. O yıl cinlerin güzelleri Mem ile Zin seçilir. Cinlerin şahı deyin hele Mem Zin’i, Zin Mem’i bilir mi diye sorar. Cinler hayır deyince, öyle edin ki yüzüklerini birbirine versinler, versinler de sonradan birbirini bulsunlar der.

Mor Gabriel

Paga | 18 January 2009 21:44

http://www.morgabrieledokunma.com/

Mardin’in Tarihi Zaferi

mehmetbastug94 | 20 November 2008 12:00

Mardin taşevler
Mardin taşevler

MARDİNİN TARİHİ KURTULUŞ ÖYKÜSÜ

Mardin, 1. Dünya Savaşı sırasında düşmanın çokluğu, askerinin ise az olmasından dolayı onları püskürtmek amaçlı bir plan yapmıştır. Bu plan öyle zekicedir ki düşman mardine girmeye bile teşebbüs edememiştir.

Bu stratejik oyun şöyledir;

Mardin şehrini savunmak amaçlı bir plan yapmak zorundadır. Bu planı stratejik bir oyun hâline getirmek ister. Soba borularını şehrin dört bir yanından samanlıkların arasından uzatmışlardır.