http://www.kimyasanal.net/konugoster.php?yazi=x8mtpt1dhp
manyetizma hakkında tüm yazılar
Muhteşem bir zeka: GAUSS
delizade | 15 December 2007 02:34
Beethovenmüzikte ne ise, matematikte Carl Friedrich Gauss odur. Her ikisi de bir insandan beklenemeyecek dehayı hayatlarında sergilemişlerdir. Gauss sağ iken “Matematikçilerin Birincisi” (mathematicorum) ünvanını alabilmiştir.
Gauss’un dehası sadece matematikte gün yüzüne çıkmış değildir. Hatta bir çok alanda sahip olduğu bilgi ve beceri bakımından gösterilebilecek bilimadamlarının tarihteki sonuncu örneğidir denilebilir.
Gökbilimive Fizikteinsanoğluna büyük katkılar sağlamıştır. Elektrik ve manyetizma alanlarındaki araştırmaları için yıllarını harcadı. Dünyanın manyetik alan kuvvetini hesaplamak için geniş kapsamlı deneyler yaptı. Manyetik alanları ölçmek için mutlak bir ölçek de geliştirdi. Bu yüzden manyetik alan kuvvetinin standart birimi “gauss” adını taşır.
Manyetizmanın araştırmaları sonrasında ilk telgraf sistemini icat etmiş ve 1830 yılında laboratuvarı ile Göttingen arasında ilk iletişimi kurabilmiştir.(Samuel Morseise kendi telgrafının patentini 1840 da alabilmiştir.)
Kuzey Işıklarının Sırrı !!!
hookthor | 22 February 2007 01:01
NASA, Kuzey Kutbu’nda geceleri görülen hareketli ve renkli ışıkların (aurora borealis) gizemini aydınlatması beklenen 5 uyduyu taşıyacak füzeyi Cumartesi sabahı fırlatacak.
Dünya’yı Güneş’in öldürücü ışınlarından koruyan manyetosfer tabakasının varlığına işaret eden ışıkların işleyiş mekanizmasını anlamak için Kuzey Kutbu’na gönderilecek uydular, Güneş rüzgarlarıyla gelen ve atmosferin üst katmanlarında biriken parçacıkların ne zaman, nerede ve nasıl boşalarak “elektron yağmurlarına” yol
açtığını belirlemeye çalışacak.
Durdurun dünyayı inecek var
serdarsabri | 01 January 2007 14:31
Dururken gerçekten duruyor muyuz? Bacaklarınızı uzatmış dinlenirken hareket etmediğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, çünkü :
- Kıtalar kayıyor : Kıtalar yılda 3 ila 20 cm yer değiştiriyor.
- Dünya, kendi ekseni etrafında dönüyor : Dünya 1,667 km/sa. hızla kendi ekseni etrafında fırıldak gibi dönüyor.
- Dünya güneşin etrafında dönüyor : Dünya 30 Km/sn. (108,000 Km/sa.) hızla güneşin çevresini dolanıyor.
- Güneş sistemi hareket ediyor : Güneş sistemi Samanyolu içinde VEGA yıldızına doğru 20 Km/sn. (72,000 Km/sa.) hızla deviniyor.
- Samanyolu kendi merkezi etrafında dönüyor : Güneş sistemi, Samanyolunun kendi merkezi etrafında 300 Km/sn. (1,080,000 Km/sa.) hızla hareketinden dolayı CYGNUS (Kuğu) yıldız sistemine doğru deviniyor.
- Samanyolu evren içinde hareket ediyor : Samanyolunun evren içindeki hareketinden dolayı dünya, 400 Km/sn (1,440,000 Km/sa.) hızla Leo yıldız sistemine doğru yol alıyor.
Dünyanın yaptığı 16 farklı hareketin tamamını burada bulabilirsiniz.
Kuzey Işıkları (Aurora)
menguzar | 27 September 2006 19:15
Aurora Borealis, yahut daha çok bilinen ismiyle “kuzey ışıkları”, şahsen ne olduğunu bilmeden karşıma çıksa imana geleceğim, “sanırım, galiba, bu sefer tanrıları gerçekten çok kızdırdık” diye tir tir titreyeceğim bir fenomen.
Önce nasıl bir şey olduğuna bakalım.