bildirgec.org

mantar hakkında tüm yazılar

YAKINDAN BAK

admin | 31 December 2010 15:39

herkesi korkutan, dünya üzerinde milyonlarca insanın ölümünden sorumlu bir katil. hala bu katille nasıl baş edileceği tam olarak bulunabilmiş değiliz. sadece ismini biliyoruz ve insanlara neler yaptığını.

Süper Mario

witamin | 02 November 2010 13:38

Ellerim, kollarım, bacaklarım hatta saç tellerim bile yorgun bugün.Bir kilo mantar için bu kadar gezilmez ki canım.Benimki delilik.Geçen yıl kısa sürede kovalarla topladığımız yerde bu yıl tozu bile yok.Bizim yüzümüzden tükendi diyeceğim ama o kadar zarar vermiş olamayız ormana değil mi? Yağmurlar gecikti herhalde.2,5 saatlik dağ, tepe, çalılık yürüyüşümüzden; sık ağaçlara ,ardıçlara,pürenlere ,dallara karşı verdiğimiz mücadeleden sonra hepi topu 20-30 mantar.Aslında 20-30 mantar 5-6 kişilik bir tencere yemek için yeterli bir miktar.Ama asıl zevkli olan yemesi değil toplaması.Av meraklıları gibi ben de bu işim meraklısıyım.Son 2 haftada iki gidişimde 0(sıfır) mantarla dönüşümden sonra 3.gidişte bu kadarına zafer diyebilirm herhalde.

Bilmeyenler için kısaca anlatayım mantar toplama olayını.Mantarların bir çoğu toprağın üstünde görünmelerine rağmen o toprağın üzerinde görünen allı yeşilli pembeli morlu cinslerinin hemen hepsi zehirli mantarlardır.Onlar toplanmaz.Zaten öyle toprağın üstünde olsaydı toplaması zevkli de olmazdı kanımca.Genelde çam iğnelerinin ya da meşe yapraklarının altında saklanır o sevimli şeyler.Ya ucundan kıyısından görünürler yada sadece yaprakları kabartmakla yetinirler.İşte heyecan onları gördüğünüz an başlar.Çünkü orada tek başına olması neredeyse imkansızdır.Yanında yöresinde muhakkak arkadaşları vardır.Bunun için başlarsınız etrafındaki kabartılara bakmaya.Yaprakları kaldırmanızla birlikte altından sıralı şekilde bembeyaz ya da kıpkırmızı gösterirler kendilerini.Hatta bana gülümsüyorlar gibi bile geliyor.Sonra onları bulunduklerı yerden, şapkalarını kırmamaya özen göstererek alırsınız.Kovanıza koyar ve yolunuza devam edersiniz.Biraz öncekinden daha büyük bir hevesle tabi.

Katil mantar : Kordiseps

witamin | 12 April 2010 10:24

Kordiseps (Cordyceps sinensis)diğer isimiyle Çin Tırtıl Mantarıdır.Yağmur ormanlarında ve Çin’in bazı bölgelerinde yaşar.Otluk ve bataklılklar yaşam alanıdır.Deniz seviyesinden 3500m yükseklikte yaşadığı için çok dayanıklı bir mantar türüdür.Hayatta kalmak için yalnızca o platolarda polygonum aviculare L , astragalus , ophiopogon ağaçlarının kökleriyle beslenmektedir.

Bu mantar bildiğimiz mantarlardan farklı ve ilginç bir büyüme şekline sahiptir.Kordiseps mantarı kışın , larva formunda bir böcek kış uykusuna yattığında , böceğin dolaşım sistemine girer.Mantarın iplikçikleri larvada besin alımı sonrası inanılmaz hızlı bir şekilde büyüyerek en sonunda herşeyi kaplayan bir kabul oluşturur.Daha sonra böcek bu yüzden ölür ve kabuğu bir kozaya dönüşür.Bir sonraki yıl yaz mevsimi geldiğinde kurtçuğun üst kısmı yerden dışarı çıkar ve bir ota dönüşür.

Karıncadan , tırtıla , çekirgeye kadar değişik böceklerin populasyonları üzerinde etkili bir asalaktır . Ormanda her tür böcek için ayrı çeşidi vardır ve bir tür tırtıl mantarı sadece bir tür böceğin üzerinde etkilidir.
Kordiseps in büyümesini ve böceklere olan etkisini bu videoda görebilirsiniz.
Böcekler üzerinde bu derece acımasız olan bu mantar türü insanlar için ise bir o kadar merhametli.Geleneksel Çin Tıbbı ‘nda Ginseng ve tüylü Geyik boynuzu ile birlikte en önemli 3 güçlü ilaç arasında.Bu mantar Çin ‘ de sağlığı korumak için 1200 seneden bu yana kullanılmaktadır.Bağışıklık sistemi , dolaşım sistemi hastalıklarından , solunum yolları rahatsızlıklarına ve kansere kadar bir çok rahatsızlıkta etkilidir.Gonadları düzenlemek ve desteklemek için libido arttırıcı etkisi de vardır. Eskiden Çinliler bu mantarı ” Tanrı ‘ nın bir lütfu ” bir tılsım olarak görmüşlerdir.Hatta o dönemde bu mantar sadece İmparatorun sarayında kullanılıyordu zira çok nadir bulunuyordu.Hazırlanması da bir hayli zordu.Beş dirhem mantar bir ördeğin midesine dolduruluyor ve iyice pişene kadar ateş üzerinde kızartılıyordu.Daha sonra Kordiseps çıkartılıyor ve ördek 8-10 günde yeniliyordu.

yemek yazısı –iki belki de üç

nazokiraze | 03 January 2010 10:14

Bir kaç yıl önce yapılan araştırmada beş İngiliz’den birinin tabağını yaladığı, dört İngiliz’den birinin bıçağı yaladığı, yine beş İngiliz’den birinin sofrada gegirmeyi ayıp olarak bilmediği ortaya çıktı.

Hitler’in bazı gizli kalmış yönlerinin ortaya çıkarıldıgı yeni belgelerde diktatörün çok hızlı yemek yediği belirtiliyor, çok fazla kek yiyen Hitler sigara kullanmadıgı yer alıyor. Bu belge 48 saat içine imha edilmesi emrine ragmen günümüze kadar saklanmış.

AYAK KOKUSU VE MANTARI ARTIK TARİHTE KALACAK!!!

vezirerhan | 27 August 2009 12:01

KOKUSUZ
KOKUSUZ
KOKULU
KOKULU

Ayak bakımı önemli bir konudur.Birçok insanın yaşadığı ve çoğunlukla çözüm bulunamayan bir ayak problemi de ayak kokusu ve ayak mantarıdır.Çoğunlukla erkeklerde askerlik döneminde uzun süre bot kullanmadan kaynaklı ve daha sonra da sosyal yaşantımızı ciddi şekilde etkileyen koku problemi pekçok ilaç krem vs. kullanılmasına rağmen ya geçmemekte ya da kısa bir süre sonra tekrarlayan insanı etrafa karşı mahçup eden bir sıkıntıdır.Yazımda kendi denemelerimden elde ettiğim bir çözümü sizlere sunuyorum.Lütfen deneyimlerinizi birdirerek bu yöntemin başarı yüzdesini belirleyelim.Çok ucuz ,zararsız ve kesin netice alabileceğinize inandığım yöntem şu şekildedir;
1) 5 lt civarı üzüm sirkesi alıyoruz.(5-6 lira)
2) Bu sirkeyi saf halde bir leğen vs. içine koyuyoruz.
3) Her akşam ayaklarımızı içine sokup 1 saat bekliyoruz.
4) Sonra durulamadan sadece havlu ile kuruluyoruz.
5) Kalan sirkeyi dökmeden sadece 5 gece aynı şekilde kullanıyoruz.

Bunu uyguladığınız ilk günden itibaren göreceksiniz ki ayak kokunuzda ciddi bir azalma ve yok olma başlayacak.Birkaç gün sonra da mantarlı olan deri pul pul ayağınızdan atılıp yeni ve temiz deri çıkacak(deniz yanıklarındaki deri atması gibi ancak herhangi bir yanma ve acı söz konusu değil)

Kulağından Sonra Göbeğini De Yeriz Kuzunun

Siradanbiri | 01 May 2009 11:40

Bir göbek ki festival bile yapılıyor uğruna
Bir göbek ki festival bile yapılıyor uğruna

Morchellaceae ailesinden, kaynaklara göre elli civarı türe sahip bir mantar kuzu göbeği.
Onu uğruna festivaller yapılacak kadar baştacı etmemizin bir nedeni var elbette.
Her şeyden önce doğanın bizlere ender verdiği bir hediyesi. O yüzden ( en azından bana göre ) epey fiyatlı. Kilosu 50 ytl civarındaydı en son.
Çam ormanlarını sever, ilkbaharda yağmurlardan sonra ağaç diplerinden selamlar bizleri.
Omlete eklenebilir, çorbası yapılır ve sosu ile bonfile iyi gider diyor mantardostları.
Kuzu göbeği Fransız mutfağının da oldukça tercih edilen bir öğesi.

mantar

celalhikmet[pilli_silinen_hesap] | 19 March 2009 11:27

zaman nereye götürüyor beni
ellerim nerde
kime dokunuyorum ya da
sen kimsin ey kader
sana inanmadığımı defalarca
söylemedim mi
sevmediğimi
kaybetmekten korkmadığımı
defalarca çarpmadım mı yüzüne bu kapıları
yeminleri
şimdi ne istiyorsun benden
neyim kaldı elimden alabileceğin
boş şarap şişelerim mi
boş duvarlar mı
boş bedenim mi
al hadi
al hepsini ve götür cehennemin dibine
kılım kıpırdamaz inan
gıkım çıkmaz
zaten onları da sen vermiştin bana
zaten hayatımı da sen veriştin
ben yaşamaya tövbe ettikten sonra

Fantastik ve Benzersiz Şekilli Mantarlar

admin | 05 March 2009 11:55

Mantarlar, nemli ortamlarda üreyen ve üretilen kimine göre lezzetli kimine göre ölümcül ve tatsız bitkiler.

mantar
mantar

Diğer yandan bir tasarım harikası olan mantarlar da var. İşte buradan dünyanın en fantastik mantarlarının en10 listesini inceleyebilirsiniz. Bu listede tasarımcıların bile ilham alabileceği mantarlar var.

Haşlanmış yumurta dilimleyicisi

makaleci | 16 March 2008 20:45

Yemesi çok keyifli, üstelik bazı salata çeşitlerinde. Fakat doğrarken insanı çok irrite eden, dağılan, ufalanan insanın üm hevesini kaçıran olay: haşlanmış yumurta dilimlemek! Bu zamazingo parçacıksız olarak gayet temiz bu işi hallediyor ve aynı zamanda mantarları da dilimlemek için idealmiş, burada e şurada