bildirgec.org

last fm hakkında tüm yazılar

last.fm yolculuğu

mago de oz | 01 August 2012 11:46

last.fm
last.fm

internet veya diğer bir deyişle sanal alem olarak nitelendirdiğimiz dünya her geçen gün yaşadığımız hayat içerisinde bize kolaylıklar sunmaya devam ediyor. İnternet sayesinde artık ne düşündüğümüzü, ne yaptığımızı, hangi saatte nerede ve kimlerle olduğumuzu ve ne yemek yediğimizi bile diğer insanlar bir tık sayesinde öğrenebiliyor ve bu yüzden tıka basa sosyalleşiyoruz. Peki, tüm bunların yanında bir de dinlediğiniz müzikleri, sevdiğiniz sanatçı ve grupları insanlarla paylaşmanızı sağlayan bir yazılım olsa fena da olmazdı hani değil mi? İşte last.fm de sizin bu isteğinize cevap verebilmek için kurulmuş bir site olma özelliği taşıyor. Last.fm 2002 yılında İngiltere’de kurulan bir internet radyosu ve bugün binlerce üyeye sahip, aynı zamanda da Audioscrobbler destekli bir site.
Last.fm yolculuğunuza başlamadan önce site hakkında biraz bilgi sahibi olmanızda yarar var. Last.fm sizlere zevkinize ve isteğinize göre müzik önerisi yapan bir sitedir. Site içerisinde etiket sisteminin büyük bir önemi vardır. Çünkü aramalarda ve müzik dinleme aşamasında bu etiketlerden faydalanırsınız. Siteye girdiğiniz zaman sanatçılar, gruplar, albümler ve konserler hakkında bilgi edinebilirsiniz ve etkinlikler oluşturabilirsiniz. Müzik zevkinizin uyumlu olduğu insanlarla tanışıp arkadaş olabilirsiniz. Radyo istasyonundan veya bilgisayarınızdan dinlediğiniz parçalar profilinizde görünür, dinleme sayısına ve sevdiğiniz şarkılara göre belirli zaman aralıkları için çeşitli grafikler oluşturulur. Siteye üye olan diğer kullanıcıların sayfalarına göz atabilirsiniz, onlara mesaj gönderebilir ve ya sayfalarına notlar da bırakabilirsiniz.
Last.fm hiç şüpheniz olmasın ki sizin müzik kültürünüzün daha yüksek bir seviyeye çıkmasını sağlayacaktır. Hiç dinlemediğiniz, adını bile duymadığınız binlerce sanatçı ve şarkıyı last.fm sayesinde keşfedebilirsiniz. Üstelik last.fm’e üye olmak hiç de zor değil. Herhangi bir siteye üye olduğunuz gibi buraya da çok kısa bir süre içerisinde üye olmanız mümkün. Üyeliğiniz tamamlandıktan sonra ayarlar bölümünden gerekli düzenlemeleri yapabilir ve last.fm’de hem eğlenceli vakit geçirip hem farklı müziklere ulaşabilir hem de birçok müzisyen hakkında ilgili yeterli bilgilere sahip olabilirsiniz.
Last.fm, skroplama esaslı bir sitedir. Skroplama; last.fm’in dinlediğiniz şarkılar hakkında siteye bilgi göndermesidir. Sizin de şarkıları skroplayabilmeniz için bir yazılıma ihtiyacınız olacak. Bu yazılımın adı ise last.fm player’dir. Sitenin ana sayfasından bu yazılıma kolayca ve ücretsiz bir şekilde sahip olabilirsiniz. Bilgisayarınıza kurup çalıştırdıktan sonra yazılım ilk açılışında sizden üyelik bilgilerinizi ister. Siz doğru bilgileri girip programı çalıştırdıktan sonra ise radyo istasyonu devreye girer ve böylece dilediğiniz müziği dinlemeye başlarsınız. Hem player’de hem de sitede, çalan şarkı ile ilgili bilgiler görebilirsiniz. Last.fm’in son zamanlarda ise bazı özelliklerini ücretli hale getirdiğini görüyoruz. Bunlar arasında, radyo dinlemek, profilinize kimlerin baktığını görmek ve reklamsız dolaşabilmek gibi özellikler yer alıyor. Bu özelliklere ise ayda 3 euro ödeyerek sahip olabiliyorsunuz. Son olarak da last.fm’de yer alan arkadaş bulucu özelliği ile facebook, gmail ve yahoo’da yer alan ve aynı zamanda da last.fm üyesi olan arkadaşlarını bulabiliyorsunuz. Böylece müzik zevkinizi hem arkadaşlarınız hem de tüm dünya görebiliyor.

Yeni Müzikler Keşfetmenin Yolları

aksuck | 08 December 2010 12:37

Zaman ve teknoloji ilerledikçe müzisyenlerin de arttığı bir gerçek. Bu yeni müzisyenleri bulma ve keşfetme konusunda bize yardımcı olabilecek ve bilgisayarımıza indirmeden bize online keyif verecek birkaç siteyi dilerseniz tanıtayım.

Bunlardan ilki thesixtyone:

İşitsel hazzı görsel hazla arttıran site benim favorim. Özellikle parça seçimi konusunda (bence) çok başarılı. Bilgisayar başında vakit geçirirken dinlendirici parça seçimleri sayesinde sakin anlar geçirebilir, bu parçaları facebook’ta ya da twitter’da paylaşabilirsiniz.

JazzRadio

Jazz severlerin altın madeni olarak gördüğüm site tam bir hazine. İçerisinde farklı sub-genre jazz müzikleri sayesinde bu tarzı daha iyi tanıyabilirsiniz.

musicovery

Ağırlıklı olarak eski parçaların yer aldığı sitede modunuza göre müzik seçebiliyorsunuz. Bunun yanında 50’lerden 2000’lere dilediğiniz zaman aralığındaki müzikleri de ayırabiliyorsunuz.

flavors.me ile saniyeler içinde kişisel web sitesi

xerre | 20 September 2010 16:02

sosyal ağlar yardımıyla oluşturulan profiller, kolay oluşturulabilme sebebiyle çoğu zaman kişisel web sitesi olarak kullanılmakta ve paylaşılmakta. fakat yine kolaylıkla oluşturulabilen daha özgün sayfalara sahip olmak isteyenler için de çeşitli servisler bulunmakta.

Flavors.me adlı site, görsel açıdan oldukça başarılı ve bunun yanında hızlı bir şekilde web sitesinizi oluşturmanızı sağlayan muhteşem bir servis.
bunula birlikte siteye; eğer varsa blogunuzu, facebookunuzu, flickr, last.fm sayfanızı, twitterınızı ve daha bir sürü sosyal paylaşım mekanlarınızı tanıtıp hepsini tek bir merkezde toplayabiliyorsunuz.

şuradan flavors.me servisiyle hazırlanmış farklı tarz ve içerikte çeşitli örneklere ulaşabilirsiniz.

İşe Yarar Bir API: Embedly

algoz | 05 August 2010 15:47

Web’in popüler içeriklerinin başında gelen videolar, görseller ve slayt gösterimleri gibi “zengin içerikler” için açılmış yüzlerce web sitesi bulunmakta. Kimisi web’in en çok ziyaret edilen web siteleri arasında olan bu sitelerdeki bazı içerikleri, farklı amaçlarla kendi sitemizde veya blogumuzda yayınlamak (embed) isteriz. Bu tür içeriklerin sahibi olan web siteleri, kullanıcılarının bu isteklerinin farkında olduklarından ve de istediklerinden dolayı, bu işlem için çeşitli kolaylaştırıcı yöntemler kullanırlar (API, hazır kod vs.).

Desteklediği siteler arasında, YouTube, Daily Motion, Blip.tv, Flickr, Google Videos, Last.fm ve deviantART gibi popüler web siteleri (toplam 108 web sitesi/servis) bulunan Embedly, kullancılarının kendi web sitelerine veya bloglarına içerik ekleyebilmeleri için birbirlerinden farklı yöntemler belirleyen bu tür web sitelerindeki içeriği, her bir site için farklı bir yöntemi öğrenmeye gerek duymadan kendi web sitemize veya blogumuza ekleyebilmemizi sağlamakta.

LAST.FM’e altarnatif: we7

admin | 28 July 2010 16:49

LAST.FM‘e girdiğimizde karşımızda halen “Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.” yazısını görmekteyiz. Bu yüzdende müzikseverler alternatif lastfm siteleri aramaktadırlar. we7 bu noktada hızla yetişiyor. Tam olarak lastfm ‘i tutmasa da yine işinizi görebilir düzeyde…

Sosyal JaAaa: FriendFeedTwitterPilli Profil
diğer yazılarım için: JaAaa’nın Profili

Meraklı ol!

fizy – last fm eklentisi

highway star | 11 May 2010 13:58

Öncelikle yazıma fizy ve last fm‘i tanıtarak başlamalıyım diye düşünüyorum.

İlk olarak last fm‘den bir müzik deposu olarak bahsedebiliriz. last fm üzerinden bir kullanıcı hesabı alıp, last fm scrobbler’ı bilgisayarınıza indirip kurduğunuzda, sizin dinlediğiniz tüm müzikler profilinizde yayınlanır. bu dinlediklerinize göre haftalık aylık 6 aylık gibi süreçler içinde neler dinlediğinizi profilinizde liste halinde görebilirsiniz. tabi ki tek amacı bu değildir. last fm‘in aynı zamanda kullanıcıların şarkılara ya da sanatçılara ekledikleri etiketler dahilinde last fm size sürekli yeni müzikler tavsiye eder ve aradığınız neredeyse her sanatçı hakkında detaylı bilgi bulabilir, eksik bir şey görüyorsanız bu bilgilerde düzeltme yapabilir, hatta kendi müzik grubunuz varsa last fm‘de kendi sanatçınızın sayfasını açıp popülerliğiniz arttırabilirsiniz.

Google Chrome Anasayfanızı Özelleştirin

angelsdemos | 11 May 2010 09:41

Google‘ın popüler internet tarayıcısı Google Chrome için geliştirilen Speed Dial uygulaması sayesinde Chrome üzerinden alışılmışın dışında bir hız ile herhangi bir sosyal ağ platformunda veya arama motorlarından arama yapabilirsiniz. Basit kurulumlu ve kolay kullanımlı bu uygulama özelleştirilebilmesi sayesinde oldukça kullanışlı.

Speed Dial, klasik Google Chrome anasayfasını değiştirerek sizin için daha uygun hale getirir. CTRL+T kısayolu ile de ulaşılabilen bu uygulama anasayfanızda farklı arama kutuları oluşturmanızı sağlayarak her şeyin elinizin altında olmasını sağlar.

Sadece bununla kalmayarak klasik Google Chrome anasayfasını istediğiniz gibi düzenlemenize olanak verir. Klasik Google Chrome anasayfasında bulunan 8 kutuyu 1-81 arasında düzenleyebilir, arka plan rengini ayarlayabilir, herhangi bir web sayfasının önizlemesi yerine logosunu kullanabilirsiniz.

Müzik Severler için Facebook Uygulamalarının Top 10’u

algoz | 12 November 2009 15:18

325 milyondan fazla kullanıcı sayısı ile Web’teki Sosyal ağlar arasında lider konumda bulunan Facebook’un bu başarısında, 3.parti binlerce Facebook uygulamasının payı oldukça fazla.

Facebook’un, bu kadar geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olmasının doğal bir sonucu olarak; onlarca web geliştirici Facebook için uygulama hazırlamakta. Bu durumun olumsuz tarafı ise; Facebook kullanıcılarının, gerçek anlamda kaliteli içerik barındıran uygulamalara ulaşmakta zorlanabilmeleri.

Bu listede, Özellikle müzik severlerin beğenisini kazanmış, En iyi 10 Facebook Uygulamasını bulabilirsiniz.

10. MixPod

last fm radyosunu ücretsiz dinleyin!

guttsay | 21 October 2009 15:02

bilindiği üzere last fm radyosunu amerika, almanya ve ingiltere harici ülkelere paralı hale getirmişti. ama ufak ve yasal bir hile ile istediğimiz kadar radyodan faydalanabiliriz.

Şöyle ki last fm sitesi, yeni üye olanlara 30 parçalık bir deneme süresi veriyor. yeni bir üyelik açıyoruz 30 parçayı dinliyoruz ve 30 parça süresi dolduğunda yeni bir üyelik daha açıp 30 parça daha dinliyoruz. bunu istediğimiz kadar tekrarlayabiliriz.