bildirgec.org

kürtaj hakkında tüm yazılar

Ben Annemin Beşiğini Tıngır Mıngır Sallarken…

soylemedengecemicem | 09 May 2011 10:32

Evvel zaman, kalbur saman derken, aynı paradoks için sıra bize de geldi. Çoğalmak veya çoğalmamak…

Dünya’nın akıbetiyle ilgili hergün daha da kötüleşen haberler alırken, genç ölümleri duyduğumuzda içten içe “öldü de kurtuldu şu dünya’dan” derken, kimi intiharlara özenir bulurken kendini insan, neşter görünce bileğine gömmek isterken onu, aynı zamanda da nasıl çocuk isteyebilir?

Beat Kuşağının Önemli Yazarlarından Richard Brautigan

widfara | 06 January 2010 14:00

Brautigan
Brautigan

Richard Gary Brautigan, 30 Ocak 1935’te Tacoma, Washington’da doğdu. Çocukluğuna ilişkin kesin bilgiler bulunmamakla birlikte pek çok söylenti mevcuttur. Bu söylentiler; babasını tanımadığı, babasınında o ölene dek bir oğlu olduğundan habersiz olduğu yönündedir. İki kez evlenen Brautigan’ın bir de kızı vardır.

1985 yılında San Fransisco’ya taşınan yazarın bilinen ilk şiiri The Second Kingdom (İkinci Krallık) 1956’da yayımlanmıştır. San Fransisco’ya taşınmasının ardından kenidsi her ne kadar hiçbir zaman kabul etmese de, Beat akımının bir parçası olmuştur.

Dünya’da neler olyor

beyrek | 24 April 2009 12:23

dünya saati olarak adlandırılan bu sayfada; dünya hakkında bazı istatistiki bilgileri, tahmini olarak, anlık izleyebiliyorsunuz.
sayfada gösterilen bilgiler şöyle; dünya nüfusu, doğumlar, nüfus artışı, kürtajla aldırılan bebek sayısı, kürtaj sebebiyle ölen anne sayısı, kansere yakalananların sayısı, dünyanın ortalama sıcaklığı, dünyada soyu tükenen canlı sayısı, kaybedilen orman alanı (hektar), petrol üretimi, motorlu taşıt üretimi, bisiklet üretimi ve bilgisayar üretimi ve ölen insan sayısı.
ölen insan sayısı, toplam olarak verildiği gibi, ölenlerin ne sebeplerden öldükleri –hiv, aids virüsü, ishal, menenjit, hepatit, sıtma, cüzzam, kanser, yangın, trafik kazası, suikast, tecavüz– de gösteriliyor.
sitede, yıllık, aylık, haftalık günlük hatta siz sayfayı açtığınızdan beri neler olmuş görebiliyorsunuz.

google & microsoft ve kürtaj

firederick | 28 September 2008 08:06

dünyanın en büyük şirketlerinden olan google ve microsoft‘un adı kürtaj davalarına karıştı. nasıl mı? işte şöyle.bilindiği gibi google ve microsoft‘un kendilerine ait reklam** * hizmetleri var. ve bu hizmetlerde her gün onlarca bebek cinsiyetini belirlemeye yarayan cihaz ve yerlerin reklamları çıkıyor. işte hindistan’da açılan bir davada bu reklamların kürtajlara neden olduğu yönünde bir iddia var. öyle ki anne karnındaki çocuğun kız olduğunu öğrenince kürtaj yaptırma gereksinimi duyuyormuş ve bunu öğreneceği yerleri de google ve microsoft reklamlarından öğreniyormuş. işte bu nedenle hintli avukatlar reklamların kaldırılması yönünde dava açmışlar.Davadan hemen sonra Google da, “Doğumdan önce bebeğin cinsiyetinin tespit edilmesini sağlayan ürünlerin reklamını yapmayacağını” yazılı açıklamayla duyurdu. Zaten hindistan 1994’te anne karnındaki bebeklerin cinsiyetinin öğrenilmesini yasaklamış. Anneler kızları kürtajla aldırınca nüfus dengelenmesi bozuluyormuş.

Öldürmek İçin Büyütmek

Siradanbiri | 25 January 2008 09:06

Hepimizin bidiği bir söz vardır;
İlahlar kurban ister. İşte bu istenileni gerçekleştirmek için, kurbanın ele gelmesi yani bir diğer deyişle büyümesi gerekir. 5,5 haftdan küçük bebeklere yapılmıyormuş bu işlem.
Zıtların birliği ile mi açıklanabilir yoksa vicdanın körlüğü ile mi bilinmez.
Bu büyütme işi, insanın kendi türüne yapıldığında
göğüs kafesinde gerçek bir kalp taşıyanlar için hal harap, daha zayıf bir canlı türü ( kurbanlık koyun) için ise sevaptır.

Aşk cinayeti

| 13 January 2008 16:21

Aşk dediğin nedir?
Olmadıysan nereden bileceksin?
Hissetmediysen…

***

Popüler kültür denilen canavar,
bu üç harfli sözcükle oynadı.
Anlamını değiştirdi.

Her şeyin bozulduğu zamanımızda
aşk da bozuldu.
“Seviyeli beraberlik oldu.”
“Kısa süreli “arkadaşlık” oldu. Arkadaşlık!
Para parşılığı “dostluk” oldu.
Dost dediğin nedir?
Metres oldu!

***

Bu aşkın bir de derdi var ki, bebek!
Yeni bir insan!

Aşkta ona yer yoktu, olmamalıydı.
O “istenmeyen” idi.
O olmamalıydı!
Hayır!

KÜRTAJ GERÇEĞİ

zeyynep | 23 August 2007 09:08

Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde kadınlara verilen kürtaj hakkı da kişisel haklar arasında en çok tartışılanlardan biri. Bir yanda kadının kendi beden bütünlüğü üzerindeki söz hakkı, diğer yanda dünyaya gelmesi muhtemel çocuğun yaşam hakkı. Annenin ve çocuğun haklarının çatıştığı bu noktada kürtaj; savunmasız bir canlının en yakınları tarafından hayattan koparılması mı, yoksa yasal olarak kürtaj yaptıramayan kadınların sağlıksız koşullarda çocuğunu düşürmeye çalışarak hayatlarını tehlikeye atmalarına engel olacak bir hak mı? Günümüzde kürtaj kararının verilmesinde tıbbi gerekçelerin ön plana çıkarılması savunulsa da tarih boyunca süre gelmiş inançlar ve toplumsal değerler bunu engelliyor. Kürtajın gerekçeleri ve uygulanması birçok durumda etik sorunlara neden olduğundan, kişisel bir hak olarak kürtaj, Hipokrat Yemini’nden bu güne sosyal ortamda olduğu gibi tıp dünyasında da her zaman tartışıldı ve tartışılıyor.
Kendi geleceği ve doğacak çocuğunun yaşama hakkı arasında sıkışan insanlar, çatışan haklar, etik değerler ve duygular. Şüphesiz bir hak olarak kalması fakat sadece son çare olarak başvurulması gereken kürtaj; gerek hekimler, gerek hukukçular gerekse aileler için kelimenin tam anlamıyla bir “zor karar”.