bildirgec.org

kriptoloji hakkında tüm yazılar

Vigenere şifreleme sistemi

nelearful | 31 October 2010 14:52

Tarihte, esas olarak kırılamayan çok alfabeli şifreyi 1553 yılında Giovan Batista Belaso adlı bir italyan geliştirmiştir. 1586’da Fransız diplomat Blaise de Vigenere bu şifreyi biraz daha geliştirip ismini “Vigenere şifresi” yapmıştır. Vigenere şifresi uzun yıllar le chiffe indechiffrable(kırılamayan şifre) olarak adlandırılmıştır. Bu şifredeki düzmetindeki her harf ayrı bir şifre alfabeyle şifrelenir. Hangi şifre alfabenin seçileceğine anahtar sözcüğe bakılıp karar verilir. Böylece düzmetindeki aynı sözcükler için farklı şifremetinler oluşturulur.

Pareidolia

pilli pati | 20 February 2009 10:57


Bazen rastgele bir görüntüye bakarken onu belirli bir ifade gibi algılarız. Bu psikolojik bir fenomendir ve olay Pareidolia olarak tanımlanmıştır.

Bulutlardan şekiller çıkarmak, nesnelerden insan yüzüne benzetilen görüntüleri fotoğraflamak gibi günlük telaşların yanı sıra; dini inanç kaynaklı, üzerinde Arapça Allah yazısı olduğu, İsa Mesih’in yahut Meryem Ana‘nın resmedildiği düşünülen nesneleri aramak; hatta işi abartıp, tersten dinlendiğinde belli mesajlar içerdiğine inanılan müzik yapıtlarını bir kriptolog edasıyla incelemek, çıkarımlarda bulunmak da hep bu Pareidolia hadisesinin belirtileridir.

Bazıları bu tür durumları ikon olarak tanımlayıp, oluşumlara da “mucize” demekten çekinmez. Hatta duş perdesindeki şekle bakıp Lenin’i gördüğünü iddia edenler de olmuştur. Güneş ışınlarının belli bir açıyla dünya üzerine vurması ve ay yüzeyine yansıması, dolayısıyla dünya veya ay üzerindeki yer şekillerinin uygunluğu sayesinde devasa büyüklükteki bu yer şekillerine çeşitli anlamlar yüklenmesi de mümkün olmuştur. Salvador Dali, bu olayı bir adım ileri götürmüş, adına paranoyak kritik metod dediği bir yöntemle sanatını icra etmiştir. Dediğine bakılırsa; “kişi gerçek dünyada algıladığı gerçeklikten farklı bir gerçeklik yaratabilir ve bunu sanata yansıtmak da mümkündür”.

Mektup

| 31 May 2007 13:33

Sevgilim,

Bu mektubu yazıp yazmamakta o kadar kararsızdım ki, seni
sana nasıl anlatırım diye düşünüyordum sürekli. Kendine aşağılık, pislik, yalancı,tembel, beceriksiz, paranoyak
çirkin demene dayanamıyorum. Sen bunların hiçbiri değilsin. Ben
seni…
Seviyorum evet..Deliler gibi aşığım sana. Hala be!
Birbirimize yıllarımızı verdik, sevdik, değerlendik. Her zorluğa
Beraber katlandık, güldük. Parasız kaldığımız günler oldu,
nasıl katlandık? Şimdi tüm bunlar olmamış gibi, seni
tanımıyormuşum, bana olan aşkını bilmiyormuşum gibi
ne yaparken görüyorum? Yazık! Uyuduğunda, düşüncelere daldığında saklanıyor sanıyorsun kendini, içine kapanıyorsun.
ben ne yapıyorum? Araştırıyorum. Kafam çalışıyor
sürekli. Benim seni nasıl tanıdığımı sana nasıl anlatacağım?
durmadan, her ihtimali düşünerek,izleyerek…Beni iğrenç bir
sürtükle aldattığını düşündüm başlarda. Onunla yatıyor, o
aşüfteyle aldatıyorsun. İtoğlu it, beşpara etmez dümbük
dedim bi zaman. Şimdi anlıyorum ama. Problemin kendinle.
inşallah basurun kuyruklusu çıkar, geberir gidersin
demicem. Hissetmiyorum böyle. Yapma nolur…
Yalan söylemiyorum, seninle, kokunla, teninle, gülüşünle
geçireceğim her dakikayı sabırsızlıkla bekliyorum sevgilim.
geçen her dakika beni yok olmaya, buhar olmaya yaklaştırıyor.

SHA-1 Kırıldı

hypn0s | 24 January 2007 18:56

2005 yılında Çin’li bir ekip tarafından SHA-1 algoritmasının kırıldığı duyurulmuştu. Buna göre 2^80 gücündeki algoritma, 2^63’e kadar indirilmişti. Bunun üzerine Amerikan Hükümeti ve Microsoft, Sun gibi birçok büyük firma artık kullanmayacaklarını açıklamıştı.

Slashdot‘ın haberine göre, bundan 2 sene sonra bir konferansta konuşan Profesör Xiaoyun Wang, SHA-1’i kırdıklarını ve 10 yıl içinde MD5, HAVAL-128, MD4 ve RIPEMD’yi de kıracaklarını açıkladı. Daha detaylı bilgi için Epoch Timessayfasına bakabilirsiniz. Suradan daha ayrintili bilgiye ulasilabilir.

Kriptoloji … güvenlik…

wise | 06 May 2002 18:23

türkiyede de bu tür çalışmalarla ilgili türkçe dökümantosyon bulabilmek çok hoş. benim bayagı ilgimi çekti . umarım sizinde işinize yarayan bir kaç satır vardır…