bildirgec.org

kolaj hakkında tüm yazılar

Michael’in etkileri(thriller)

KEREMOZTURK | 31 August 2009 22:17

thriller okunurken
thriller okunurken

Son günlerde Michael’in Dünya’yı yerinden oynattığı zamanın müziğini yine yeniden dinliyoruz.Zaten ne zaman ara verdikki!Michael dansıyla,sesiyle,sahnesiyle,ve kıyafetiyle kısacası tarzıyla bu güne ışık tuttu.Bir çok alanda kendini hissettirdi.Ölümsüz Kral nedenini bilmediği tartışmalara yol açıyordu.Ölünce de öyle oldu.Saldırgan ve aynı zamanda kırılgan yapısı sanatın doruğundaki bir kişi için inanılmaz özelliklerden biriydi.2008 de 80 li yıllarda kullandığı gözlük,2009 da şapkaları moda oldu.Moda nın gençleşme çabaları şu gençlik diliyle belirdi”çok moda.”İdolleri gibi olmalıydılar.Seçimleri,teklifleri yeni yetişen nesil farklılıkları buna izin veriyordu.Bu sebeplerden dolayı Michael benim etkilendiğim gücüyle eserlerime ilham kaynağı olmuştur.Yukarıda gördüğünüz resim Thriller (heyecan hikayesi) nin okunma durumudur.

PoP ArT…

| 24 December 2008 14:05

Pop Art deyince akla gelen ilk cevap “popülist anlayış”tır; oysa ki Pop Art imgeleri tematize eder ve hatta hafif bir mizah anlayışı ile bulunma (varlık) sebeplerini ortaya koyarak sorgular. Pop Art, İngiltere ve Amerika’da 60’lı yıllarda ortaya çıkmış sanat akımıdır. İngiliz pop sanatı, Richard Hamilton, Peter Blake, Roger Coleman gibi sanatçılarla tanınır. Amerikan pop sanatında aynı dönemlerde Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Roy Lichtenstein ve Claes Oldenburg gibi sanatçılar bu tarzı temsil eder.

Pop Art, sanatın her dalı ve günlük yaşam imgelerinin genel anlamda en çok yaklaştığı; gerçek manada ise birbirinin en fazla düşmanı konumunda olduğu bir tarzdır. Kimi zaman imgeleri kimliksizleştirir, kimi zaman ise imgeleri güçlü ironiyle sorgulatır. Gitgide daha fazla büyüyen tüketim çarkı içine fast food’dan tutun da sinemaya kadar birçok marka girer.

60’lı yıllara imza atmış olan Kennedy’nin, “… aya adım atmış olacağız” sözü, televizyonun başına sabitlenen yaşamlar, Nasa’nın deneyleri, yürüyen yollar, galaksiler arası düşler ve başka oluşumlar, beyaz perdede ve çizgi filmlerde yansımalarını bize göstermiştir. Fütüristik bu eğilimler giderek daha bir belirginleşir. Tüketim kültürü dünyayı sarar ve endüstri geleneği ile gelen yaşam kültürünü sorgulayan pop sanatçıları felsefelerini kolâjla anlatırlar. Bu, aslında son derece parlak, renkli, gerçekçi ya da tam tersi düşünen yaşamdan bir kadrajdır.

Claes Oldenberg, Dev hamburger
Claes Oldenberg, Dev hamburger

Kolaj çılgınlığı ve polyvore

Anne Kaz | 28 October 2008 20:20

Polyvore özellikle bayanların oldukça ilgisini çekecek bir kolaj sitesi. Siteye üye olup kendi kreasyonlarınızı oluşturup verilen kod sayesinde sitenize ekleyebiliyorsunuz. kullandığınız her elemanı kendi sitesinden görmek de mümkün. Ayakkabıdan parfüme kendi tarzınızı yansıtan setlerinizi yapıyor alışveriş çılgınlığına çılgınlık ekliyorsunuz. Ancak yapılan kolajların moda ile ilgili olması mecburiyeti de yok, sanat yapmak için kullananlar da var. Sitede zaman zaman yarışmalar da oluyor mesela şu aralar Halloween kostüm yarışması var. Ayrıca blogundan gelişmeleri de takip etmek mümkün. Hoş bir boş zaman geçirgeci ve blog elemanı.. tabi blogunuz açıksa..

autocollage (kolaj yapma programı)

hkmt | 07 September 2008 11:19

bildiride digital resimlerden kolaj oluşturan bir program tanıtacağım için önce kolajın kısa bir tanımını yapalım. kolaj fotoğraf, resim, post-it, cam, gazete küpürü vb. nesnelerin tek bir yüzeye yapıştırılarak aktarılmasıdır.kolaj çok farklı tekniklerle de uygulanmaktadır.bunlardan biri de boyaları karıştırarak uygulanan resimleme tekniğidir. kolajın bilinçli olarak kullanıldığı ilk sanat akımı kübizmdir.

microsoft research vista ve xp service pack 2 ve üstünde bir tıklama ile kolayca kolaj yapımını sağlayan ilk ürününü sundu. programı bilgisayarınıza yüklendiğinizde otomatik olarak resimler klasöründeki resimleri tarayarak ekranda gösteriyor. yüz bulma özelliği, resimleri ayrıştırma, resimleri karıştırma ve eşit boyutlandırma özellikleri ile klasördeki resimleri kolajını oluşturuyor. genel bilgiye buradan, 30 günlük trial versiyonunu indirebileceğiniz programın kullanım videosunu buradan, oluşturulmuş örnek kolajlara buradan, program için oluşturulmuş bloga buradan ulaşabilirsiniz.

Haber & Deja yapım iftiharla sunar..

Dejavuu88 | 06 July 2008 09:58

HABER VE DEJA ORYAK YAPIM
Bir otelin lobisinde oturuş hafif üyeleri kendi aralarında sohbet ederler.
Haber, arkadaşlar biraz yavaş konuşun gelen geçen bize bakıyor, yan masadakiler de rahatsız oldular.
Deja, arkadaşlar ne içiyorsunuz çaylar ve sular bizden içki içenler pamuk eller cebe.
Garsoooonnnn bakarmısın!

aRRoGaNTe HoMbRe al canım. hepsini bitir. ilaçlı viski. ama oncesinde uyarayım, ben evli bir erkekim..! ooov, bela bir ikili olacagız galiba kop. koooooooop….! beni tut, beni sev…:
kopanisti sorun deil arrogantam, ben de evli ama müsait bi kadınım… olur şekerim, akşam geçerken uğra bana Anthro DİYOR Kİ,) Aman Allahım, bu manyaklar onu da mı yaptılar yoksa.

Avangard Kuram üzerine

lovesredcloud | 11 May 2008 12:08

Günümüzde bir sanatçı bir soba borusunu imzalayıp sergilese, sanat piyasasını eleştirmiş değil, ona uymuş olur. (…) Bunun nedeni sanatın olumsuzlanmasına yönelik avangardist amacı yerine getirmemesidir. Bugün, tarihsel avangardın sanat kurumu karşısındaki isyanı sanat diye kabul edildiğinden, neo-avangard’ın isyankar edimi sahih olmaktan çıkar.”(1)

duchamp
duchamp

Bu noktada avangardın tarihsel sürecine bakabiliriz;
Peter Bürger avangardı tarihsel süreç içinde üç aşamada inceler;

Turp tarihi üzerine

| 02 December 2007 15:53

Bulundugu hal-i ye’s ü hüzne kahkahazen-i istihfaf oluyor gibi gelen bu samatatin arasindan geçerek “Cakomo” yolunu takip etmeye baslayinca manzara-i tabiatin letafet ve ulviyeti, o geceyi geçirmek için bir melce taharrisiyle bikarar olacak her tarafa münatif nazarina sasaapas oldu.

Bir berceste;
Sonsuz özdeyişlerden yükselirler
Sonlu eylemler zayıf çeşmeler gibi
Vaktinde ve titreyerek eğilirler.
Bizde her zaman sessiz duranlar oysa,
Mutlu güçlerimiz, gösterirler.
Kendilerini bu dans eden göz yaşlarında.

tasarım antremanları

azurenus | 26 August 2005 21:36


tasarım ve yaratıcılık antreman yaparak geliştirilebilecek şeyler olduğunu düşünmüştüm hep. bu konuda tipografi kullanarak kendi kendime oynadığım oyunlarım bile var. webde benzer aktiviteleri görmek çok hoşuma gidiyor. eskiden [photoshop tenisi] vardı mesela.

oyuna getirilen sınırlamalar arttıkça insanın kuyruğu daha çok sıkışıyor ve daha çok çaba gösteriyor. bu oyunlardan biri [word it]. her ay farklı bir kelime veriliyor ve tasarımcılar bu kelimeyle ilgili 13x13cm boyutlarında grafik çalışmalar yapıp yolluyorlar. şimdiye kadar seçilmiş kelimeler; uçuk, sahte, isim, zevk, beklenti, benim, doygun, kutu, umumi, çöp, kıpırtı, markalaşma, ops, yeşil, parodi, dev, kızdırma, boş, erdem, ev, kabus gibi kelimeler.