bildirgec.org

kırılma hakkında tüm yazılar

gerçek hepimiz için aynı gerçek mi?

scapegoat35 | 07 October 2010 14:29

hiç düşündünüz mü, neden bazı insanların beğendiği şeyi, başkası beğenmez? ya da, neden kimimiz bir renkten hoşlanırken, kimimiz farklı renkten hoşlanır?

bunun cevabı sadece kişiliğimizde, düşünce yapımızda ya da zevklerimizde mi yatıyor? sanmıyorum. öyle sanıyorum ki, bazı fiziksel ve biyolojik etmenler de bu beğenilerimizde rol oynuyor olabilir.

ışığın yapısını, doğa içindeki davranışlarını hepimiz az çok biliyoruz. bizim konumuzda önemli olan ışığın ortam değiştirmesi, bir başka deyişle kırılması.

ışık, ortam değiştirirken, yoğunluğa bağlı olarak açı değiştirerek yol izler. hatta ışığın bu özelliği ile miyop ve hipermetrop hastaları, ince veya kalın kenarlı mercek kullanarak sağlıklı görüşlere kavuşabilirler.

Gözlüğün Geçmişine Yolculuk ve Camın Hikayesi

nacak | 05 June 2009 09:04

Gözlüğün olmadığı dönemlerde görme sorunu olan insanların nasıl sorunlarla karşılaştıklarını hiç düşündünüz mü? Hele de göz numaraları çok yüksek olan insanların. Evden çıkmayıp, sosyal hayata karışmamış olmaları ihtimal dahilinde. Tabii eğer soruna başka türlü bir çözüm bulamadılarsa. Ben yine de bir şekilde bu soruna da çözüm bulmuşlardır diye düşünüyorum. Geçmiş çağları araştırınca, o devir insanlarının beyinlerinin daha fazla bölümünü kullandıkları belli. Teknolojik aletlerin de olmadığını düşünürsek hele ki internet gibi her aradığını insanın önüne anında çıkaran ve beyin yormak zorunda bırakmayan bir icadı düşününce başka çareleri olmadığını anlamamak da mümkün değil zaten. Tek çözüm sorunlara çare üretmek.

Antik çağ insanlarının optik camlar hakkında bilgileri olduğu biliniyor. Girit’te yapılan kazılarda M.Ö 1000 yılına ait büyüteç bulunmuş. Gözlüğü ilk bulan kişinin kim olduğu ise muammasını koruyor. Bilinmeyen bu şahsa teşekkür mü etmek gerek yoksa kızmak mı gerek bilemiyorum. Zira gözlük icad edilmeseydi belki lazer ameliyatlara çok daha önceden başlanabilirdi. Bu da garip bir yaklaşım oldu galiba.

Gözlüğü bulan kişi bilinmese de Venedik’te yaşamış birisi olduğu düşünülüyor. Zira ortaçağda Venedik cam üretimiyle çok ünlenmişti. 13. yy’a doğru unutulup giden renksiz cam yapma tekniğini Venedikli cam ustaları yeniden canlandırmıştı.

Güvenlik Artıyor ; Magsafe’den Sonra Replug

zabun | 14 June 2008 04:31

Macbook dizüstü bilgisayarlarda güç bağlantı noktalarındaki “MagSafe” denilen mıknatıslı yuvaları bilirsiniz. Bu yuvalar, normal bir dizüstü bilgisayardaki girişlerden farklı olarak, kabloya uygulanacak ani bir çekme kuvvetiyle hemen bağlantıyı bırakacak tarzda tasarlanmıştır. Bu sayede eğer yanlışlıkla adaptörün kablosuna eliniz-ayağınız takılırsa pahalı Macbook’unuz yerle yeksan oluvermez (Kendi laptop’unuza buna benzer bir giriş yapabilirsiniz). İyide aynı olay ya kulaklık takılıyken olursa. Üstelik kullandığınız pahalı bir kulaklıksa, bu seferde kulaklığın kordonu içinde endişelenebilirsiniz. Böyle bir sorun yaşamamanız için “Replug” adındaki adaptör üretilmiş. Bu adaptörü 3,5mm kulaklık fişi olan her türlü bilgisayara, dijital müzik çalara takabilirsiniz. Herhangi bir çekme kuvvetinde kulaklık cihazdan hemen ayrılacaktır. [video]

Koltuk Değnekleri

Makadakal | 04 April 2008 16:00

İş kazaları ya da ufak aksiliklerden dolayı ayak incilmeleri ve daha kötüsü ayak kırılmaları yaşanmaktadır. Bunlardan dolayı bir süre için tekerlekli sandalye ya da koltuk değnekleri kullanırsınız. Bu süre için normal hayatına devam etmek isteyen insanlar için çözüm tasarımını Yong-Rok Kim’in yaptığı Rest Your Weary Legs.

Bu ürün 2 parçadan oluşmaktadır. Yorulduğunuzda oturmaya bir yer yok ise ürünün 2 parçasını birleştirip bir bütün yaparak dinlenebilirsiniz.

HIRSIZLIĞA KARŞI MÜREKKEP..

guddicini | 17 August 2007 09:26

İkili arasında her zaman bir mücadele olmuştur.Hırsızlara karşı her ne kadar önlem alınsa da kendileri de boş durmuyorlar araştırma halindeler.Artık çelik kapılar hırsızlar için çocuk oyuncağı çok rahatlıkla açabiliyorlar.Gerçi ülkemizde hırsız yakalansa ne olur orası ayrı bi sorun.Okuduğum bu haber Bulgaristandaki hırsızlar için.Bulgaristan’daki bankalar, kırılmaya çalışılmaları halinde ATM’lerden hırsızın üstüne zor çıkan mürekkep fışkırtacak.Ülkedeki bazı bankaların cihazlarına, makinenin kırılmaya çalışılması halinde hırsızın ve paraların üzerine çok zor çıkan kırmızı mürekkep fışkıracağı uyarısının bulunduğu çıkartmalar yapıştırıldı.’İşaretlenen’ hırsızların daha kolay yakalanacağı ve girişimlerin önemli ölçüde azalacağı tahmin ediliyor.

Monitörde pixel bozuklukları

pixel | 28 May 2007 08:22

Merhabalar. Çok sinir bozucu bir problem ile karşı karşıyayım. Samsung SyncMaster 957MB 19inch monitörüm var. Photoshop ve illustratorde yazdığım yazılarda olsun, çizdiğiğim vectörlerde olsun pixel kırılmalar oluyor. Mesela photoshop’da antialias bir yazı yazıyorum ama ona rağmen pixel bozukluklar görüyorum. Resme bakarsanız anlayacaksınız.

Bu da illustrator de çizdiğim deneme birşey hatayı göstermek için ki illustrator vectorel tabanlı bir program pixel sorunu hiç yaşamamak gerek.

Ufuk Çevresi Yayları

menguzar | 16 February 2007 17:51

Pek-bilinmeyen-doğa-olayları kuşağımıza uzun bir aradan sonra, yeniden hoş geldiniz. Bugünkü konumuz, görsel olarak kuzey ışıkları ile benzerlik gösterir gibi yapsalar da, gökkuşağını anımsatsalar da, bunların ikisiyle de yakın bir bağlantısı olmayan “ufuk-çevresi yayları”. (Gökkuşağı nedir, nasıl oluşur bilmiyorsanız, böyle buyrun.)

Ufuk-çevresi yayı (Circumhorizontal arc), “ateş gökkuşağı” olarak da bilinen, görüntüde gökkuşağına benzeyen ve ışığın sirius bulutlarındaki buz kristalleri tarafından kırılmasıyla ortaya çıkan çok güzel bir doğa olayı. Yalnızca güneş tepelerdeyken, ve yalnızca sirius bulutları varken oluşabiliyor.