bildirgec.org

kaşif hakkında tüm yazılar

Minik Kâşifler Türkiye’nin Harikaları’nı Keşfediyor

bluelake | 28 September 2011 11:08

Eğlenceli ve eğitici uygulamalarına bir yenisini daha ekleyen Danino, bu kez minik kâşiflerini arıyor. Türkiye’nin Harikaları’nı Keşfet uygulaması sayesinde çocuklar Efes Harabeleri’nden Ağrı Dağı’na, Sümela Manastırı’ndan Manavgat Şelalesi’ne kadar 15 Türkiye harikasını yakından tanıma fırsatı bulurken, diğer yandan da kazandıkları puanlarla ‘en iyi kâşifler” listesine girme şansı yakalıyor.

Çocuklar, Danino ürünlerinden çıkan oyun kartlarındaki şifreleri uygulamaya girdiklerinde Türkiye’nin Harikaları harita üzerinde renkleniyor. Farklı 15 mekânın şifresini çözmeyi başaranlar haritayı tamamlamış oluyorlar. Fakat minik kâşiflerin işi bu kadarla bitmiyor. Daha çok kart toplayarak uygulamaya daha çok şifre girenler, hem mekânlar üzerindeki yıldızlarını hem de puanlarını arttırıyorlar.

Altın Şehir El Dorado ve Amazon Deltasını Keşif

bionik amele | 03 December 2010 09:59

Yeni kıta Amerika’nın keşfinin ardından pek çok kaşif bu gizemli topraklara gelmiştir. Bazıları bu büyük kara parçasının etrafını gezerken, bazıları da Amazon Deltasının derinliklerine kadar inme cesaretini göstermiştir. Bu kaşifler, Amazon Nehri‘nin beslediği dünyanın en büyük yağmur ormanlarının arasında ve devasa nehrin labirent misali kollarında gezinmiş, türlü musibetlerle uğraşmışlardır. Bu maceraperestlerin pek çoğu da canlarını vermiştir.

Amazon Nehri
Amazon Nehri

Amazon Deltasının bu denli bir cesareti doğuracak kadar görkemli ve zengin olmasının yanı sıra bünyesinde başka bir zenginlik daha bulunduruyordu. En azından uzun yıllar boyunca kaşifler öyle olduğuna inandı. O zenginlik tamamen saf altınla kaplı olan şehir El Dorado‘ydu.

El Dorado’da Kralın sarayının ve zenginlerinin evlerinin, hem içleri hem de dışları altınla kaplıydı. Fakir olanlar ise evlerini saf gümüşle kaplardı. Kralları ise her sabah özel bir banyoya girer ve baştan aşağıya kendini altına bulardı.

El Dorado Kralı Vücudunu Altın Tozuna Bulardı
El Dorado Kralı Vücudunu Altın Tozuna Bulardı

Çok eskiden beri anlatılan El Dorado’nun, tahmin edebileceğiniz gibi, yerini bilen yoktu. Sadece büyük bir ada olduğu biliniyordu. Onu keşfeden ve ele geçiren ülkenin dünyanın en zengin devleti olacağı elbette kesindi. Zira El Dorado tüm büyük devletlerdeki altınlardan daha fazla altına sahip bir yerdi. Bu arayışa liderlik eden kişinin ünvanı ise conquistadordu. Yani Ispanyolca fatih anlamına gelen kelime. Bu kişiler yeni dünya arayışına liderlik eden kişilerdi.

O conquistador’lardan biri de Gonzalo Pizarro‘ydu. Quito Kasabası valisi Pizarro, El Dorado’yu bulursa Ispanya Krallığı adına çok büyük bir iş başarmış olacaktı. O zamanlar çok değerli olan tarçın ve bu parıltılı şehri bulmak adına kurduğu ekipte, 340 İspanyol, 4000 Indio (yerli), 150 at, 1000 yırtıcı köpek, bir lama sürüsü ve yemek için bir domuz sürüsü bulunuyordu. Başlarına gelecek olan talihsizliklerden dolayı sadece domuzları değil, köpekleri ve atları da yiyeceklerini belki de kimse tahmin etmiyordu.

UÇURTMA…

akoni | 15 April 2009 16:19

Uçurtmanın her yaştan meraklısı vardır. Meraklısının elinde özgürleşen uçurtma, rüzgara adeta meydan okur. Çok eski zamanlardan beri özgürlüğün simgesidir, günümüzde federasyonu bile vardır. Tahta iskelet üzerine; kağıt, naylon ya da ipek ile kaplanır. Dengesini kazanması için kuyruk takılır. Uçurtmanın gökyüzünde süzülüşü, insanların yüzünde tebessüme dönüşür. Kim bilir ne hayallere sürükler insanları… Yaygın olarak İngilizce’de zarif yırtıcı kuş”çaylak” anlamına gelen “kite” olarak yer alır. Geometrik şekiller, hayvan figürleri, yöresel desenlerle yapılan uçurtmalar gökyüzünü reklendirir.

Kaşif Biz!!!

SuBirikintisi | 07 February 2009 10:13

Çoçukken hiç mancınık yaptınız mı? Yoksa siz de benim gibi 2 tane sopa bulup kılıç-kalkan yapıp savaşıp duranlardan mısınız?

İnsanın içinde her zaman küçük bir çocuk vardır derler. Bu çocuk hiç büyümez ancak başka şeylerle bastıtılabilir. İçinizdeki çocuğu ya da kaşif ruhu serbest bırakın. Burada belirtmek gerekir ki mancınık vs. tasarlamak haliyle keşfetmeye ve tasarlamaya meraklı olmayı gerektirir.

Tabii ki bir şeyler ekleyip, farklı bir şeyler yapmadıkça bu pek keşif olmaz ama mancınığın nasıl yapıldığını bilmeden daha farklı bir mancınık(mancınık-remix) tasarlayamazsınız. İşte size bu tarz konularda yardımcı olabilecek bir kaç site:

instructables.com
Mesela burada çok ilginç bir kaykay hazırlanmış..

Arthur C. Clarke öldü

shane | 21 March 2008 12:48

Arthur C. Clarke öldü. Bilim kurgunun sör ünvanlı İngiliz üstadı, 90 yaşındaydı. 2001: Space Odyssey‘in yaratıcısı Clarke ile yapılan son röportaj burada. “Bana nasıl hatırlanmak istediğimi soruyorlar. Yazar, su altı kaşifi, uzay girişimcisi ve bilmi halka aktaran kişi oldum ömrüm boyunca. Tüm bunlar içinde asıl hatırlanmasını istediğim yazarlığım. Okurları eğlendirdiğimi ve hayal güçlerini esnettiğimi umuyorum.” Bunlar Clarke’ın son zamanlarında sarfettiği sözler. Umudu boşa değil diyebiliriz değil mi?

Muhteşem bir zeka: GAUSS

delizade | 15 December 2007 02:34

Beethovenmüzikte ne ise, matematikte Carl Friedrich Gauss odur. Her ikisi de bir insandan beklenemeyecek dehayı hayatlarında sergilemişlerdir. Gauss sağ iken “Matematikçilerin Birincisi” (mathematicorum) ünvanını alabilmiştir.

Gauss’un dehası sadece matematikte gün yüzüne çıkmış değildir. Hatta bir çok alanda sahip olduğu bilgi ve beceri bakımından gösterilebilecek bilimadamlarının tarihteki sonuncu örneğidir denilebilir.

Gökbilimive Fizikteinsanoğluna büyük katkılar sağlamıştır. Elektrik ve manyetizma alanlarındaki araştırmaları için yıllarını harcadı. Dünyanın manyetik alan kuvvetini hesaplamak için geniş kapsamlı deneyler yaptı. Manyetik alanları ölçmek için mutlak bir ölçek de geliştirdi. Bu yüzden manyetik alan kuvvetinin standart birimi “gauss” adını taşır.

Manyetizmanın araştırmaları sonrasında ilk telgraf sistemini icat etmiş ve 1830 yılında laboratuvarı ile Göttingen arasında ilk iletişimi kurabilmiştir.(Samuel Morseise kendi telgrafının patentini 1840 da alabilmiştir.)

Dünya Gezegeni

Battlehammer | 05 December 2007 12:20

BBC tarafından yapılan ve dünyanın en iyi belgesellerinden biri olarak kabul edilen, 4 emmy ödüllü (aldığı tüm ödüller ve adaylıklar buradan görülebilir) Planet Earth, BBC dışında Discovery Channel tarafından da gerek yayın gerek ise dijital medya formatında izleyicilere sunulmaya devam ediyor.

Bir kutuptan diğerine, dağlar, tatlı su, mağaralar, çöller, buz dünyaları, büyük ovalar, sığ denizler, mevsimlik ormanlar ve derin okyanus adlı 11 bölümden oluşan belgesel dizisi, muhteşem görselleri dışında ünlü film müziği yaratıcısı George Fenton’ın ortalamanın hayli üzerinde müzikleriyle de dikkat çekiyor.

Kayıp Balık Nemo’ gerçekmiş

maswey | 25 October 2007 09:07

Bulunan Tür
Bulunan Tür

ABD’li ve Filipinli bilim adamları, aralarında Hollywood yapımı animasyon filmi “Kayıp Balık Nemo”nun başkahramanı “Nemo”ya benzeyen bir balığın da bulunduğu daha önce bilinmeyen 50-100 tür deniz canlısını keşfetti.devamı[ntv]

Antarktika Kahramanlıkları

NuMB | 03 March 2007 15:46

İnsanlık tarihinde 1960’lardaki uzay yarışı, aya ilk ayak basma yarışı ne idiyse, yirminci yüzyılın başında Güney Kutbu’nu fethetme yarışı da odur. Kutupların çatır çatır eridiği bu günlerde, o kutuplara ilk gidenler olabilmek için hayatlarını harcamış insanları bir hatırlayalım dedim.

Nietzsche’nin, Wagner’in karısına fena halde asılıp, ünlü bestecinin sinir sistemini harap ederek, Alman gençliğini faşizme sürükleyecek fikirlerinin doğmasına sebep olduğu yıllarda başlar bu hikâye. Wagner’in artık kuşu da ötmemektedir…

Memleketin GPS basmamış noktaları

serdarsabri | 12 December 2006 11:13

Degree Confluence Project, dünya üzerindeki (tamsayı) enlem ve boylamların kesiştiği noktaları ziyaret eden kaşif kişilerin o noktalara ait fotoğraflarını ve hikayelerini bir araya getiriyor.

Gidilen noktalar GPS ile tespit ediliyor. Bu GPS fotoğrafında 29 Ekim 2000’de Türkiye’de yapılan ilk başarılı ziyaretin (40°N 33°E, 1.0 km NE of Tatlan, Ankara, Approx. altitude: 1162 m) GPS tespit resmini görebilirsiniz. (Tuba ve Alp Akoğlu’na teşekkürler)