bildirgec.org

israf hakkında tüm yazılar

Ekmek yiyen var mı?

witamin | 06 September 2010 17:00

2 bütün pide ve bir o kadar da dilimli ekmek!” dedi hışımla içeri giren anneannem.Kızgınlığından cümleyi tamamlayamadı.
“Ne oldu hayrola?” dedim.Anlattı.Zaten ben sormasaydım da anlatacaktı.
Evdeki kullanılmış kağıtları az ilerdeki kağıt çöpüne atmaya gitmişti.Dün akşam evinde 10-15 arkadaşına iftar yemeği veren komşumuzun oğlunu elinde poşet ,poşetin içinde ekmeklerle görmüş.Ne yapacağını sorunca ,gittiği istikametten de anladığı üzere , çöpün yanına koyacağı cevabını almış.Yani “çöpe atacağım” ın masum hali.O an bişey diyememiş yaşadığı şokla.Kadıncağız dönmüş gelmiş bir telaş,bir sinir.”Ah napsam şimdi ?” dedi durdu gün boyu.
Aynı şoku ben de ev arkadaşım sandviç yapmak için kestiği ekmeğin içini çıkarıp gözlerimin önünde çöpe attığında yaşamıştım.”N’oluyo!” deyip atmıştım elimi çöpün içine bir hamleyle alıvermiştim ekmeği.Allahtan ki çöp diye tanımladığımız nesne kova değil de temiz poşet,ekmek de o poşete atılan ilk çöptü de kurtarabilmiştim.Hanımdan aldığım cevapsa” ben sevmiyorum ekmeğin içini” gibi düzmantık bir savunmaydı tabi ki.
Şimdi sesleniyorum ey hafif sakinleri ve sakin olmayanları.Özellikle de ekmek atanlara sesleniyorum :
Ekmek atılmaz!Olur da küflenir o zaman atarsınız.Ama ekmek küflendirilmez de.Ekmek küflenmeden bir çaresine bakılır.Zira onu bulamayanlar bir hayli fazla dünya üzerinde.

Yapılan israfın boyutu işte burada ortada:

2009 Ekim ayı elektrik faturaları

MollaFettah | 16 October 2009 11:40

tasarrufun simgesi

1 Ekim itibariyle hanelerdeki elektriğin kwh’ine % 9,68 oranında zam gelmişti.

12 Ekim’de bize de zamlı faturamız geldi. Bu faturamız önceki faturalara göre 4 gün önce kesildi. Neden acaba?

Faturamız hem eylül hem de ekim ayına ait harcama içerdiği için, % 9,68’lik zammın yarısı tesir etmiş oldu.

Zamdan önce kwh‘i 0,162 TL olan elektriğin fiyatı bu ay(eylül-ekim) yüzde % 4,84 zamla 0,170 TL’ye yükselmiş oldu. Bu önümüzdeki faturada tam zamlı olarak 0,176 TL’ye ulaşmış olacak.

İsraf Çeşitleri

sametparpar | 10 June 2009 10:15

İsraf deyince aklımıza hep su israfı, para israfı, elektrik israfı en bilinçli olanımızın aklına ZAMAN israfı geliyor. Peki israf çeşitleri bunlardan mı ibaret.

İsterseniz önce israfın insana göre tanımına bir bakalım. İsraf, yerli yerince kullanılmayan, insan yararına döndürülmeyen, verimsizce heba edilen, maddi ve manevi her şey israftır.

Şimdi soralı kendimize, gözümüzün israfınız düşündük mü, kulğımızın srafını düşündük mü, zihnimizin israfını düşündük mü…

Devir İktisat Devri

zabun | 04 September 2008 23:41

Hemen herkesin evinde kullandığı; diş macunu, merhem, yapıştırıcı, yağlı boya, bal, ançuez, hardal, krem gibi sarfedilen ihtiyaçların hepsinin tüp şeklinde ambalajlandığını biliyoruz. Lakin bu ambalajlama yöntemi bir yandan kullanımı kolaylaştırır, diğer yandan içerisindeki maddenin hepsinden istifade etmemize olanak tanımaz. Özellikle alüminyum tüpler sıkıldıklarında deforme olur ve düzgün kullanıma imkan vermezler. Yani aldığımız şeylerin bir kısmını daha kullanmadan çöpe atarız. Bu olumsuz durumu aşmamızı sağlayan, çeşitli tüp sıkıcı aparatlar piyasada bulunmakta. Resimlerdeki ürünler diğer aparatlarla aynı işlevi görsede, çeşitli büyüklükteki tüpler için kullanabileceğiniz ve tüpleri bazı emsallerine oranla daha kolay yerleştirebileceğiniz bir şekilde tasarlanmış. Anlıyacağınız işlerini diğerlerine göre daha iyi görüyorlar. Metalden yapılmış tüplere kalıcı zig zag bir şekil verdiğinden, tüpü aparatta tutmanıza da gerek kalmıyor. Diğer yöntemler de ilginizi çekebilir.

Alışveriş çılgını olmayalım…

kalamara | 20 August 2008 14:02

Aslında alışveriş sakinleştirici ve huzur verici bir eylem günümüzde. Çoğumuz sıkıldığımızda veya çok stresli bir durum yaşadıktan sonra alışveriş yapmaya gidiyoruz.Kimimiz için de para ağırlık yapıyor…

Mutluluğu başka yerlerde aramak lazım ama alışverişinsanda kısa süreli de olsa tatmin duygusu sağlamaktadır.
Gerçek alışveriş ihtiyaçları karşılamak amacıyla yapılan bir satınalma olayıdır.Ama toplumumuzda alışveriş yaparken insanlar adeta israf etmek için yarış halindeler. Bu durumu yaşayan insanlar gerçekte ihtiyacı olmayan ürünleri satın aldıklarında bütçeleri delinmekte ve ileriki yaşamlarında psikolojik sıkıntılar yaşayabilmektedirler.
Düşünün bir kere bir memur 1100 ytl maaş alıp 2500 ytl kredi kartı ödeyebilir mi? Asgarisini öder ve borç çığ gibi büyür, büyür, büyür…
Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak zorundayız. Şimdi şunu diyeceksiniz:”Maaşlar çok düşük olduğundan insanlar bu durumda” . Tamam aslında bunun payı var tabiki ama 1100 ytl maaş alan kişi kira,yakıt, sağlık gideri vb. giderleri az çok hesap edebilmeli.Sadece kredi kartı 2500 ytl olursa vay haline o kişinin…
Ben size kendi tasarruf yöntemimi anlatmak istiyorum:
Her aldığım ürünün ( gıda,kırtasiye,elektronik eşya, gazete vb. ) fiyatını ve tarihini ajandama not alıyorum.Mesela o ay elime 2000 ytl para mı geçecek hemen 2000 ytl’yi yaptığım harcamalardan çıkarıyorum. Ne kaldı 1150 ytl . O günden sonra diğer ayın 15’ine kadar 1150 ytl limitim kalmış demektir.İnanın çok tasarruf ettim ben bu olaydan sonra.Bunu 2008 Nisan ayında yapmaya başladım. O aya kadar her ay mutlaka ek hesaptan 200-500 ytl çekmek zorunda kalıyorduk.
Ama şu an çok şükür öyle bir derdimiz kalmadı.
Denemenizi tavsiye ederim.Amacım ulaşabildiğim güzel insanlara bu projeyi anlatmak ve aramızdaki alışveriş çılgını arkadaşları bu borç batağından kurtarmak. Dilimiz sürçtü ise affola…
Borçsuz ve huzur dolu günler sizinle olsun .Hayatı ertelemeyin ama hiçbir zaman..

Dünyanın En İyi Annesi

Raola | 08 May 2008 09:38

Bu fotoğrafı anlatmak sanırım ne buraya ne de başka bir sayfaya yeter. O yüzden yorum yapmama gerek yok.

Ben diyeceğim ki bu fotoğrafa sebebiyet verenler utansın ama acaba bakıpta utanırlar mı? Acaba bakarlar mı?

Ve bu duruma gelmeyeceğimizi kim garanti ediyor?

Elimize su tabancalarını alalım..Star Wars olur mu bilemem ama Water Wars olur..

düşünmeye sevk eden şeffaf küvet

xerre | 02 May 2008 18:34

ilk olarak bakıldığında fantezi unsuru olarak görünse de tasarımcı Flore de Crombrugghe bu küveti, insanların küvet kullanımı sırasında ne kadar su harcadıklarını görebilmeleri için tasarlamış. küvet, üstünde bulunan ve ölçüm yapmaya olanak sağlayan çizgiler sayesinde, insanların her gün kaç şişe suyu israf ettiklerini düşünmelerini sağlıyor.