bildirgec.org

iskandinav hakkında tüm yazılar

Organik formlu gaz lambaları ile sıcak ışık…

| 10 March 2009 12:14

Menu Pernille Vea’nın tasarımı olan organik formlu gaz lambaları ile sıcak ışıklı bir ortam yaratabiliriz. Bu aydınlatma şekli, İskandinav kültürünü taşımakta; basitlik,estetik ve işlevselliğe güzel bir örnek teşkil etmekte…
Organik formlu gaz lambalarını; bahçenizin çeşitli yerlerinde kullanabileceğiniz gibi, evinizdeki mekanlarınızı da sıcak aydınlatma efekti ile süsleyebilirsiniz.
İç ve dış mekanlarda, sıcak ve keskin ışıklara zıt efekti ve organik estetik formlarıyla tasarımınıza sıcaklık getirebilirsiniz. Gerekli zamanlarda, doğru kullanımı ile elektirik tasarrufuna da bir nebze yarar sağlanabilinir…

ANTİKANIN KOKUSU…

| 18 December 2008 13:22

Dünyada farklı kültürler, gelenekler ve farklı coğrafyaların oluşturduğu form ve materyaller farklı dilleri konuşuyor olsa bile aynı evrensel amaca(insana) ulaşıyor.
Yüzyılların getirdiği estetik anlayışı ve birikimi günümüzde modernize edilerek, geçmiş ve bugünün harmanlanması ile yeni bir tasarım anlayışını doğurmuştur.
Fransız tasarımında; özgün ve önemli bir yeri olan XV. Louis sitili fazla kıvrımlı, şaşalı ve asimetrik formları ile Rokoko ve Barok tarzı, bugün çağdaş anlayış ile yerini düz, dik açılı ve sade formlara bırakmıştır.
Tasarımın babası olarak bilinen İtalyanlar, geçmişte ve günümüzde de sitillerini dünyaya kanıtlamışlardır. Lüks otomobilden tutun mobilya, moda ve endüstriyel ürünler gibi tasarımda geniş yelpazeye sahiptirler. Keskin ve rüya gibi formlarının, ironiyle fonksiyonelliğin karmaşıklığına rağmen şiir gibi tasarımlara imza atmışlardır. İtalyan estetiği, günümüzde dünyaya ulaşmış vazgeçilmez fonksiyonel tasarımlardır.

FreeCell’in Çözülemeyen Gizemi

mturkmen | 19 March 2008 08:14

“Freecell hayatımı mahvetti… çoğunlukla beni gecenin bir buçuğuna kadar ayakta tuttu. Hatta bazen artık yatağa giderken önümü zor görür oldum.”
Eğer sizde böyle diyorsanız işte sizlere Freecell’in öyküsü.
Freecell 52 kartla oynanan hiçbir özel grafiği olmayan, hiçbir özel ses efekti olmayan bir oyun. Fakat tiryakilik yaratan bunun için ünlü oyunlarda yerini almayı hak eden bir oyun.
FreeCell’in kökeni 1945’lerde İskandinav kökenli “Napoleon in St. Helena” oyununa dayanır.
Oyunun çeşitli versiyonları 1968 ile 1977 yılları arasında geliştirildi. Fakat oyun Windows 95’in bir parçası haline gelince ana hatlarıyla belirlenmiş oldu. Bundan sonraki her Windows’ta karşımıza çıktı.
Peki Freecell’i bu kadar bağımlılık yaptıran sebep nedir? Orijinal Help dosyasında yazana göre “Kanıtlanmamasına rağmen her oyununun kazanılabilir olması.” Mükemmel bir oyunla çoğu solitare (Spider, Klondike, Pyramid, Forty Thieves) benzeri oyun kazanılabilir. Aynı zamanda neredeyse bütün freecell oyunları hatasız oynanırsa kazanılabilir. Freecell diğer oyunlar içinde en çok kazanılma oranına sahip olanı.
Orijinal Microsoft FreeCell 32.000 oyunu içeriyor. 1990’larda Freecell popüler olduğunda hangi oyunlar çözülebilir olduğu belli değildi. Durumu açığa kavuşturmak isteyen Dave Ring internet freecell projesini başlatarak bütün oyunları insanlara çözdürmeye çalıştılar. Proje 1995 Ekim’inde sonuçlandı ve sadece bir oyun hiçbir insan tarafından kazanılamadı: #11.982. Uğraşılan araştırmalar sonucunda çözülemez olarak belirlendi.
Kaynak