bildirgec.org

ilginç doğa olayları hakkında tüm yazılar

Ufuk Çevresi Yayları

menguzar | 16 February 2007 17:51

Pek-bilinmeyen-doğa-olayları kuşağımıza uzun bir aradan sonra, yeniden hoş geldiniz. Bugünkü konumuz, görsel olarak kuzey ışıkları ile benzerlik gösterir gibi yapsalar da, gökkuşağını anımsatsalar da, bunların ikisiyle de yakın bir bağlantısı olmayan “ufuk-çevresi yayları”. (Gökkuşağı nedir, nasıl oluşur bilmiyorsanız, böyle buyrun.)

Ufuk-çevresi yayı (Circumhorizontal arc), “ateş gökkuşağı” olarak da bilinen, görüntüde gökkuşağına benzeyen ve ışığın sirius bulutlarındaki buz kristalleri tarafından kırılmasıyla ortaya çıkan çok güzel bir doğa olayı. Yalnızca güneş tepelerdeyken, ve yalnızca sirius bulutları varken oluşabiliyor.

Memeli Kümülüs (Mammatus)

menguzar | 25 September 2006 15:11

Mammatus (memeli kümülüs), culdesac’ın deyimiyle “kıyamet alameti” gibi görünen tuhaf bir bulut türü.

Türkiye’de rastlandığına dair herhangi bir kayda rastlayamadım ancak muhakkak ki oluyordur bir yerlerde. ABD ve Avustralya’da sıklıkla görünüyor veya yalnızca buralardaki insanlar bu bulutlara ilgi gösteriyor, bu konuda kesin bir şey söyleyemesem de, oluşma koşulları göz önünde bulundurulduğunda, çoğunlukla okyanus/büyük deniz kıyılarında oluşması muhtemel görünse de, her yerde karşımıza çıkabilecek bir bulut türü memeli kümülüs.