bildirgec.org

iklimler hakkında tüm yazılar

Nuri Bilge Ceylan’ın “İklimler”i (2006)

queennothing | 06 April 2011 12:46

Yeni dönem Türk Sineması’nın sevilen yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan‘ın çektiği sinema filmi “İklimler“, 2006 senesinde gösterime girdi. 59. Cannes Filmde Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’ne layık görülen yapım, 26. İstanbul Film Festivali, 43. Antalya Altın Portakal Film Festivali ve Japonya’da gerçekleşen bir film festivalinde çeşitli ödüllere layık görüldü. Yönetmen N.B. Ceylan ile eşi Ebru Ceylan‘ın başrollerini paylaştıkları İklimler’de Nazan Kırılmış, Mehmet Eryılmaz, Arif Aşçı ve Can Özbatur gibi isimler de rol alıyor.
Yaşadığımız şehir, iklimlerden oluşur ve ruh halimiz de bu iklimlere sokaklar üzerinden tepki verir. Şehirler gibi ilişkiler de iklimlerden oluşur ve ruh halimiz, sokaklara verdiği tepkiyi karşı tarafa da gösterir. Kimi zaman şefkat şeklinde olan bu tepki, bazen üçüncü kişi şüphesiyle şiddete, pişmanlığa, bazense vazgeçişe dönüşür.

En İyi Yönetmen; Nuri Bilge Ceylan

Sonrisa | 26 May 2008 10:45

Koza (1995), Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999), Uzak (2002), İklimler (2006) filmlerinden tanıdığımız Türk sinemasının yükselen değeri yönetmen Nuri Bilge Ceylan büyük bir başarıya imza atarak son filmi ‘Üç Maymun’ ile 61. Cannes Film Festivali‘nde ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne layık görüldü. Ödül konuşmasında Ceylan, “‘Kazandığım ödülü güzel ve yalnız ülkem Türkiye’ye ithaf ediyorum” şeklinde konuştu. Kendisini tebrik ediyor, başarılarının katlanarak devamını diliyoruz.

NTV’nin Nuri Bilge Ceylan ille Cannes’da yaptığı söyleşi
Üç Maymun’un fragmanı
Üç Maymun’dan fotoğraflar, posterler ve kamera arkası kareler
Ödül’ün açıklandığı an ve Ceylan’ın konuşması

en iyi filmimiz hangisi-10 ve SONUÇ

kahramancayirli | 20 April 2007 13:53

NURİ BİLGE CEYLAN / UZAK / 2002
İnceleyeceğimiz son film olan Uzak, Akad’ın filmlerinden öte bir sadeliğe sahip. Ceylan, filmi hayatın kendisi gibi oluşturmuş, kurgulamamış; o yüzden filmde ölü zaman çok, karakterlerin replikleri düzgün değil. Bu filmin iyi bir film olması da işte buradan geliyor: Hangimiz normal hayatta konuşurken edebi cümleler kurarız ki? Ve elbette değinmemiz gereken önemli bir nokta: Ceylan’ın fotoğrafçılık temeli, filmlerinin her çerçevesini görsel açıdan neredeyse kusursuz kılıyor.
SONUÇ
Bu on filmden üçü (Susuz Yaz, Selvi Boylum Al Yazmalım ve Anayurt Oteli) edebiyat uyarlaması. Belli ki ilk ikisinin dramaturjisinin kuvvetli olması senaryoların dayandıkları edebi eserlerin gücünden kaynaklanıyor. Anayurt Oteli ise nev-i şahsına münhasır bir film, tek başına değerlendirilmeli. Sürü filminden bahsederken söylediğim gibi iyi bir filmin en temel unsuru senaryo, ancak tek başına asla yeterli değil. Işık, ses, çerçeveler, gölgeler, müzik tüm bu sinematografik öğeler öykünüzün iletilerine hizmet etmeli zira filminizin tutarlı olmasını ancak bu biçimde sağlayabilirsiniz. Ve elbette oyunculuklar: Bu on filmde vermek istediği ifadeyi verememiş herhangi bir başrol oyuncusundan söz etmek zor. Zira öykülerin belkemiğindeki tüm oyuncular belli ki kariyerlerinin en iyi performanslarından birini bu filmlerde göstermişler.
Neticede sinema, birçok sanatın bir araya gelmesiyle hayat bulan büyülü bir karışım. Yönetmense bu karışımın yetenekli aşçısı. Misafirlerine hayatları boyunca unutamayacakları bir ziyafet vermek de, misafirlerinin midelerinin bozulmasına sebep olmak da onun elinde…

iklimler

| 14 October 2006 18:54

kasaba(1997) , mayıs sıkıntısı(1999) ve uzak(2002 adlı ödüllü yapımlarıyla tanıdığımız yönetmen Nuri Bilge Ceylan‘ın yazıp yönettiği ve ayrıca isa rolüyle kameranın önüne geçtiği yeni yapımı iklimler ( climates ) 20 ekim cuma günü gösterime giriyor.
filmde nuri bilge ceylan‘a uzak‘taki gibi ebru ceylan eşlik ediyor.filmin konusu ise şöyle:

İsa ve Bahar, çalkantılı ruhlarının farklı iklimlerinde, artık ortak bir mutluluğu paylaşamamaktadırlar. Mimar olan İsa ile televizyonda çalışan Bahar, iki farklı iklimin yaşandığı Kaş ve Ağrı’da, birbirini takip eden süreçlerde biraraya gelirler. Kaş, güneşin, kuytuda tek bir bilinmeyen bırakmayan parıltılı hali ile Ağrı ise soğuk ve kardan sıkı sıkıya örtülen bedenlerin aksine, kar beyazının aydınlığı ile, gerek hayatlarında gerekse ilişkilerinde hiçbir bilinmeyen bırakmayacaktır.
via:beyazperde

2006 Cannes film festivalinde FIPRESCI ödülüne layık görülen yapımın fragmanını buradan izleyebilirsiniz.
son nokta: ruhlarında kendi iklimleri vardır..!