bildirgec.org

hipokrat hakkında tüm yazılar

Hastane Derdi

Galanthus | 14 March 2009 15:02

Bu yazı kesinlikle gerçektir, kesinlikle kurmaca değildir. Belki dertleşmek istiyorum belki şikayet etmek istiyorum ya da ne yapacağımı şaşırdım bende bilmiyorum…

Annem rahatsız bu aralar, ciddi birşey değil belki de ama ellerini kullanamıyor şu anda. Felç değil, ama kilitlenme var, taş gibi kaskatı elleri, ve çok acıyo canı…Teşhis doktorlarımızın süper becerikliliği yüzünden konulamadı hala… Şimdi yeni doktor yeni hastane arıyorum…

Daha önce Çapada Romatoloji bölümünde olan anneme romatizma ilaçları diye kullandığımız ilaçları için bir tanıdığımız (sağlık sektöründe kendileri) ağrı kesici olduğu söylendi, ciddiye almadık doktor vermiş devam edelim doktoru kadar iyi bilemez dedik,sonra anneciğim elinde kaşıntılar başladı, doktora sorduk ilaçlar yapmaz dedi, devam ettik,kaşınıt arttı, damarlar kızarmaya başladı,ve en sonunda olan oldu, annemin elleri taşa dönüştü resmen, kitlendi kaldı. Çapadaki doktora ulaşmamız, randevu almamız mümkün değil! Kadıncağız ellerini kullanamıyor! Hemen doktor arayışına girdik , doktor tandıklara anlattık, ortopediye götürün dediler.Adını vermekten çekinmiyorum Medical Park’tan randevu aldık…

çok hastayım çok

mansonilized | 25 December 2007 15:31

Hipokondriazis terimi yunanca bir sözcük. Kaburganın altındaki bölge yani hypocondriumdan geliyor. Terimi ilk olarak hipokrat kullanmış. Günümüzde bu terim halk arasında hastalık hastası anlamına geliyor.

Hastalık hastalığı psikiyatrik bir rahatsızlık olarak ele alınıyor. Hastaneye başvuran hastaların % 4-6 gibi bir aralığını kapsıyor. En çok 20-30’lu yaşlarda görülüyor. Bu hastalar hastaneye en çok karın ağrısı, karın bölgesinde batma – şişlenme, gerginlik, bulantı gibi şikayetlerle geliyor. Yapılan fizik muayene ve tahlil sonuçlarına göre hasta sayılmamalarına rağmen ve hekimin görüşünün aksine hasta olduklarını iddia ederler. Teşhis koymak çok zordur.

Üniversiteli yönetmen Türkiye için yarışacak

akdem | 23 November 2007 08:11

ÇANAKKALE- Üniversite öğrencisi genç yönetmen, kısa filmiyle ingiltere’de Türkiye’yi temsil edecek. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Tv Bölümü 3. sınıf öğrencisi Abdülbaki Yavuz’un, “Hipokrat” adlı filmi ingiltere’de yapılan, “2007 Leicester Uluslararası Film Festivali”nde gösterilecek. 60 ülkeden katılan 600 film arasından seçilerek gösterim hakkı elde eden 8 dakikalık film, genç bir hekimin mesleğe başlarken ettiği hekimlik yeminine sadakatle, eski aşkına karşı duyduğu öfke arasındaki duygusal sıkışmışlığını anlatıyor. 2007 Altın Koza Film Festivali, kısa film yarışmasında da finale kalan Hipokrat, genç yönetmenin 4. kısa film çalışması…

“kısa film HiPOKRAT” doktor söküğünü dikemezse ne olur?

akdem | 13 October 2007 19:25

Hayat bizlerden hep söz vermemizi ister
Hayat bizlerden hep söz vermemizi ister

Genç Yönetmen Abdulbaki Yavuz’un yazarlığını ve yönetmenliğini yaptığı kısa film Hipokrat terzi kendi söküğünü dikemezmiş sözünden türeyerek ya doktorda dikemezse ne olur sorusunun cevabına kadar gitmiş. Bu bulgulardan yola çıkarak seneryolaştırdığı bu kısa filmi çekmiş. Kısa film Hipokrat’ı burdan indirebilir şurdan da izleyebilirsiniz. yönetmen arkadaşımızın kişisel web sayfasını ziyaret ederek set foğraflarına ve kamera arkası görüntülere de bakılabilir ayrıca siteden diğer kısa filmlerine ve objektiflerine yansıyan fotoğraflarada ulaşabilirsiniz. Bu kısa film birçok festivale katılarak çeşitli başarılar elde etmiş bunlardan bazıları;

KÜRTAJ GERÇEĞİ

zeyynep | 23 August 2007 09:08

Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde kadınlara verilen kürtaj hakkı da kişisel haklar arasında en çok tartışılanlardan biri. Bir yanda kadının kendi beden bütünlüğü üzerindeki söz hakkı, diğer yanda dünyaya gelmesi muhtemel çocuğun yaşam hakkı. Annenin ve çocuğun haklarının çatıştığı bu noktada kürtaj; savunmasız bir canlının en yakınları tarafından hayattan koparılması mı, yoksa yasal olarak kürtaj yaptıramayan kadınların sağlıksız koşullarda çocuğunu düşürmeye çalışarak hayatlarını tehlikeye atmalarına engel olacak bir hak mı? Günümüzde kürtaj kararının verilmesinde tıbbi gerekçelerin ön plana çıkarılması savunulsa da tarih boyunca süre gelmiş inançlar ve toplumsal değerler bunu engelliyor. Kürtajın gerekçeleri ve uygulanması birçok durumda etik sorunlara neden olduğundan, kişisel bir hak olarak kürtaj, Hipokrat Yemini’nden bu güne sosyal ortamda olduğu gibi tıp dünyasında da her zaman tartışıldı ve tartışılıyor.
Kendi geleceği ve doğacak çocuğunun yaşama hakkı arasında sıkışan insanlar, çatışan haklar, etik değerler ve duygular. Şüphesiz bir hak olarak kalması fakat sadece son çare olarak başvurulması gereken kürtaj; gerek hekimler, gerek hukukçular gerekse aileler için kelimenin tam anlamıyla bir “zor karar”.

Masörün Andı

NuMB | 14 February 2007 16:01

masörün hipokrat yemini diyebileceğimiz incelikte bir yemin. bu durumda sayın prof. ahmet hamdi turgut da masajın hipokratı oluyor sanırım.

özellikle “Milliyet, ırk, din, mezhep, siyasi kanaat cinsiyet, zenginlik-fakirlik farkı gözetmeksizin…” diye başlayan cümleye dikkat!