bildirgec.org

hip hop hakkında tüm yazılar

elektronik müzik ve alt türleri

mnc | 20 July 2012 18:11

Elektronik müzik türünü çok seviyor veya aşağılıyor olabilirsiniz, aslında çok geniş akrabaları olan bir müzik türü kendisi. Benim ilgim 90’ların başında pump-up the jam‘lere falan dayanıyor. Kısaca elektronik müziğin genel türü, elektronik aletlerle yapılan müzik türü olarak geçse de bundan daha farklı yerlere uzanabiliyor.
Mekanik aletlerin tersine transistör, synthesizer veya diğer midi üreten cihazlarla yapılır. Daha ayrıntısına girmek isteyenler wiki sayfasına dalabilir.

Aslında elektronik müzik o kadar geniş bir aile ki, ortalama bilinen/popüler 30, onun dışında 230 farklı türü bulunuyor. Alt dalları diğer müzik türlerinde olduğu gibi, tını, mantıksallık, duygusallık, tekrar, bpm, vokal (olup olmaması), hibrid, enstrümantik özelliklerle ayrılıyor. Ben kendim birkaç türe ayıracağım. İlk olarak elektronik yönü ağır basan kısım; techno kelimesi sanırım bilinen en meşhurlardan bir tanesi, içerisinde: electronica, trans, eurodance, house ve daha bir miktar türü daha barındırıyor.

O da ikiye ayrılıyor;

1 – Electronica: esasen sadece synthesizerlar yardımı ile yapılan müzik türüdür. Dans müziği olarak tanımlanmazlar. Bilinen birçok elektronik müziğe de böyle denir. Elektronica dans için özel yapılmamıştır, ilk olarak 90’lar sonunda kullanılmıştır, sınıflandırmaya göre 80’lerden beri var. Genel sanatçıları Chemical Brothers, Crystal Method, Goldfrapp, Daft Punk, Moby alt türleri: Bitpop, Chip, Downtempo, Glitch, IDM, Nu jazz, Trip hop Hibrid dahil oldukları/etkiledikleri: Dubtronica, Folktronica, Funktronica, Livetronica, Post-rock, Eurodisco, Electronicore

2 – Dance music: bu da geri kalan, dans müziği diye nitelendirilen bir diğer karmaşık ana tür. Genel olarak dj’ler tarafından üretilen müzik çeşidi, gece kulüplerindeki olması sebebiyle disko/gece kulübü müziği olarak nitelendirilir.

Meşhur sahne şovlarıyla yaşlanmış Kraftwerk
Meşhur sahne şovlarıyla yaşlanmış Kraftwerk

Müziğin sınıflandırılması 80’lerde olsa da Kraftwerk bu işi 70’lere kadar dayandırıyor.

müzik ne yapar?

absynthe | 15 October 2010 10:31

İnsanları hiç dinlediği müziğe göre kategorize ettiğiniz oldu mu? Bazı insanlar için rock bir yaşam tarzıdır mesela- ben biraz modası geçmiş olduğum için buradan örnek veriyorum- örneğin yeni tanıştığım bir insanın led zeppelin’in bir şarkısından bahsetmesi ya da beatles’ı az çok bilmesi beni etkiler. Ortak bir değeri paylaşıyor olmak bir bağ kurar o insanla benim aramda. George Harrison dediğimde yüzüme mal mal bakmaması, hatta tutup solo albümlerinden birini bana getirmesi o kişiyi özel bir yere koyar gözümde. Bir yakınımın Cem Adrian dinleyen insanlara zaafı vardır mesela, ne yaparsa yapsın o insan Cem Adrian dinliyorsa güvenilir gibi gelir ona, hiç güvenmeyeceği, ilgilenmeyeceği insanlarla bunun etkisiyle ilgilendiğine şahit oldum.

http://fc03.deviantart.com/fs14/i/2007/086/1/8/no_music_no_life_by_rickydaskylinez.jpg
http://fc03.deviantart.com/fs14/i/2007/086/1/8/no_music_no_life_by_rickydaskylinez.jpg

Sanatın hiçbir dalı kişiliğimizi bu denli etkilememiştir herhalde, ne resim, ne tiyatro. Belki edebiyat ile sinema biraz yaklaşmıştır, ama hiçbiri müzik kadar kolay ulaşılabilir, hızlı ve defalarca tüketilebilir olmadı. Hiçbiri müzik kadar kitlelere hızla ve uzun süren bir etkiyle nüfuz etmedi. Müzik ayrıca diğer sanat dallarından farklı olarak tüm marjinal grupların da kendini ifade etmesine olanak sağladı. 70lerde başlayıp günümüze evrilen arabesk buna güzel bir örnek olabilir. Hala tartışmaları yapılan bu müzik türü-diğerleriyle beraber tabii- gerçekten de toplumda tabakalaşmaya yol açıyor olabilir. Örneğin annem bir dönem çalıştığı iş yerinde sürekli “damardan” dinleyen iş arkadaşlarından nefret ederdi. Onlar da annemin götürdüğü türküleri dinlemezlerdi. Ama zamanla annem de onların dinlediklerine alışmaya başladı, bu gruba uyum sağladığının da bir göstergesiydi.

10 Saniye de Fotoğraflarınızı Şekillendirin

tuncelik81 | 01 November 2008 16:55

Afişteki ben ve beni seven hayranlarım :)
Afişteki ben ve beni seven hayranlarım 🙂

Bilgisayarınıza hiçbir program yüklemeden sadece internet üzerinden bir siteye girerek, sitedeki hazır efektlerden birisini seçerek istediğiniz fotoğrafa o efekti uygulayabiliyorsunuz.

Vogue dergisi rusya baskısı
Vogue dergisi rusya baskısı

Kullanımı çok basit olan bu sistemle Yapmanız gereken tek şey sitedeki efektlerden birini ve o efekti uygulayacağınız kendi fotoğrafınızı seçmek. Birkaç saniye süren işlem sonrasında fotoğraflarınız rahatlıkla arkadaşlarınızı kandırabilecek bir şekle dönüşüyor. Bu siteye ulaşabilmeniz için buraya tıklamanız gerekiyor.

Paris İstanbul'a geldiğinde yeni albümümü tanıtmıştı
Paris İstanbul’a geldiğinde yeni albümümü tanıtmıştı

amatör müzisyenlere tanıtım imkanı: reverbnation.com

feveran | 23 September 2008 07:43

Artık sanat dediğimiz şey anında paylaşılabilir hale geldi. Günümüzde grafik tasarımcıları, ses sanatçıları, film yapımcıları için pek çok içerik paylaşma sitesi var. Bu siteler çok yaygın olarak kullanılıyor. reverbnation.com adresinden ulaşabileceğiniz bu güzel sitede de özellikle amatör müzik yapanlar için pek çok faydalı müzik yayma, reklam yapma aracı var. Dinleyicilere ise yeni yapılan eserleri anında dinleme, indirme, paylaşma imkanı sunuluyor.

reverbnation.com/djfeveran admin menüsü
reverbnation.com/djfeveran admin menüsü

Miller Music Factory 2008 başladı

lululu | 14 June 2008 03:57

Türkiye’nin en geniş katılımlı amatör müzik yarışması Miller Music Factory başladı! Yarışma bu sene, geçmiş yıllardan farklı olarak yepyeni bir portalda, Miller Music World‘de gerçekleşiyor.

Miller Music World‘de güncel müzik haberleri, etkinlikler ve röportajlar bulunuyor, üyeler parçalarını yükleyebiliyor. Parçalarını yükleyen üyeler, dilerlerse Miller Music Factory‘ye de katılabiliyor.

Bu sene Miller Music Factory‘ye bir de yeni kategori eklenmiş: Cover (düzenleme) Sanatçısı / Grubu. Yani bu sene en iyi dans, elektronika parçası, en iyi DJ, hip hop, cover (düzenleme) ve rock sanatçısı veya grubu seçiliyor. Ayrıntılı bilgi için, buradan buyurun.

nostalji dükkanı: boombox nedir?

AntiHumanIST | 24 May 2008 14:35

ilk bildirisi nostaljik saatler olan dükkanımızın ikinci bildirisi bizi daha eskilere götürecek “boombox”lar. “ghetto blaster” olarak da bilinen boomboxlar 70’lerin ve 80’lerin amerikan filmlerinde omuzlardan inmeyen müzik kutularıydı. ellerden düşmeyen bu aygıtlar bugünkü mp3 çalarların yerini dolduran yegane parçalardı.

break dance için vazgeçilmez olan boomboxlar sallanarak yürürken şarkılar söyleten, şimdilerde ise bizleri güldüren bir aygıt. Bu alete ithafen şurada boomboxları tekrar hatırlatan bir dizi şekerpare yayınlanmış. yazı için araştırma yaparken şurada da tam bir tarihi eser kataloğu buldum. isteyenler tarihi bilgiye şuradan ulaşabilir.

ayrıca bir de bu video’yu izlemek isteyebilirsiniz.