bildirgec.org

halüsinasyon hakkında tüm yazılar

Charles Bonnet Sendromu ve Halüsinasyonlar

culdesac | 16 April 2007 09:16

1760 yılında, isviçreli doğabilimci charles bonnet‘in büyükbabası charles lullin, eğlenceli ve büyülü görüntülere şahit olmaya başlar: seksen dokuz yaşındaki büyükbaba, kendisi dışında herkese görünmez olan insan, kuş, araç, bina vs. görüntüleri tarafından ziyaret edilmeye başlamıştır. bu durumu ilginç bulan bonnet, konuyu araştırmaya karar verir.

genellikle akıl hastalıklarının ya da halüsinojen uyuşturucuların bir etkisi olarak ortaya çıkan görsel halüsinasyonlar; denizciler, mahkumlar, kutup kaşifleri gibi uzun süre izole koşullara maruz kalmış insanlarda da görülürler. fakat bonnet’in büyükbabası, ilerleyen yaşına rağmen akıl sağlığında bir gerilemeye dair hiç bir işaret göstermemekle birlikte, şu cıvıl cıvıl halüsinasyonları saymazsak gayet aklı başında biri gibi görünmektedir. hatta büyükbaba, bu görüntülerin kendi aklının oyunları olduğunun bile farkındadır. görünüşe bakılırsa bu gizemli varlıklar, büyükbabanın -kataraktları elverdiğince- görebildiği, minik bir parça görsel dünyada kendiliklerinden ortaya çıkmaktadırlar.

PEYOTE :)

snuffadelic | 11 April 2007 16:35

Kızılderililerin eski inançlarını koruyarak yeni nesillere aktarılmasını sağlayan etkinlikleri arasında “Pow-wow” adı verilen, genelde bir hafta ya da daha uzun süren toplu kutlamalarda geleneksel kıyafetler eşliğinde şarkı söyleyip dans etmek yer alır. “Pow-wow” terimini incelediğimizde; ‘o hayal ediyor, o rüya görüyor’ anlamı ile karşılaşırız. İsminden de anlaşıldığı gibi bu törenler esnasında ruhlarla iletişim ve ruhların diyarına doğru bir yakınlaşma söz konusu olur. Müzik ise bunu başarmada en önemli etkendir.

Ruhların insanlara şarkılar öğreterek zorluklara karşı direnç ve dayanma gücü verdikleri düşünülür. Dolayısıyla, şarkıların çoğu dualardan oluşur ve dinsel duyguların derinliğini taşır. Bazı şarkıların anlamı ise çok kutsaldır. Saatlerce süren dinsel dualarda hiç yanlış yapmadan ve tek bir hece bile atlamadan şarkı söylemek gerekir.