bildirgec.org

hafıza kaybı hakkında tüm yazılar

Şaziye, ne şekersin sen!

admin | 10 March 2011 07:17

Şaziye ağır ağır canlanıyor. Salonda bizden başka kimse yok, birbirimizi süzüyoruz. Şaziye’nin ellerine bakıyorum; sanki ona ait değil protezli gibi. Bulunduğu yerde taş kesilmiş öylece bana bakıyor. Zerre bozmuyorum istifimi. Marazi, sinsi kıskanç tabiatından eser yok.

Şaziye’nin hikayesini anlattıklarında çok pis doluyorum…

Yeğenim sokak ortasında bulmuş Şaziye’yi; üstünden araba geçip gitmiş oralı bile olmadan! Kızcağız oraya buraya seğirtip, bulduğu bir taksiyle baytara zor yetiştirmiş. “Bu yaşamaz” demisler, “boşuna getirmişin”… Deseler de bizimki orayı ayağa kaldırmış, ağlamış, sızlamış; neticede Şaziye’ye yalandan müdahale etmişler…

Babam…

resolete123 | 25 May 2009 12:16

Sevgili okurlar yazıya başlamadan önce sizlere yazımı açıklayım. Bu yazı bir dergide okuduğum ve hoşuma giden bir yazıdır ve sizlerle paylaşmak istedim.

Afrika’nın güneyinde küçük bir havalimanında babamla vedalaştık. Birkaç yakın dostuyla birlikte, en sevdiğim yerlerden biri olan Bostovana’daki Okavango Deltası’nda beni ziyeret etmişlerdi. Babamla hep yakın olmuşuzdur, ama onu uçağa bindirirken nedense daha bir duygusal göründü gözüme. Beni çok sevdiğini, birbirimizi daha sık görmryi umduğunu söylerken gözleri doldu. yakında eve döneceğimi söyledim. Gülümsedi ve uçağa bindi.Hemen annemi ve kız kardeşimi arayıp, yolunda gitmeyen birşeyler olduğunu söyledim. Safari turunda sık sık kafası karışıyor, konuşurken sohpetin ucunu kaçırıyordu. Sanki orada değildi. Bir akşam konuşurken babam, tüm dünyayı gezmiş, coğrafya uzmanı olan babam, İsviçre’de annemle on kezden fazla gidip köyün adını hatırlayamadı.Annem babamı alıp testler için bir nörologa götürdü. Konulan teşhis demanstı; büyük olasılıkla Alzheimer. BU tür durumlarda çoğunlukla olduğu gibi umutsuzluğa kapılan kişi annem oldu. kısa süre sonra annemede kanser teşhisi kondu. Ve altı ay sonra annem artık yokyu…Kız kardeşimle birlikte, hayatımızın en zor kararını vermek zorundaydık: Babama, hak ettiği bakımı nasıl sağlayacaktık? Kız kardeşimin evine neredeyse beş kilometre mesafede, demans hastası kişilerin bakımında uzman, dört dörtlük bir tesis bulduk. Babam önce direndi, sonra oraya yerleşti. Bir gün onu aradığımda, yeni bir sarı Mustang alacağını ve öğleden sonra annemle arabaya atlayıp beni ziyaret edeceklerini söyledi. Asla gerçekleşmeyecek planlar yaptığını duymak içimi burkuyor, ama sonra hayali bir dünyada, çok sevdiği eşiyle yaşamak onu mutlu ediyorsa hafıza kaybı belkide o kadar kötü birşey değildir diye düşünüyorum. Babamın hastalığını kabullendim, onunla geçirdiğim her an benim için çok değerli….

Memento – Akıl Defteri

Redingot | 31 August 2008 11:25

Insomnia, Batman Begins, The Prestige ve The Dark Knight filmlerinin yönetmeninden, Christopher Nolan‘dan bir psikolojik gerilim filmi Memento – Akıl Defteri. Film, Christopher Nolan’ın kardeşi olan Jonathan Nolan’ın kısa hikayesi olan Memento Mori‘den (Öleceğini Hatırla) esinlenilerek uyarlanmıştır.

Memento 2000 yapımı baştan sona heyecan verici bir film.
Memento 2000 yapımı baştan sona heyecan verici bir film.

Leonard Shelby, hırsızlık esnasında karısının ırzına geçen ve onu öldüren adamın peşindedir. Fakat Leonard’ın bir sorunu vardır. Nadir görülen ve tedavisi olmayan bir hafıza kaybı hastalığından (anterograde amnesia) rahatsızdır. Yaptıklarını hatırlayabilmek için notlar yazar, fotoğraflar çeker, vücuduna dövmeler yapar. Katil araştırmasında Teddy (Joe Pantoliano) ve Natalie’den (Carrie-Anne Moss) yardım alır fakat onlara da güvenememektedir.

find him and kill him
find him and kill him

50 İlk Öpücük

toz66 | 14 April 2008 17:18

50 İlk Öpücük
50 İlk Öpücük

Her gün hafızanızı kaybettiğinizi düşünün. Her sabah dünü unutuyorsunuz, yani hiç geçmişiniz olmuyor; hayat geçip gidiyor olsa da. İşte böyle nadir bir nörolojik hastalığı olan Lucy’nin her günü aynı geçmektedir. Bunu babası ve kardeşi sağlamaktadır. Çünkü travma geçirmesine sebep olan o günü hatırlamasını istememektedirler. Yani her sabah kalkıyor, her sabah aynı yerde kahvaltı yapıyor ve her gün doğum gününü kutluyor. Çünkü onun için dün diye bir kavram yok.

Henry ise soğuk deniz hayvanları veterineri olan ve tatil yapmak için gelen turistleri ayartan, seviş-bırak zihniyetinde birisidir. Onun için gerçek aşk yoktur. Ya da o hiç yaşamamıştır… 10 yıldır planladığı Alaska’da morsların yaşamını inceleme planlarını gerçekleştirmek istemektedir. Fakat teknelerinde bir sorun çıkar ve o da sorun halledilene kadar etraftaki bir kafeye gider. Kafede dikkatini çeken çok güzel bir bayan görür ve onuna konuşmak ister. Zamanla onun her gün orda olduğunu anlar. İlk tanışmalarından sonra kızın kendini hatırlayacağını düşünen Henry, kız kendisini hatırlamayınca şok olur. Biraz takip edince onun durumunu öğrenir. Bundan sonra Henry her gün onunla farklı bir yöntem bularak tanışmayı deneyecektir. Ve her tanışmalarında bir öpücük. Fakat her seferinde o opücüğü unutan bir kız… Her şeye rağmen Henry mücadele edecektir. Ve en sonunda Henry’nin gösterdiği fedakarlık ise takdire şayandır doğrusu 🙂

50 İlk Öpücük
50 İlk Öpücük

Alzheimer ile yaşam

qtarantino | 16 February 2007 19:03

Resim çok hüzünlü, gördüğümde çok etkiledim…

www.alz.ro sitesinden alınmıştır
www.alz.ro sitesinden alınmıştır

Alzheimer, beyindeki karmaşık mesajları milyonlarca sinir hücresi arasında taşıyan kimyasalların düzeyinin azalması ve sinir hücrelerinin yok olması ile, normal düşünme ve hafıza yetilerinin kaybolması hastalığı.
Kaybedilen bu fonksiyonlar arasında “düşünce kontrolü”, “hafıza” ve “konuşma” gibi yetiler de bulunduğu için hastalar ve yakınları için çok zor bir süreç.
Alzheimer maalesef kronik, ilerleyici bir hastalık ve nedenleri, tedavi yöntemi, ilacı şu ana kadar bulunamamış. Şuan için bazı ilaçlarla hastalığın belirtilerini kısmen gidermek ve ilerlemesini belli ölçüde yavaşlatmak mümkün.
Bu hastalıkla mücadele anlamında Türkiye’de Alzheimer Derneği ve Vakfı kurulmuş. Şube sayısı sınırlı, fakat her geçen gün yeni şubeler açmak için gayret gösteriyorlar.
Ntvmsnbc’nin Türkiye sayfası her zaman olduğu gibi konuyu detaylı bir rapor halinde incelemiş…
Alzheimer Hastalığını Nasıl Anlayabilirsiniz?
Alzheimer hastalığının habercisi olabilecek 10 belirtiye dikkat etmelisiniz:
1. Günlük yaşamı etkileyecek düzeyde unutkanlık (özellikle yakın zamana ait olayları ve insan isimlerini hatırlayamama)
2. Günlük işleri yerine getirmekte (örneğin, alışveriş yapma, yemek pişirme ya da bir ev aletini çalıştırma) güçlük çekme
3. Kelime bulmakta güçlük çekme
4. Tarihleri unutma veya bildiği yolları bulamama
5. Karar vermekte (örneğin, giysi seçimi) güçlük çekme
6. Pratik düşünme (hesap yapabilme ya da planlama) becerisinin azalması
7. Sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma (örneğin, gözlüğünü ayakkabı dolabına koyma)
8. Ruh hali veya davranışlarda değişiklik (örneğin, çok çabuk ağlama ya da sinirlenme)
9. Kişilik değişiklikleri (örneğin, çevresindeki insanlardan kuşkulanma ve suçlama)
10. Sorumluluktan kaçınma
Alzheimer ile ilgili ücretsiz bilgi alabileceğiniz telefon numarası 0 800 211 80 24