bildirgec.org

güneş sistemi hakkında tüm yazılar

gece hızlanıyoruz.

massay | 08 October 2009 12:48

1970’lerde Paris gazetelerinde şöyle bir ilan çıkar:
” Ucuz ve hoş bir yolculuk istiyorsanız bize 1/4 frank yollayın.”
Birçok saf insan bu parayı yollar, kendilerine şöyle bir mektup gelir:
” Mösyö, sakin sakin yatağınızda dinleniniz ve dünyanın döndüğünü hatırlayınız. 49. enlemde (Paris’in enlemi) günde 25.000 km’den çok yolalmaktasınız. Güzel manzara istiyorsanız perdenizi açıp yıldızlı göklere bakınız.”
Bir süre sonra mektupları yollayan adam bulunur ve dolandırıcılıktan yargılanır, hüküm giyer. Söylendiğine göre adam para cezasını ödedikten sonra boynunu bükmüş ve Galile’ye benzer bir tavır takınarak ” Dünya yine de dönüyor” demiştir.

Aslında adam haklıdır. Çünkü dünya bir yandan güneş etrafındaki yörüngesi üzerinde saniyede 30 km. hızla kaymakta, bir yandan ekseni etrafında dönmektedir.
İlginç olan şudur:

Uzayda yaşam belirtisi ve uzaylılar

siriusbee | 23 September 2009 17:54

Burada yayınlanan habere göre Astronomy and Astrophysics dergisinin yeni sayısında güneş sisteminin dışında dünyaya çok benzeyen bir gezegenin keşfedildiği bildirildi.

Şu ana kadar güneş sisteminin dışında keşfedilen en küçük gezegen olan Corot-7b‘nin yoğunluğu aynı Dünya’daki gibi kayalıkmış ancak gezegenin yüzey sıcaklığı 1000 – 1500 santigrat olduğundan dolayı yaşama imkanının olmadığı açıklanmış.

ulysse nardin planet earth

schizophrenia13 | 03 April 2009 11:06

ulysse nardin planet earth
ulysse nardin planet earth

ulysse nardin tarafından sadece 99 adetle sınırlı olarak üretilecek planet earth, elle kurulan bir masa saati. enerjisini 30 gün süreyle koruyabilen saat, dr. ludwig oechslin tarafından tasarlanmış.
saatin kaidesi üzerinde bulunan dış küre hareket etmezken iç küre hareketini 23 saat, 56 dakika, 4 saniyede tamamlıyor. güneşin ve ayın hareketlerinin gözlemlenmesinin dışında, dünyadan gözlemlenebilen sabit büyük yıldızlar, burçlar ve aylar da belirtilmiş.

ulysse nardin planet earth
ulysse nardin planet earth

Yeni Başlayanlar İçin Evrenin Büyüklüğü

mabl | 14 March 2009 11:18

Evrenden bir manzara..
Evrenden bir manzara..

Astroloji konusunda adeta guru mertebesine ulaşmış halkımızın, Astronomi konusunda bir o kadar derin cehalet içerisinde olduğunu dehşetle müşahede etmekteyim uzun zamandır. Mesela hanımkızımız Merkür Gerilemesi‘nin insana şöyle de böyle sıkıntılar getireceğini ahkamlıyor, ama Merkür nedir, nerde gezer, ne yer ne içer hiçbir fikri yok. Ya da çok sevdiğimiz üniversite mezunu babamızın, yıldız kaymasını lise mezunu komşuya, yıldızların gerçekten de kayması şeklinde izah ettiğine şahit olabiliyoruz.

Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen doğa olayı
Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen doğa olayı

Tabii ki sevgili annelerimizin, babaannelerimizin celestial mechanics tahsil etmesini bekleyemeyiz bu yaştan sonra, ama en azından evrenin en temel birkaç hususu hakkında basit birkaç bilgi sahibi olmak herkesin ufkunu genişletir kanaatindeyim.

Keşfedilen En Küçük Dış Gezegen!

arago | 09 February 2009 10:37

 COROT-Exo-7b adı verilen gezegen, Dünya’dan 1.7 kat daha büyük.
COROT-Exo-7b adı verilen gezegen, Dünya’dan 1.7 kat daha büyük.

CoRoT-Exo-7 adı verilen bir yıldızın etrafında dolaşan yeni bir gezegen keşfedilmiş.
Gezegen Dünyadan 1.7 kat daha büyük olmasına rağmen keşfedilen en küçük dış gezegenmiş
bu gezegen Tekboynuz Takımyıldızı’ nda bulunuyormuş ve
yüzey sıcaklığı ise 1000-1500 santigrat derece arasındaymış.
haberi bu linkten okuyabilirsiniz.

Güneşten olağandışı görüntüler – Güneşi hiç bu kadar sakin görmediniz!

xerre | 16 October 2008 14:06

güneş, 11 yıldır yoğun aktif olarak geçirdiği bir süreçten sonra bu yıl olağandışı bir şekilde en sakin dönemini yaşıyor. ve 200 gündür, üzerinde güneş lekeleri olmadan gözlemlenebiliyor.
bu durumun en önemli etkilerinden biri de güneş rüzgarlarının son 50 yılın en zayıf düzeyine gerilemesi oldu.

bilim adamları bu olağandışı durgunluktan oldukça şüpeli olmakla birlikte uydu ve teleskoplarla güneşimizi sürekli olarak izlemekteler.

Fotoğrafın tarihi ve çekilen ilk fotoğraflar

admin | 07 August 2008 16:00

İlk fotoğrafın ne zaman çekildiğini hiç merak ettiniz mi? Çok uzun bir geçmişe sahip olmayan fotoğraf makineleri ve fotoğrafçılığın ilkleri oldukça etkileyici. Maxpower.ca sitesi tarafından yayımlanan ilk fotoğraflar işte şöyle:

ilk fotoğraf
“ilk fotoğraf”

Bunlardan ilki ve “çekilen ilk fotoğraf” olarak kayıtlara geçen Joseph Nicéphore Niépce tarafından kaydedilen bu fotoğraf, 1826 yılında çalışma odasından alındı.

Plüton’un ismi değişti: plütoid

cavo | 16 June 2008 23:54

güneş sistemi
güneş sistemi

Daha önce, 2006 yılında gezegen statüsünden çıkarılan Plüton, ve buna benzer küçük gezegenlere ‘plütoid’ adı verilecek.

Alınan bu karar, Uluslararası Astronomi Birliğinden, birliğin idari komitesinin Oslo’da yaptığı toplantıda alınmış olduğu belirtildi. Bu karar ile Güneş yörüngeside bulunan Neptünün daha uzağında olan gök cisimleri artık ‘plütoid’ adını alacak. Bunların ‘plütoid’ ismini alabilmeleri küresel denebilecek bir şekle sahip olmaları gerekiyor.

Nasa Güneşe Gitmeyi planlıyor

Gigabyte | 13 June 2008 12:02

Dünya’nın en üst düzey uzay çalışma ve araştırmalarının yürütüldüğü nasa oldukça cüretkar bir göreve imza atmaya hazırlanıyor. 400 yıldan uzun bir süredir araştırmacılar güneşi sadece uzaktan incelemekle yetiniyorlar. Ancak nasa güneşe giderek bu durumu değiştirmeyi planlıyor. Nasa güneşe göndereceği ısıya dayanıklı bir uzay aracı vasıtası ile solar rüzgarlar ve güneşi çevreleyen manyetik alanlar hakkında ilk elden bilgi edinmeyi hedefliyor. Henüz geliştirilme aşamasında olan uzay aracının 2015 yılına kadar fırlatılması planlanıyor. 1400 derece ve üzeri ısıya dayanabileck

olan keşif aracı güneşe 7 milyon km kadar yaklaşacak. Bu mesafeden güneş dünyadan görülebildiğinden 23 kez daha büyük görülecek. Enerjisini sıvı soğutmalı iki güneş panelinden alacak olan uzay aracı, güneşin yakıcı etkisini artırdığı bölgelerden emniyetli bölgelere geçişi sağlayacak bir oto kontrol sistemi ile donatılacak. 7 yıl sürmesi beklenen görev süresince insanoğlu için gizemini korumaya devam eden iki önemli sorunun cevabı da bulunmaya çalışılacak. Bunlardan birincisi Corona olarak adlandırılan güneşin dış atmosferi. Eğer güneşin yüzeyine bir termometre koyarsanız ölçeceğiniz sıcaklık ortalama 6000 derece olcaktır. Normalde beklenen termometrenin yüzeyden uzaklaştıkça ısınında azalacak olmasıdır. Oysa tam tersine artmaktadır. güneşin dış atmosferinde ölçülen sıcaklık 1 milyon dereceden fazladır. Bu fenomen ilk kez saptandığı 60 yıl öncesinden bugüne gizemini korumaya devam etmektedir. Cevap bulunması hedeflenen ikinci sorunsal ise solar rüzgarlar. Miyonlarca kilometrelik hızlarla ifade edilebilecek olan bu rüzgarların etkileri güneş sisteminin her tarafından hissediliyor. Ancak bu rüzgarlar güneşin yüzeyinde değil tıpkı bir önceki örnekte olduğu gibi güneşin dış atmosferinde meydana geliyor. Bilim adamları güneşin yüzeyi ile dış atmosfer arasında olan bir şeyin solar rüzgarların bu inanılmaz hızlara ulaşmasını sağladığını düşünüyorlar ve bu görevin sonunda buna neyin yol açtığı sorusunun da cevabını alabilmiş olmayı umuyorlar.

tübitak’tan “gezegen bulma” çağrısı

tentena | 21 April 2008 23:58

türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu
türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu

tübitak’ın popüler bilim dergisi ”Bilim ve Teknik” gökbilimcilere, adını Türkiye’nin koyacağı bir gezegeni bulmaya davet etti. ”Gezegen Avcıları”, şimdiye kadar keşfedilmiş 300’e yakın güneş dışı gezegene bir yenisini eklemek için uzmanlar eşliğinde keşfe çıkacaklar. Gezegeni bulan ekip 100 Bin YTL ile ödüllendirilecek.

tübitak bilim ve teknik dergisi
tübitak bilim ve teknik dergisi

Bilim ve Teknik Dergisi’nin Nisan sayısında ”Haydi Teleskop Başına” başlığıyla verilen haberde, TÜBİTAK‘ın amatör gökbilimcileri iddialı bir sınava çağırdığı belirtilirken bu sınavın ”Ülkemizin adını göklere yazdırmak” olduğu ifade edildi.
Haberde, önümüzdeki yılın Uluslararası Astronomi Yılı olduğu ve Dünyanın her yerinde gökbilimle ilgili çalışmaların yapılacağı anımsatıldı. tubitak’ın gezegen keşfeden takıma 100 Bin YTL para ödülünü vereceğinin bildirildiği haberde, ileride miktarın yükseltilebileceği ya da süpernova, nova, küçük gezegen, kuyrukluyıldız keşiflerini de kapsayacak şekilde genişletilebileceği ifade edildi.

Bilemiyorum bu konuyu tübitak’ta kim araştırmış, ama ‘exoplanet’ denilen, güneş sistemi dışında keşfedilen gezegenlere keşfedenin önerdiği bir ozel isim (resmen) konulamıyor. Sadece etrafında döndüğü yıldıza atıfta bulunularak (ör: 51 Pegasi b) bir tanımlama verilebiliyor. Yıldızının önünden geçerken keşfedilen gezegenlere de OGLE standartı benzeri isimler veriliyor. O nedenle tübitak’ın belirttiği bu ‘isim vermeden’ kasıt bence gerçeği tam yansıtmıyor. Buradan ek bilgi okuyabilirsiniz.