bildirgec.org

güdü hakkında tüm yazılar

İHTİYAÇLARIMIZ

teacher07 | 09 September 2008 17:15

“ Zeka ve duyguları eyleme geçirip, durdurarak, ruhun iç dengesini yaratan ihtiyaçlardır. ” (A.Guillt)

Şu anda, şimdi, karşılanmamış ihtiyaçlarımızı bir düşünsek, acıktığımız, susadığımız, giysiye olan ihtiyaçlarımız, kullanmaya olan ihtiyaçlarımız vb. maddi ihtiyaçlarımız hemen aklımıza gelir. Duygusal ihtiyaçlarımız göz ardı edilir hep. Söz konusu olduğunda da öcü gibi gelir bize… Çoğu zaman görmezlikten geliriz. Ortaya çıkarsa da ilgilenmemek için elimizden geleni yaparız. Bahaneler buluruz, engeller koyarız araya. Sonunda harekete geçtiğimizde, bambaşka bir şeyle karşılaşırız… Gerçek ihtiyaçlarımız duyduğumuz şey değildir artık…

Süpermarketler -2

kapuska | 25 July 2008 14:21

Geçen yazıda kısa bir giriş yapmış, paranın ve matematiğin alışveriş olgusundaki yerine değinmiştim. Yine o yazıda söylediğim gibi başlarda belirli periyotlarda –ki bu hafta kavramının da ortaya çıkış sebeplerinden bir tanesiydi, insanlar ürettiklerini (veya avladıklarını) pazar yerine getirirler burada takas ederler ya da satarlardı. Fakat paranın tatlı kokusundan (sanırım güzel bir oksimoron oldu..) olsa gerek bir süre sonra insanlar pazar yerini hergün kurmanın menfaatlerine daha bir uygun olduğunu düşünmeye başladılar.

-bugünlerde de herkes uzmanlaşıyor-
-bugünlerde de herkes uzmanlaşıyor-

Ne var ki, asırlar sonra kuantum mekaniğinin babalarından Heisenberg’in de ortaya koyacağı belirsizlik ilkesi gereği, insanlar aynı anda iki yerde birden bulunamazlardı. Dolayısıyla hem tarlada veya avlakta hem de tezgahın başında olamayacakları için insanlık yeni bir kavramla tanışmak durumunda kaldı: uzmanlaşma! Filozof katili bu terim sayesinde insanlar başlarda masumane iş bölümleriyle (kocanın avlayıp eşinin satması gibi..), biraz daha ileride ise yaptıkları işlerin erbabları olarak bugünkü uzun çarşılarımızın ilk tıfıl örneklerini oluşturmaya başlamışlardı.

Chicago’da Büyük Pazar, 1865
Chicago’da Büyük Pazar, 1865

Özellikle konar-göçerlik zamanlarında bireyin (veya iyimser bir ifadeyle kabilesinin) şahsi zorunluluğu olan zanaat bilme durumu, hayatta kalabilmek için başlıca yükümlülüktü. Nitekim avladıkları hayvanlardan matara yapamasaydılar yeniden avlanmak için su kaynağından uzaklaşamazlar, kili işleyemeseler yiyeceklerini kötü zamanlar için stoklayamazlar, çemberi tamamlamak için ekleyelim, madeni kullanamasalar avlanamazlardı. Şüphesiz bütün bu malzemeleri takas ederek de bulabilirlerdi. Fakat Ademoğlu, kendi cinsini yoktan yere öldürebilen yegane varlık olduğundan mı bilinmez, takas için yüzyüze gelmektense kendi üretmeyi yeğliyordu. Her nasılsa, zaman içinde ve bir noktaya kadar bu güdüsünü törpülemiş, ve toplum içinde yaşamanın avantajları baskın geldiğinde olmazsa olmaz bu edinimleri unutmaya başlamıştı (bugüne bir not, bkz. ampül takamayan elektrik mühendisi). Aynı şekilde ziraat ve ava istidadı olmayan zanaatkarların da kendi tezgahlarını açmasıyla bugüne kadar süregelen pazar ve çarşı uygulaması başlamış oldu.

Kadın Aklı

siyah zeytin | 10 August 2007 12:57

Kadın aklı ne işe yarar:

Bir: herşeyi a’ dan z’ ye analiz etmeye bkz: vıdı vıdı

İki: kişileri analiz etmeye bkz: dedikodu

Üç: vitrinleri analiz etmeye bkz: güdüsel alış-veriş

Dört: trendleri analiz ve sentezlemeye bkz: moda ve rüküşlük med cezirleri

not: bu liste değiştirilebilir ve geliştirilebilir

M’nin Günlüğü 19037

| 21 March 2007 00:09

19037

deniz masmavi ,gökyüzü pırıl pırıl, çiçekler/böcekler, kuşlar cıvıl cıvıl.. yaşamak! ne? güzel*

18037

Maymun ve Çocuk

hivaye | 15 January 2007 12:23

Çervresel etkenlerin erken çocukluk dönemindeki davranışlara etkisi üzerine karşılaştırmalı bir çalışma.
Deneyde bir insansı maymunun doğumundan itibaren bir aileyle yaşıyor ve bir çocuk gibi yetiştiriliyor. Biberonla besleniyor, giydiriliyor, yıkanıyor, seviliyor, tipik bir aile ortamında bulunuyor, doğumundan itibaren bebek muamelesi görüyor; bu koşullar geçerliyken bebeğin (Donald) ve maymunun (Gua) sosyal ve duygusal davranışları karşılaştırııyor. Deney sonucunda bebeğin ve maymunun aynı etkenlere benzer tepkiler verdiği görülmüş.
Sayfada bazı videolar da mevcut:
* Gua ve donald oyun oynarken 12
* Hoşnutluk duygusu ve kahkaha
* Gua yemek yerken
* Donald yemek yerken