bildirgec.org

fotosentez hakkında tüm yazılar

Hanımlar! LED ler size GÜZELLİK Yapıyor…

Beacool | 02 May 2010 15:26

Hanımlar! LED ler size GÜZELLİK Yapıyor…

Pürüzsüz bir ten güzelliğin ilk anahtarı...
Pürüzsüz bir ten güzelliğin ilk anahtarı…

Aslında uzun zamandır bilinen bir teknoloji olan Ledlerin son 10 yılda nasıl bu kadar gelişip hayatımıza çok şeyler katacağını eminim çok az insan hayal etmişti. Bunlardan biri bendim. Çocukluğumda ufak led lerle fenerler yapıp bu az enerji çeken ışık kaynaklarıyla daha kuvvet fenerler yapmaya çalışırdım. Tabii o dönem led teknolojisi cidden yerlerde sürünmekteydi. Hatta bir keresinde ledi elektrik prizine takıp (hem ödümü) hem de ledi patlaşmışlığım vardır. Onların gelişeceğini (her nasılsa) hep biliyordum…

Güneş Enerjisinin Farklı Kullanım Alanları

tentena | 06 April 2008 18:37

Güneş enerjisi doğrudan doğruya konutların ısıtılmasında ve sağlıkla ilgili olarak sıcak su üretiminde kullanılır. Enerji gün boyunca dam üstünde toplanmakta, daha sonra kalorilerin biriktirilmesine elverişli bir depo içinde saklanmaktadır; bu da gece süresince, ya da güneş almayan odalar içinde gün boyunca kalorilerin geri verilmesini sağlar. Yapıların ön cephesine yerleştirilen araçlar, ısıyı Güneş ışığından doğrudan doğruya sağlarlar. Bu araçların soğurucu yüzeylerinde toplanan ısı, doğal ya da yapay ısı taşınması yoluyla yapıların içine aktarılır. İçme suyu, Güneş ışınlarının, bir kabı örten plastik bir örtüye etkimesi yoluyla deniz suyundan, acı sudan, bitkilerden ya da topraktan üretilebilir. Sera olayıyla oluşturulan ısı, örtünün iç yüzünde biriken suyun buharlaşmasına yol açar. Böylelikle yazın günde, buharlaşma yüzeyinin m2’sinde 6 litre su üretilebilir.

Güneş fırınları, Güneş enerjisinin kullanımında şaşırtıcı bir durum oluştururlar. Gücü 1000 kW’a erişebilen bir Güneş fırını, 3500oC’lık bir sıcaklığa erişilmesini ve günde yaklaşık 5 ton malzemenin eritilebilmesini sağlar. Uygulama alanları çok çeşitlidir: Alüminden korindon yapımı (ergime sıcaklığı 2050oC); zirkonyum oksidin kavrulması (2700oC); toryum oksidin arıtılması (3050oC); nükleer patlamaların ısıl dalgasına karşı korunma araçlarının incelenmesi; vb.
Güneş enerjisi, yeryüzünde her gün bir milyar ton organik madde ve bir o kadar da fotosentez yoluyla oksijen üreten bitkiler aracılığıyla kullanılır. Doğada %1’e yaklaşan verim kuramsal olarak %25’e kadar çıkarılabilmektedir. Böylelikle bitkilerin büyüme hızı, özellikle de besin olarak kullanmak ya da metan üretmek için, bazı suyosunlarının ki, arttırılabilmektedir.

Ağaçlandırma seferberliği mi?

agurbuz | 23 March 2008 11:53

pek televizyon seyretmediğim için bu reklamların tv’lerde ne zaman turlamaya başladığını bilmiyorum lakin görünce sinirim bozuldu açıkçası.
bir de internet sitesi yapmışlar öşenmeden buradan bakabilirsiniz.
orman yangınları, kundaklama, golf sahaları, oteller, turizm kasabaları, villalar, kaçak ve ruhsatlı orman kesimi vb. yöntemlerle heba olan ormanlarımızı seyreden devletimiz bunun faturasını gene halktan çıkarmaya çalışıyor.

neymiş ülkemizi yeşillendireceğiz, 10 yıllık kalkınma planı açıklıyorlar sanki.

Foto-sen-tez

pilli pati | 28 July 2007 16:25

view from a window
view from a window

Geceleri yaşadığın şehre bu kadar lanet okumanın bir anlamı olsa gerek. Acını paylaşmak isterdim, fakat her insanın kendi cehennemi kendinedir; beceremem fazlasını, elimden gelen şuncacıktır. Sadece hayretle izlerim seni. Bir düş görürsün kocaman açılmış yeşil gözlerinle… Sabah ezanıyla, usul usul başladığını bilirim ızdırabının. İçindeki çelişkiler minicik us evine sığmaz olur. Pencereni açarsın ardına kadar. O duyumsadığın; ağaçların, güne dönende, fotosentez alışkanlığı sonucu havaya saldıkları mis gibi oksijendir. O kısacık sürede, bu kokuyu yakaladın – yakaladın. Yoksa beklersin birgün sonrasının sabahını, merak edersin “o 24 saat için bahşedilmiş başka alacak nefesin var mı?” diye! Ama yakalamışsan, açık duran pencerenden, bağrında bahar kokularından bir heyecan demeti ile salınırsın…

bu bir pilli patisözüdür!

Elektronik Çiçekler

pamukdoktor | 30 May 2007 19:44

Bu ürün sadece şıklığı ve dekoratifliği ile göz doldurmuyor aynı zamanda, gün içinde depoladığı güneş enerjisi sayesinde, gece de kendiliğinden ışık üretiyor. Gerçek olsa, sanki fotosentez yapıyor derdim;)

sungazing

asymptot | 11 July 2006 01:12

birkaç yıl önce hira raten manek adındabir hintlinin çok uzun süre oruç tuttuğu ve güneşe bakarakbeslendiği ile ilgili haberler çıkmıştı. tuttuğu iddia edilenoruçların en uzunu 400 gün civarında idi iddialara göre ve bu süreiçinde dramatik sayılabilecek değişiklikler olmamıştı bedenağırlığında. normal günlük yaşamında da buttermilk/ayran ve bitkiçayları ile besleniyomuş. nasa bu adamla ilgili araştırma yapmış veastronot beslenmesi için uygun yöntemler listesine eklemişti.

burda genel olaraksungazing/güneşe bakarak beslenme nasıl yapılır anlatıyor.