bildirgec.org

fotokritik hakkında tüm yazılar

Fotokritik GittiGidiyor!

xaqpax | 10 October 2009 19:58

Türkiye’nin en hatırı sayılır fotoğraf paylaşım sitesi günden güne kan kaybetmeye devam ediyor, son bir kaç gün içinde de şiddetle gerileme kaydeden site yakın zamanda Allahın rahmetine kavuşacak gibi, ne zaman açsam bakım nedeni ile hizmet veremiyoruz yazısı çıkıyor, geçtiğimiz yıl Noktacom A.Ş. ye satılan ve (hızla büyüyen sitenin; satılması da satanların işine gelen bir durum) iyiye doğru ilerlemesi gerekirken çöküntüye geçtiği yüzlerce üyesi tarafından gözlenmekte ve üyelerince üzüntü ile karşılanmaktadır.

Yakın geçmişte arayüz değişikliğine giden Fotokritik sitesi tasarımı beğenmeyen ve o meşhur eski tasarımı isteyen çoğunluk üyeler tarafınca boykot edilmiş siteye eski tasarımı print screen ile saklamış üyelerin eklediği fotoğraflar kaplamıştı, yönetim hiçbir zaman üyelerin istediğini yapmadı ve bir görüş ve öneriye kulak vermemiştir. Üstelik bu üyelerin büyük bir çoğunluğu aylık 4.90 tl ödeyen pro üyeler kalkdı ki onların da sözü geçmiyor… 2 kişi tasarım ve kodlamada değişiklik yapıyor ve Ayça Çakırbilgiç isimli yönetici arkadaşı da aracı kullanarak bu gelişmeleri üyelere aktarıyorlar…

fotokritik’in yeni yüzü

holydreamer | 15 August 2009 11:47

Fotoğrafçılıkla ilgili en iyi Türkçe içerikli kaynaklardan biri olan fotokritik uzun süredir kullandığı ve kendisiyle özdeşleşen tasarımında değişikliğe gitti.

fotokritik'in eski tasarımı
fotokritik’in eski tasarımı

bir süredir gündemde olan beta sürümle kullanıcılarının nabzını yoklayan site yönetimi bugün itibariyle yeni tasarıma tamamen geçiş yaptı.

mehmet turgut!

shakaci | 24 June 2008 07:00

mehmet turgut
mehmet turgut

öncelikle başlığa bakıp da konuyla ilgili hiçbir fikri olmayanlar için bir ön bilgi vermek istiyorum. başlığı, tanıtmak istediğim kişinin ismi olarak seçtim; çünkü o kişi bir marka.

mehmet turgut!
kimdir bu adam?

“Mehmet Turgut 21 Temmuz 1977 yılında Ankara’da doğdu.
İsmini aldığı Dedesi Mehmet Turgut’un mesleği olan fotoğrafçılık, kaderini belirleyecekti.
Uzun yıllar teorik fotoğrafçılık, baskı teknikleri, boyama, kara kalem ve fotoğraf işleme üzerine çalışmalar yaptı.
İlerleyen zaman içerisinde kendisini Kurgusal Fotoğraflar üretmeye ve çekmeye adadı.”

Türkiye’den dünya çapında uygulamalar çıkar mı?

wanadooo | 28 February 2008 08:05

Bu yazının çıkış fikri, Hürriyet gazetesinin geçen pazar günküinsan kaynakları ekinde ersan özer ile yapılan röportaj oldu. böyle röportajları çok severim hele ki işin içinde başarılı bir türk (girişimci) varsa. Ersan özer’i belki hatırlamayanlar olabilir hemen hatırlatayım; kendisi aralarında itiraf.com(haber), siberalem.com, ideefixe.com (haberi), İstanbul.net ve şu sıralarda da uzmantv.com projesi ile yer alan çok başarılı biri. son günlerde işler iyi gitmese de. Bakmayın siz bazı dünya insanlığının bazen bizi Arap gibi görmesine, zannetmesine; halbuki dünya çapında bir çok sporcumuz, iş adam/kadın larımız, markalarımız, bankalarımız, kulüplerimiz (Fenerbahçe, g.saray ve Beşiktaş, efes pilsen) var ve herkes onları, yaptıkları işleri, markalarını tanıyor. Örnek mi istiyorsunuz? Alın size dayanıklı tüketim alanında ülkemizin en büyük 2 firması arçelik ve vestel. Kendi alanlarında En büyük 500 firma arasındalar. Ha keza bankacılıkta öyle. Akbank, iş bankası, finansbank(yunanlılara gitti), oyak bank(Hollandalı ing bank satın aldı), dışbank (sonradan fortis oldu) ve Garanti bankası. üst düzey bankalar ve hepside bu konuda çok başarılılar. bazılarının yabancılara satılması iyi mi, kötü mü oldu konusu ayrı ama benim şahsi fikrim soruyorsanız pek iyi olmadı derim.. Gelelim sporcularımıza nbade oynayan hidayet(hedo) Türkoğlu ve Mehmet okur (memo resmi web sitesi). Artık onları bilmeyen yok sanırım. İşadamlarımız rahmetli olanVehbi koç ve Sakıp sabancı arkalarında dev markaları yeni kuşaklara bıraktılar.mustafa koç, Ferit şahenk ve sayamadığım diğerleri hepsi çok başarılı.

Her şey iyi güzel de her yerde üst düzey konumdayız ama bilgi teknolojisi olma yolunda uçar hızla(!) giden ülkemizde internette durum ne peki? Yani işin özü ülkemizden çıkan bir web uygulaması, web sitesi interneti sallayabilir mi? İşte yukarıda yazdığım güzel örnekleri burada maalesef göremiyoruz ve maalesef cevap (şimdilik) hayır bunun belli başlı kısa sebepleri var onları yazalım:
1. elinde projesi olan kişilerin ekonomik yetersizlikleri
2. uygulamaya dönük sıkıntılar
3. özgün, yaratıcı fikirler bulamamak
4. yabancı dil sıkıntısı (halbuki dünya türk olsa hepsi çözülecek(!) )

Elbette ülkemizden bir google, yahoo, microsoft gibi devlerin çıkmasını zaten beklemiyoruz ama alanında da özgün siteler bulmakta çok zor, çıkan olunca da işi yüzüne gözüne bulaştırıyor. Örneklerle başlayalım isterseniz. Herkesin tanıdığı blograzzi mesela.ilk açıldığında herkesin çok büyük ümit bağladığı yeni nesil (web 2.0) bir toplist olmaktan öteye gidemeyen, adam kayıran ve başlangıcından bugüne kadar sürüsüne bereket yanlış adımlar atan blograzzi. Hadi işi bilen biri (arda kutsal) yapmasa bunu acemiliğe vereceğim ama işi bilen(!) birisi yapınca vahim bir durum alıyor. Şu sıralar herkes blograzziden şikayetçi. Webrazzi ne kadar güzelse blograzzi de o kadar kötü durumda. Acı ama gerçek. Yanılıyorsam lütfen düzeltin.

Geçelim oyyla.com sitesine buraya yerli malı digg diyebiliriz. burada da durum aynı ilk başlarda durum fena değildi ama sonradan havası kaçan gazoz sendromu burada da kendini gösteriyor. digg etkisi hiçbir zaman olmayacak, olamaz. her zaman ilk yapılan, ilk bulan malı götürdüğü için oyyla.com da maalesef başarısız kalıyor. Tusul.com ve webiket.com da bulunuyor ama şu sıralarda tusul.com lider gibi. Webiket ise düşüşlerde. Gelelim sosyalleşmeye çalışan web sitelerimize. İlk başlarda ortalığı yonja.com (haber) ve zurna.com silip süpürüyordu sonra şehre facebook adında biri geldi pir geldi hiçbiri artık eskisi gibi iş yapamaz oldu. Evimizin bakkalı Sosyomat dahil. Halbuki etiketleme (tag) mantığı üzerinden sosyomat daha da farklı olabilir. Orkut.com da durum biraz farklı alman gurbetçi stili gibi ne desem yalan olur ama oldukça popüler olduğu su götürmez bir gerçek. netlog ise profile bakıp kız bulmak isteyenlerin adresi istiyor.us ve webdeki.net ise var mı yok mu belli değil? Gittigidiyor’a bakalım hah evet belki de elle tutulur birkaç siteden birisi ebay sağolsun o da olmasa ne kullanacaklardı değil mi? Her ne olursa olsun başlı başına bir başarı örneğidir. Sonra bir mynet var ki kendisini çok severim nette hiç aklıma bile gelmez bırakın hiç gelmesin. youtube popüler olunca hemen tam türk işi pikniktube çıktı sonra izlesene.com, vidivodo.com vs vs. cember.net vardı o da satıldı nokta.com var ki epey şirket satın aldılar ama onlarda Türkiye sınırlarında büyük olmaya oynuyorlar gibi, çözemedim. İnşallah devamını getirirler. Fotokritik.com var epey güzel, tutuluyor ama onda da bir şeyler eksik gibi yerelleşelim güzelleşelim muhabbeti. belki de tek güzel olan site yemeksepeti.com.konuyla ilgili haberi.

Virgul.com yayında

kenanaltun | 12 February 2008 16:50

virgul.com Nokta A.Ş.‘nin sahip olduğu sitelerde yayınlanacak reklamlar için bir satış alanı olma özelliğini taşıyor ve yayına girmiş bulunmakta.
Takip edenler bilirler Nokta’nın internet siteleri arasında en çok bilinen; fotokritik.com, sinemalar.com, doviz.com, izlesene.com, blogcu.com, negatif.com adresleridir. Bu siteler içerisinde reklam ağı oluşturmayı hedefleyen Virgül çok isabetli bir adım atmış kanaatindeyim.
Adsense mantığına yakın bir yapıya sahip olan sitede reklamveren ve yayıncı mantığı da mevcut.
Kendi reklam networkü ile bu sistenin başarılı olacağı kanaatindeyim. Hadi hayırlı olsun diyelim.

NG 2007 Türkiye fotoğraf yarışması sonuçları açıklandı

ergin53 | 06 November 2007 08:13

National Geographic, NG, fotoğraf, fotoğraf yarışması, ceren karaçayır, volkan akgül, süleyman uçar, erdal kınacı, türkiye, fotokritik
National Geographic Türkiye

National GeographicSociety’nin, yerel edisyonların işbirliği ve Türkiye ayağına sponsor olan Garanti Emeklilik ile bu yıl ikincisini düzenlediği Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nın Türkiye ayağı sonuçlandı.

794 katılımcının 4 kategoride toplam 3909 fotoğrafla başvurduğu Ulusal Yarışma’da,
İnsan kategorisinde Ceren Karaçayır,
Hayvan kategorisinde Volkan Akgül,
Manzara kategorisinde Süleyman Uçar ve
Foto Öykü kategorisinde Erdal Kınacı‘nın fotoğrafları birinci seçildi. Juriler yarışma ödülleri

fotokritik Fotoğraf

ergin53 | 23 October 2007 13:51

fotoğrafcılar buraya, flickr, nikon, casio, fuji, canon
fotoğrafcılar buraya

Fotokritik flickr benzeri Türkçe bir fotoğraf paylaşım sitesidir. Yalnız 72 saatte 1 adet fotoğraf yükleyebilme hakkımız var, fakat 25 olumlu yorum alınca +1 foto daha yükleyebiliyoruz.