bildirgec.org

fatih sultan mehmed hakkında tüm yazılar

İstanbul’un Fethi

24black mamba24 | 15 November 2009 14:30

Roma İmparatorluğu‘nun ikiye ayrılması sonucu İstanbul, Ortodoks Hiristiyan dünyasının merkezi haline gelmişti. Çok önemli bir şehir olan İstanbul, farklı kültürleri bünyesinde bulunduruyordu. Ortodoks Rumlar’ın çoğunlukta olduğu İstanbul’da Yahudiler, Türkler ve Araplar’da bulunuyordu.

İstanbul, bazı devirlerde Arap ve Türkler tarafından kuşatılsada alınamamıştı. Osmanlı Devleti için stratejik ve ekonomik bir öneme sahip olan İstanbul, Hristiyan dünyasının Osmanlı Devletine karşı en büyük kozuydu. 1451 yılında tahta çıkan II Mehmet, Bizans’ı Osmanlı Devleti’nin en büyük engeli olarak görmüştü.

Çağının Ötesinde Sıradışı Bir Hükümdar: Sultan 2. Mehmed’in Sanat Anlayışı

fortiori | 17 August 2008 22:00

Sultan 2. Mehmed’in, büyük Rönesans üstadlarından Michelangelo‘yu Topkapı Sarayı’na davet ettiği ve bu davetin memnuniyetle kabul edildiği biliniyor; lakin, bu büyük üstadın ziyareti Papa 5. Nicolas’nın müsadesine takılmış ve gerçekleşememişti. (De Osa, 1982) Yine de aynı dönemin ünlü ressamı Gentile Bellini (Fatih’i resmeden ilk ressamdır) ve madalyon sanatçısı Costanza Di Moysis ( Costanzo Di Ferrara olarak da bilinir) sarayda ağırlanmışlar ve 2.Mehmed tarafından patronize (himaye) edilmişlerdir. Fatih’in batının yaşam tarzına ve sanatına olan ilgisini örneklendirmeye devam edeceğim, ama şimdi şu soruyu sormak gerekiyor: Böylesine büyük bir ‘müslüman’ hükümdarın, İslami inanışın yasakladığı aktivitelere olan ilgisi nereden kaynaklanıyordu?

(1480) Gentile Bellini'nin 'Sultan Fatih' portresi tipik bir Rönesans eseridir. Üzerinde bulunan 7 adet taç, Fatih'in 7. Osmanlı padişahı olduğunu simgeliyor. Bugün Londra Ulusal Galerisi'sinde sergileniyor
(1480) Gentile Bellini’nin ‘Sultan Fatih’ portresi tipik bir Rönesans eseridir. Üzerinde bulunan 7 adet taç, Fatih’in 7. Osmanlı padişahı olduğunu simgeliyor. Bugün Londra Ulusal Galerisi’sinde sergileniyor

Gönüllerin Fatihi: Fatih Sultan Mehmet

toz66 | 05 June 2008 09:28

O; sadece bir kaleyi veya bir toprağı fethetmedi; o insanların gönüllerini fethetti ve “Fatih” ünvanını sonuna kadar haketti…Bu yıl İstanbul’un fethinin 555. yılını kutladık. Yani Fatih’in şanlı ordusunun İstanbul’u almasının 555. yılı… Tarih 1453 yılına kadar böyle fetih görmemişti. Bir devlet ki yabancı toprakları fethedecek, ki bu fethedilen yer İstanbul olacak ve halkının tamamının fetheden hükümdardan farklı dine mensub olacak ama fetheden hükümdar ve ordusu geldiğinde sevinçle ve çiçeklerle karşılanacak… Tarih 1453 yılına kadar ve 1453 yılından sonra bile böyle bir olaya tanık olmadı… Böyle bir fethi sadece FATİH SULTAN MEHMET yapabilirdi ve yaptı.Bu yıl istanbulda fetih kutlamaları görkemli bir şekilde yapıldı. Fakat belkide kimilerinin aklına “Fatih istanbulu 21 yaşında fetih etti, şimdi 21 yaşındaki geçliğimiz beyoğlunda ne yapıyor acaba?” sorusu aklına geldi.