bildirgec.org

english to turkish hakkında tüm yazılar

Google Translate ile iyi bir çeviri için

birool | 07 February 2009 14:03

Yakın zamanda google’ın Google Translate’e Türkçe dil seçeneği eklemesi Türk blog aleminde mutlulukla karşılandı.
Ancak bazı blogcular çevirileri umduğu gibi “google kalitesinde” bulamadı. Hizmeti google sununca beklenen kalitede haliyle yüksek oluyor.

Tam layıkı ile çeviriler yapmak hele de bunu bir makinenin yapması şu an için çok zor bir iştir.
Normalde yazılarımızı yazarken noktalama işaretlerine, yazım kurallarına uymak gerekiyor. Tüm bunlar iyi bir çeviri yapmaya gelince ayrı bir önem kazanıyor.
Özellikle cümle sonlarına konulan nokta çok önemli. Çünkü çeviri programları cümleyi anlamdırıken noktaya kadarki kısmı dikkate alıyor.
Yine küçük-büyük harf kullanımına da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü Cümle içinde kullanılan büyük harfle başlayan kelimeler özel isim olarak değerlendiriyor.
Yine cümlede kullanılan virgüller tıpkı Türkçe’de olduğu gibi cümlenin anlamını büyük ölçüde değiştirebiliyor.
Yazım kurallarının yanı sıra kurulan cümlelerin sadeliği, uzunluğu, yapısı da yapılan çevirinin kalitesininde önemli bir etkendir.
Buradaçevirilerbilir yazılar yazmak konusunda nelere dikkat etmemiz gerektiği örnekleriyle anlatılmış.

Sözlük Yazılımları

mostyy | 30 August 2007 23:59

2000 li yılların başında etrafımda bir Babylon fırtınası esiyordu. İnternet içeriğinin gelişmesi ile birlikte ne kadar ingilizce biliyorumda deseniz mutlaka bir yerde bir sözlüğe ihtiyacınız olmuştur. Bilmediğiniz kelimenin üstüne tıklayarak onun ne anlama geldiğini öğrenmek büyük fayda getiriyordu. İşte bunu ilk yapan -belkide düşünen- Babylon, o zamanlarda fırtına gibi esti.

Babylon
Babylon

Sunduğu sözlük dosyası olanağı, internete bağlı değilken bile sözlüğü kullanmanıza olanak tanıyordu. İnsanlar kendi sözlüklerini oluşturma yarışına girdiler. Her faydalı hizmet gibi tabiki Babylon unda bir fiyatı vardı. İnternet camiası çeşitli yollarla programı bedava kullanmanın yollarını bulmuşlardı. Ancak Babylon cularda boş durmadı ve yazılımının kayıt bilgilerini internetten kontrol etmeye başladı. İşte o zaman (sanırım 4. versiyonundan sonraydı) programı kaçak kullanmak neredeyse imkansızlaştı. Bilinen yollar işe yaramadı. En iyi metod 1-2 hafta dayandı. Sonunda hep -en azından benim gördüğüm,bildiğim- babylon kazandı. Bu uzun girişten sonra gelelim yazımın amacına peki Babylon ile hiç uğraşmadan yok mudur alternatifi. Bedava , özgür yazılımların arttığı bu güblerde yokmu hiç alternatifi. Açıkcası ben tam anlamıyla Babylon kadar yaygın ve hoşuma giden bir program bulamadım. Eğer bunların dışında bildiğiniz , tanıdığınız kefil olduğunuz bir program var ise Yorum olarak yazarsınız artık.