bildirgec.org

elektrot hakkında tüm yazılar

Beynin Değişmez Siyasi Tercihleri

A D A L I | 22 February 2010 16:29

Liberallerle muhafazakârların çoğu konuda ters düşündüğünü hepimiz biliriz. Peki, beyinleri de farklı çalışıyor olabilir mi? Göz kırpmak gibi refleksleri farklı mı?
Bazı yeni araştırmalar bunun mümkün olabileceğini öne sürüyor. Buna göre siyasi görüşleri kısmen de olsa, temel kişilik tipleri ve hatta beynimizin yapısı şekillendiriyor olabilir.
Örneğin, bazı insanların tehditlere karşı daha duyarlı, kendilerini savunmasız hissetmeye ve tehlikeleri algılamaya daha yatkın oldukları ortaya çıktı. Muhafazakârların bu kişilerden çıkması daha olası.
Deneylerden birinde, elektrotlar vasıtasıyla olası bir tehlike karşısında ne hızda irkilip göz kırpıştırdığımız ölçüldü. Deneklerin kulaklarına beklenmedik bir anda ses verilerek refleksleri ölçüldü. Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nden Kevin B. Smith öncülüğündeki araştırmacılar, ses karşısında daha şiddetli göz kırpanların muhafazakâr politikalara (bireysel silah bulundurmayı savunmak, izinsiz aramaları

desteklemek, dış yardımlara karşı çıkmak) sıcak bakma olasılığının daha yüksek olduğunu bulguladılar.
Aslında sonuçlar mantıklı. Risklere karşı daha duyarlıysanız ve saldırıya uğramaktan dha çok korkuyorsanız, silahlanmaya daha istekli ve yabancılara karşı daha istekli ve yabancılara karşı daha tetikte olmanız mümkün.
Araştırmacıların ölçtüğü bir başka şey de, tiksinti uyandıran görüntüler (örneğinde ağız dolusu solucan yiyen biri) karşısında deneklerin cilt iletkenliğinin nasıl değiştiği. Vücut, sinir bozucu durumlar karşısında bizi sakinleştirecek sıvılar, salgılar ve bu sıvılar cildin iletkenliğini artırır. Liberallerin salgıladığı sıvı, tiksindirici görüntüler karşısında yalnızca biraz artış gösterirken, muhafazakârlarda aşırı bir faaliyet gözlenmiş.
İlginçtir ki böyle görüntülerden normalde daha fazla iğrendiklerini söyleyen kadınlar, erkeklere göredaha fazla sıvı salgamamış. Bunun şöyle bir açıklaması olabilir: Kadınlar, tiksinme duygularını abartacak şekilde yetiştiriliyor, çünkü böylece daha kadınsı görülüyorlar. Oysa erkekler, akılları başlarından gitse bile bunu belli etmeyecek şekilde yetişiyorlar.
Araştırmanın sonuçları kesin olmasa da, siyasette kişilik tiplerinin oynadığı role dair ilginç bir kalıba uyuyor.

NanoTeknolojik Pil

yenibirnickistiyorum | 17 July 2007 15:47

Lityum-ion pil
Lityum-ion pil

Nanoteknolojik Piller daha önceleride gündeme gelmişti. Bunlardan en göze çarpanı Fransa’lı bilim adamlarının geliştirdiği nano teknolojik lityum-ion pillerdi. Çok küçük cihazlara (örn: damar içinde ilerleyebilen robot kanal açıcılar) elektrik imkanı sağlayan bu pillere bir yenisi de NASA tarafından eklendi. Ancak açıklamalarına bakılırsa, kullandıkları teknik gerçekten mükemmel. Android hikayelerine bir adım daha gerçeklik katan yeni teknikte, demir yüklenenebilen ferritin ¹ proteininden faydalanılıyor.

Ferritin Proteini
Ferritin Proteini

Bu proteinin doğal yapısında bulunan bir özellik olan, pozitif veya negatif elektrik yükü taşıyabilme yeteneğinden faydalanılan yöntemde, ters yükler taşıyan proteinlerden ibaret yığınlar oluşturuluyor. Bu sayede nanometrik boyutlarda pozitif ve negatif kutuplu piller elde edilebiliyor. Pilin kapasitesi, ferritin yığınlarının miktarına bağlı olarak ayarlanabiliyor. Bu teknik, henüz bir ürün veya kullanılan bir yöntem olarak lanse edilmiş değil aslında. Ancak Amerikan patent merkezi olan USPTO, ( United States Patent & Trademark Office) 14/07 tarihi ile bu teknolojinin patentini NASA adına tescilledi. Konu hakkında detaylı bilgiyi, patent tanımlamalarında bulabilirsiniz.

Şu çalan sesi görüyor musunuz?

adoxus | 21 June 2006 14:30

Ses Gözlüğü
Ses Gözlüğü

vOICe system adı verilen bir sistem görme özürlülerin “sesleri görmesini” sağlıyor. Sistemde ışık önce ses sinyaline dönüştürülüyor, daha sonra beynin görme ile ilgili bölümünde bir görüntü oluşturuyor. Philips Research Laboratories, Philips Araştırma Laboratuvarları tarafından üretilen bu gözlükler kendi içlerinde her saniye fotoğraf çeken ve bu görüntüyü daha sonra sese dönüştüren yazılıma sahip bir kamera ile geliyorlar. Parlak alanların sesi yüksek tona sahip. Hatta stereo etkisi ile cisimlerin yerleri de belirlenebiliyor. Ayrıntılı bilgiler burada ve burada.

Elektrod Nakli
Elektrod Nakli