bildirgec.org

dövüş hakkında tüm yazılar

Davullu Ramazan Hatırası…

firatocal | 20 August 2010 16:16

Ramazan gecelerinin vazgeçilmezidir geleneksel davulcular… sesleriyle geceyi ayaklandırır , hayat macerasına erkenden başlatırlar… çoğu zaman günlük koşturmacalarımın çok rahat bırakmaması yüzünden geceye sarkan bilgisayar işlerim , davulcularla birlikte mesai yapmamızı gerektirir… böylece her gece davulun ritmik sesleri de alıp götürür beni delikanlılık çağlarıma…

sahura davul sesleriyle uyanmak çok hoş bir ayrıntı gibi dursa da , ilk gençlik yıllarımdan kalan bazı kötü hatıralarım vardır davulcularla ilgili… malesef çoğu suistimal içerir…

türk sinemasının vurdulu kırdılı filmleri

nazokiraze | 04 May 2010 16:44

Ülkemizde aksiyon filmi denince akla ilk olarak bol dayak sahneli, vurdulu kırdılı filmler gelir ve bu tür filmlerin ilk aktörü Yılmaz Güney’dir. Hatta çeşitli nedenlerden dolayı girdiği cezaevlerinde tanıştığı kişiler sayesinde rolüne daha çabuk adapte olduğu bile söylenir.Yine bu tarz filmlerin en büyük starı olan Cüneyt Arkın’ın aksine dövüş sanatlarıyla değil de yumruk yumruğa, sille tokat, tekme ile yer alır filmlerinde. Sosyal içerikli filmler çekene kadar vurdu-kırdı filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu olan Güney’den sonra Cihangir Gaffari (dünyanın en ünlü kahramanlarından biri olmasına rağmen sadece ülkemizde o dönem filmi çekilen Zagor‘u oynadı), Yılmaz Köksal gibi oyuncular aksiyon filmleri çevirirler ama asıl bu tür Cüneyt Arkın ile birlikte bambaşka bir şekle bürünür.

Hala dövüşlü filmlerin kült oyuncusu olan Cüneyt Arkın Malkoçoğlu, Kara Murat serileri ile at üzerinde onlarca kişiyi dövebilen olağanüstü bir halk kahramanı olarak işe başlar. Sonrasında yine kötüleri dövmekten çekinmeyen, bilmem kaç kurşun yarası olsa bile ağzından sigarası bile düşmeden hepsinin ağzını, burnunu dağıtan polis tiplemeleri ile aksiyon sevenlerin karşısında haklı bir yere sahip olur. Ülkemizde ata binme, karate yapma, dayak, çatışma, kılıç kullanma sahneleri denildiğinde ilk akla gelen kişi Cüneyt Arkın’dır. Tarkan serisi ile Kartal Tibet’te uzun süre Cüneyt Arkın gibi hayran kitlesi edinir. Bu tür seri filmlerden biri de Battal Gazi, Karaoğlan serisidir. Cüneyt Arkın sayesinde o dönem gençliğinin karateye olan ilgisi artar.

Discovery Channel – Dövüş Peşinde

yunus93 | 28 July 2009 10:39

fight quest, dövüş peşinde
fight quest, dövüş peşinde

Discovery Channel’da “Dövüş Peşinde” adli bir program var, belki bilirsiniz. Doug Anderson adlı bir adam çeşitli şekillerde, çeşitli materyallerle dövüşler yapıyor.
Pek bu programı izlemediğim halde kanalları gezerken rast geldim ve izlemeye başladım.
Doug Anderson yine olağan bir dövüş yapacaktı. Dövüşe başlamadan önce ısınma hareketleri yapmak zorundaydı. Çinli mi Japon mu tam hatırlayamadığım dövüşçülerin ısınma hareketini yapıyordu.
Başta taklalar atarak ısındı. Diğer harekete geçti. Bizim namaz kıldığımızda “secde”ye giderken ki gibi bir şekilde hareket yapmaya başladı. Ve söylediği söz aynen şuydu: “Bu hareket kan dolaşımı için müthiş”
Evet yıllardır bunu duyuyordum. Ama Müslüman olmayan birisinden duymak çok ilginçti. Yorum sizin…

Beyaz Perdenin Sert Hatunları

mavinokta | 01 July 2009 12:04

Onlar beyaz perdenin gangsterlere günlerini gösteren, yaratıkları katleden, Uzakdoğu dövüşçülerine taş çıkartırcasına dövüşen, tüm maharetlerinin yanında güzellikleriyle de seyirciyi kendilerine hayran bırakan, son derece fit vücut yapılarıyla hemcinslerini kıskandıran pırlantalar onlar…

Macera filmlerin de pek sevilen sahnelerdir gösterişli dövüş / savaş sahneleri… Hele ki bu sahnelerde oyuncular kadın ise iş daha bir ilginçleşir. Bizi belkide minyon hatunların iri yarı, kaslı erkekleri birkaç hareketleriyle nakout etmeleri şaşırtıyor ve sevdiriyor… Yada belkide içimizdeki feminist ruhu tatmin ediyor bu görüntüler. Sebebi her ne olursa olsun, hayallerin gerçekleştiği beyaz perdede “kadın dövüşçü” kavramı çoğu kişi tarafından bir hayli tutulmuştur.

Uma Thurman
Uma Thurman (Kill Bill)

Örneğin, Kill Bill (Vol.1, Vol.2) filminin çekim öncesi Japonca ve dövüş sanatları dersleri alan sinemanın bizi hem romantik – komedileriyle güldüren hem de Bill’i öldürmekteki ısrarıyla hayran bırakan sarışını Uma Thurman

The Wrestler

queennothing | 24 January 2009 11:46

Drama‘ dalında en çok konuşulan filmlerden biri olan “Requiem For a Dream“, 2000 yılında vizyona girdiğinde büyük yankı yaratmıştı. Oyuncularından, müziklerine kadar, yıllar geçtikçe ‘kült’ olma yolunda ilerleyen “Requiem For a Dream“, yönetmeni Darren Aronofsky‘ın da özgün tarzını sinemaseverlerle tanıştırdı.

2006 yılında sinemaseverlere sunduğu “The Fountain“den de alnının akıyla çıkmayı başaran Brooklyn doğumlu yönetmen, 2008 yılında iki Oscar adaylığı bulunan bir filme imza attı: “The Wrestler“.

hafif dövüş kulübü

OguzKagan35 | 11 April 2008 17:39

yazı, mim, mesaj, yorum yazmaktan kal mı geldi?
hafifin loş koridorlarında kafayı sıyıranların yağlı güreş yaptığına tanıkmı oldunuz?
hafifuyku ile ilgili “sumo güreşçisiymiş ollmm” gibi laflarmı duyuyosunuz?
postanıza sürekli sapıkça mesajlarmı geliyor?
“ülen temayıda bok gibi yaptılar, gözlükçü yolları göründü bize” deyu kara kara düşünmeyemi başladınız?
yazılar ve mimler arasında dolanırken kafası gözü sargılı, topallayan, tekerlekli sandalyeyle dolaşan insanlarmı görmeye başladınız?

beyler -hadi bi kıyak geçelim-, bayanlar: kulübe hoşgeldiniz!

Flickr Fight

eburhan | 09 March 2008 11:12

Flickr Fight ile Flickr üzerindeki fotoğrafları birbirleriyle dövüştürebilirsiniz. Siteye girdikten sonra her iki kutuya da bir sözcük yazıyorsunuz ve hangisinin daha fazla fotoğrafı varsa dövüşü o kazanmış oluyor 🙂 işte bir örnek

Capoeira : dansla sporun buluştuğu nokta

biSGen | 17 December 2007 09:01

capoeira’yı yanlış bir tıklama sonucu buldum ve paylaşmayı uygun buldum. bana ilginç geldi, belki sizin de ilginizi çeker.
Capoeira, (ka-pu-ey-ra şeklinde okunur) Brezilya’ya özgü, Afrika kökenli bir dövüş sanatıdır. Brezilya Portekizcesi’nde kelime anlamı büyük ormanlarda küçük ağaçsız alandır. Dövüş sanatının adı da buradan gelmektedir.
Capoeira oyuncuların oluşturduğu bir halkanın, yani ringin, içinde oynanır. Halkayı oluşturan oyuncular alkış tutup şarkı söylerlerken iki oyuncu grubun liderini selamlayarak ringe girer ve dövüşmeye başlarlar. Ringin lideri genelde seviyesi en yüksek olan oyuncu, ya da berimbau’yu çalan kişidir. Her ne kadar amaç iki oyuncunun birbirlerinin hareketlerini dikkatle izleyerek uyum içinde hareket etmesi ise de işlerin kızıştığına sıklıkla rastlanır. Özellikle topluma açık performanslarda bu uyum özelliği ve akrobasisi ön plana çıkarıldığı için çoğu kişi tarafından dans olarak görülmektedir. Fakat capoeira’nın dövüş sanatı olduğu unutulmamalıdır.

capoeira google arama sonuçları
cepoeira nedir diyorsanız buraya ve buraya bi bakın. verdiğim bu linklerden daha pek çok bilgiye ulaşmak mümkün.
örnek capoeira videloları izlemek için buraya, şuraya ve buraya tıklayın.

ilginç değil mi?!