bildirgec.org

dokunma hakkında tüm yazılar

Elektronik deri sayesinde robotlar da artık hissedebilecek

sCoRPionTR | 15 September 2010 14:46

Robotlar git gide insanlara benziyorlar. Fakat henüz hislerin bir çoğuna sahip değiller. Görme, etrafındakileri algılama, duyma gibi yetenekleri gelişmiş olsa da halen dokunma ve tatma gibi becerileri pek gelişmiş değil. Fakat yeni üretilen bir elektronik deri sayesinde artık robotlar da hissedebilecek.

Masaj ve Görme Engeli

wowo | 21 April 2010 15:16

Eski yazılarımdan “engelsiz dershane“de Tr’de görme engelliler için yapılan uygulamalardan birinden bahsetmiştim. Şimdi ki yazımda ise; Çin’de yaygın olan bir konudan bahsetmek istiyorum..

Çin’de yaşayan her engelli birey gibi görme engellilerinde ücretsiz olarak yararlanabildiği kurslar var. İsteyen her görme engelli verilen eğitimlere katıldığında, dokunma duyularının gelişmişliğinden yararlanılarak masör veya masöz oluyor ve çalışmaya başlıyor. yaptıkları işte en iyi olduklarını bilmek onları çok onore ediyor ve özgüvenliler.
bazı hastalıkları masajla tedavi bile ediyorlar !

6.Hissinizle Aranız Nasıl?

admin | 03 December 2009 15:36

Hani her seferde mantıkla hareket edip sonra da başlarım mantığa ya bu sefer de duygularımla hareket edecem denilen o olay var ya işte o duygu kısmı 6.His….

Bilimde 6.His ise; insanlarda olan işitme, dokunma, görme, tat alma, koklama hislerine sonradan eklenen telepatik bir durum olup şimdiye kadar asla fiziksel olarak kanıtlanamamıştır……

Aslında bu his, şu yapay dünyada çoğu yapay insanlarla kurduğumuz iletişim dışında; kendimizle olan tek iletişim….Ürkütücü gelse de kulağa, diğer insanlardan farklı olmak ve bu hisle bu hise göre yaşayıp sonunda yanılmadığını görmek daha da bir çarpıcı kılar bu durumu.
Sadece keramet dinlemeyi bilmededir.
Sanki 2.ci bir ağız gibidir ve sürekli konuşup durur.Bazen çıldıracak gibi olur ve sus diye bağırası gelir insanın.Bu his’in en sıkı düşmanı Ego dur.Alınan kararlar bu ikilinin savaşma sonrası imzaladıkları anlaşma doğrultusundadır.

7. duyu

asymptot | 02 October 2006 15:27

beynimiz dokunma duyusundan, kaslardan, eklemlerden ve bedenin genelinden çok fazla miktarda datayı alır ve işler. data çok fazla olduğu için aşırı yüklenmeye engel olmak için bazı sinyaller beynin daha alt bölgelerinde bilinçsizce işlenir. gelen sinyaller beklenmedik ya da yeni değillerse bilinç düzeyine çıkmazlar. örneğin soğuk susa yüzerken soğukluğa alıştıktan soğuğu hissetmemiz böylesi bi durum.

her hareket beyinde başlar ve kaslar, eklemler hareket ettikten sonra beyine geribildirim sinyalleri gelir, hareket doğru yapıldı mı bir sorun var mı, bu enformasyonu taşır sinyaller. bu sinyallerin varlığı bir hareketi yapmayı öğrenirken görürülür en kolay. hareket kontrolü de böyle sağlanır.

ToIP – touching over IP

tamilgerillası | 15 January 2003 12:42

UCL (university college of london) ve MIT (massachusettes institute of technology) elektronik departmanlarındaki bir grup öğretim görevlisi internette dokunmayı mümkün kılmışlar. nasıl peki? detayları buradanalabilirsiniz.

kısaca anlatmakta da fayda var. okyanusun iki ucundaki iki kullanıcı, geniş bant (ki bu genişlik ile ilgili bilgi verilmemiş) internet bağlantısı üzerinde 3D bir simülasyon ekranındaki bir kutuyu, birisi sol diğeri de sağ tarafından tutarak taşımış. buradaki önemli nokta bu taşıma işi sırasında kullanılan phantom isimli mouse/pointer benzeri cihazın, taşıma sırasında oluşan hareketleri ürettiği yüksek frekanslı küçük vuruşlarla birbirlerine iletmeyi başarması. yani hissiyat dediğimiz hadiseyi bu aletler aktarıyor. burda da onu satan firma var, fakat direkt satış yapıyorlar bilginiz olsun :))

belirtilen bir diğer nokta ise eğer internet üzerindeki gecikme, beyin ve organlar arasındaki gibi 30ms civarına inecek olursa bu hareketlerin normale yakın hale gelebileceği.

bundan sonra, el sıkışmayı nasıl yapacaklarını planlıyorlarmış. bu teknoloji ülkemize geldikten sonra, biz de onu kullanarak birbirini döven, öldüren ilk insanlar olarak sanırım bir başka blogun konusu olabiliriz. tabi bu arada hadisenin sanal seks olayına kazandıracağı boyutta dikkatle incelenmeli.