bildirgec.org

doğrulama hakkında tüm yazılar

iPhone ve iTouch’lara Yeni Çehre: IOS4!

majesty s infinity | 02 July 2010 12:38

Uzun süredir yazılımına önemli bir güncelleme gelmemiş olan iPod Touch ve iPhone’lara Apple tarafından yepyeni bir çehre kazandırılıyor. Evet burada donanımsal bir değişiklikten bahsetmiyoruz. Bunun yerine yepyeni ve uzun süredir beklenen özelliklerin geldiği müjdesini veriyoruz. Bunlar öyle özellikler ki!

PHP ile IBAN doğrulama

admin | 29 March 2010 11:24

iban

Daha önceki “IBAN Numarası Doğrulama” yazısında C# kullanılmıştı. Bu sefer de PHP ile bu doğrulama işlemini nasıl yapabilirizi anlatacağım. Öncelikle IBAN ile ilgili doğrulama bilgilerine ISO13616 IBAN Registry sayfasından ulaşabileceğinizi söylemek istiyorum. Ben de bu sayfada yer alan dökümanları kullanarak PHP kodlarını yazdım. Birazcık da Özgür Ansiklopedi’deki International Bank Account Number sayfasından yararlandım.

IBAN Numarası Doğrulama

admin | 25 March 2010 11:28

Kimi zaman uygulamalarımızda kullanıcıların banka bilgilerini almak gerekebilir. 01 Ocak 2010’dan itibaren hesaplar arası transfer işlemlerinin IBAN numarası kullanımı zorunlu hale getirlmiştir. Kullanıcılarıdan alınan IBAN bilgisinin gerçek olup olmadığını bilemeyiz ama doğruluğunu kontrol edebiliriz. Bunun için http://www.tcmb.gov.tr/iban/teblig.htm adresinde yayınlanan kurallara uygun olup olmadığını kontrol ederek giderebiliriz.

Bu makalede anlatılan C# ile bu kontrolün nasıl yapıldığıdır. Kontrol kuralları http://www.tcmb.gov.tr/iban/teblig.htm adresinde açıkça anlatıldığı için yalnızca kod içerisine gerekli açıklamaları koymayı yeterli gördüm. Önce bu kuralları okuyarak sonra da kodu uygulayarak devam edebilirsiniz.

T.C. Kimlik No Algoritması

admin | 12 September 2009 10:30

Bir müşteriden inatla gelen doğrulama isteği üzerine T.C. kimlik no’sunun rakamsal olarak “kesinlikle” doğru olmadan formun validate etmemesi için ufak bir araştıma sonucunda şunu buldum.

TC Kimlik numaraları 11 basamaktan oluşmaktadır. İlk 9 basamak arasında kurulan bir algoritma bize 10. basmağı, ilk 10 basamak arasında kurulan algoritma ise bize 11. basamağı verir.
* 11 hanelidir.
* Her hanesi rakamsal değer içerir.
* İlk hane 0 olamaz.
* 1. 3. 5. 7. ve 9. hanelerin toplamının 7 katından, 2. 4. 6. ve 8. hanelerin toplamı çıkartıldığında, elde edilen sonucun 10’a bölümünden kalan, yani Mod10’u bize 10. haneyi verir.
* 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. ve 10. hanelerin toplamından elde edilen sonucun 10’a bölümünden kalan, yani Mod10’u bize 11. haneyi verir.

Kaynak

ASP’de Güvenlik Kodu (Security Code) Yapalım

weziR | 25 March 2009 11:08

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
ASP'de Güvenlik kodu Oluşturmak istediğimiz Sayfaya Aşağıdaki Kodları Ekliyoruz..
<form method="post" action="kontrol.asp">
<%
Randomize
guvenlik=(int(rnd*999))
guvenlik = guvenlik
%><%=guvenlik%>
<input type="hidden" name="guvenlik2" size="20" value="<%=guvenlik%>">
<input type="text" name="guvenlik1" size="20"><br>
 </p>
</p></form>

999 Sayısından Düşük Rastgele Bir Değer oluşturarak “guvenlik” adlı değişkene atadık,guvenlik2 adında Gizli olarak Forma Ekledik ve değeri Gösterdik.Bu Gösterdiğimiz Kodu girmesi İçin Ziyaretçiye Bir Metin Kutusu Gösterelim.. guvenlik1 adında bir metin kutusu oluşturduk.

Doğrulanmış (X)HTML – Önemli mi?

pinkfloyd | 10 February 2009 21:11

Bir web geliştiricisi olarak doğru kod yazmanız gerekir, ancak bu gerçekten önemli mi?

Doğrulamanın ardındaki gerekçelere bir baktım ve web’in en popüler 25 websitesini inceleyerek kodlarının doğru olup olmadığını sorguladım. İşte başlıyoruz…

Doğrulama nedir?
Doğrulama belgelerinizin WWW Konsorsiyumu (W3C) gibi kurumlar tarafından HTML ve XML ile oluşturulan web belge tiplerinin resmi standartları ile uyumlu olup olmadığını test eden bir işlemdir. Aynı işlem WML siteler için WapForum’un yayımladığı standartlara göre yapılır. Normal belgelerimizdeki yazım denetimi ile benzer amacı güderler. (W3C)

Peki neden doğrulamalıyız, getirileri nelerdir?

1. Birbiçimli Olmayan Tarayıcı Doğrulaması
Doğrulanmamış sayfalar tarayıcınızın kodunuzu otomatik olarak doğrulamasına sırtını dayar ve her tarayıcı bunu farklı şekilde yapar. Bu yüzden bir etiketi kapatmayı unutursanız, Firefox bunu gözardı edebilir ancak Safari etmeyebilir bu sebeple farklı tarayıcılarda farklı ve genellikle doğru görünmeyen bir sayfa ortaya çıkar.

2. İşleme Süresi
Eğer kodunuz doğru ise tarayıcınız kodunuzu düzeltmekle uğraşmaz, bu da sayfanızın daha hızlı açılması ile sonuçlanır.

3. Geleceğe Yönelik
Teknolojinin yarın neler getireceğini kestirmek mümkün değildir ancak eğer doğrulanmış bir (X)HTML dosyanız var ise kodunuz gelecekteki web teknolojileri ile sorunsuz çalışacaktır.

Akbank müşterilerinin dikkatine!

Phys | 19 December 2008 11:28

Akbank‘ta hesabım olmamasına rağmen “Hesap kartınızı doğrulayınız” başlıklı bir eposta alıyorum. Muhtemelen kısa süre içerisinde sizlerinde eposta hesaplarınızda yerini alacaktır. Bunun yeni bir kredi kartı dolandırıcılığı olduğunu düşünüyorum.

Epostayı açtığımda karşılaştığım içerik aşağıdadır.

Sahte doğrulama mesajı
Sahte doğrulama mesajı

Nasıl bir durumla karşılaşacağınızı merak ediyorsanız epostada bulunan bağlantıya tıklaya bilirsiniz.

Karşınıza gelen sayfa aşağıdaki resimde göründüğü gibi olacaktır.

SEO Validator

eburhan | 31 December 2007 08:46


SEO Validator
isimli web aracı ile herhangi bir web sitesinin SEO kurallarına uyup uymadığını hızlı bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz.

“URL” kısmına bir web adresi girin ve “Check if the document is SEO valid” butonuna tıklayın. İşte hepsi bu kadar.

Hızlı Doğrulama: livevalidation

bildigimiz son sey | 01 November 2007 20:41

açık kaynak javascript yazılımlarından livevalidation, sitenizdeki formları dolduruken hızlı bir biçimde doğrulama yaptırmanıza yarıyor.

genellikle sitelere üye olurken ya da interaktif bilgi alış verişinde bulunurken belli kriterlere göre doldurulması gereken formlar vardır. örneğin e-posta adresi boşluğu, adınız + (@) + alan adı + nokta + uzantı şeklinde doldurulmalıdır. siteyi hazırlayanlar için bunu doğrulatmak java script ya da benzer bir programlama dili sayesinde basit birkaç kod ile mümkün.

Herhangi bir email adresini doğrulamak isterseniz…

spy1983 | 15 October 2007 12:59

Eğer, herhangi bir nedenden dolayı birinin email adresini doğrulamak isterseniz, verify-email.org u deneyebilirsiniz. Bu site ücretsiz bir email adresi doğrulayıcısı. Sadece email adresini girin, doğrulaya basın, o kadar. Format, domain ve kullanıcı olarak herşey mail sunucusuna bağlanılarak kontrol edilir.
Elinizin altında bulunması gerekn bir site. Buradan siteye ulaşabilirsiniz.