bildirgec.org

disco hakkında tüm yazılar

elektronik müzik ve alt türleri

mnc | 20 July 2012 18:11

Elektronik müzik türünü çok seviyor veya aşağılıyor olabilirsiniz, aslında çok geniş akrabaları olan bir müzik türü kendisi. Benim ilgim 90’ların başında pump-up the jam‘lere falan dayanıyor. Kısaca elektronik müziğin genel türü, elektronik aletlerle yapılan müzik türü olarak geçse de bundan daha farklı yerlere uzanabiliyor.
Mekanik aletlerin tersine transistör, synthesizer veya diğer midi üreten cihazlarla yapılır. Daha ayrıntısına girmek isteyenler wiki sayfasına dalabilir.

Aslında elektronik müzik o kadar geniş bir aile ki, ortalama bilinen/popüler 30, onun dışında 230 farklı türü bulunuyor. Alt dalları diğer müzik türlerinde olduğu gibi, tını, mantıksallık, duygusallık, tekrar, bpm, vokal (olup olmaması), hibrid, enstrümantik özelliklerle ayrılıyor. Ben kendim birkaç türe ayıracağım. İlk olarak elektronik yönü ağır basan kısım; techno kelimesi sanırım bilinen en meşhurlardan bir tanesi, içerisinde: electronica, trans, eurodance, house ve daha bir miktar türü daha barındırıyor.

O da ikiye ayrılıyor;

1 – Electronica: esasen sadece synthesizerlar yardımı ile yapılan müzik türüdür. Dans müziği olarak tanımlanmazlar. Bilinen birçok elektronik müziğe de böyle denir. Elektronica dans için özel yapılmamıştır, ilk olarak 90’lar sonunda kullanılmıştır, sınıflandırmaya göre 80’lerden beri var. Genel sanatçıları Chemical Brothers, Crystal Method, Goldfrapp, Daft Punk, Moby alt türleri: Bitpop, Chip, Downtempo, Glitch, IDM, Nu jazz, Trip hop Hibrid dahil oldukları/etkiledikleri: Dubtronica, Folktronica, Funktronica, Livetronica, Post-rock, Eurodisco, Electronicore

2 – Dance music: bu da geri kalan, dans müziği diye nitelendirilen bir diğer karmaşık ana tür. Genel olarak dj’ler tarafından üretilen müzik çeşidi, gece kulüplerindeki olması sebebiyle disko/gece kulübü müziği olarak nitelendirilir.

Meşhur sahne şovlarıyla yaşlanmış Kraftwerk
Meşhur sahne şovlarıyla yaşlanmış Kraftwerk

Müziğin sınıflandırılması 80’lerde olsa da Kraftwerk bu işi 70’lere kadar dayandırıyor.

Emmanuelle Béart

queennothing | 04 October 2010 17:38

Emmanuelle Béhart-Hasson, bildiğimiz adıyla Emmanuelle Béart, 14 Ağustos
1963 tarihinde French Riviera’da (Cote d’Azur) dünyaya geldi. Soyu Malta, Yunanistan ve Hırvatistan’a dayanan anne Genevieve Galea (manken) ve soyu Rusya, İsveç ve İspanya’ya dayanan Yahudi kökenli baba Guy Béart‘ın (müzisyen) kızları olan Fransız aktris Emmanulle, çocukluğunu annesi, kızkardeşi ve erkek kardeşleriyle birlikte, babasız geçirdi. 12 yaşını bitirdiğinde Ottavia Piccolo‘nun başrolünde yer aldığı “Mado” adlı yapımı izleyen Emma, filmde ‘Helen’ karakterini canlandıran, 1982 senesinde hayatını kaybeden aktris Romy Schneider‘den etkilenerek oyuncu olmaya karar verdi. Eğitimi için Kanada’ya ve Montreal’e giden Emma, İngilizce öğrenir. O sırada tanıştığı yönetmen Robert Altman ile ilişki yaşamaya başlayan genç Emma, 1980 senesinde ilk projesi “Le Grand Poucet“te yer aldı. Bir TV filmi olan “Le Grand Poucet”te Emma, ‘Grive’ karakterini canlandırdı. 1984 senesinde “Premiers désirs” adlı yapımda ‘Helene’ karakterine can veren Emma, 1984’te “Zacharius” adlı TV filminde ‘Judith’ karakteriyle yer aldı.
O sıralarda BAFTA Ödüllü aktör Daniel Auteuil ile ilişki yaşamaya başlayan genç oyuncu, Jean-Pierre Dougnac‘ın yönettiği “Un amour interdit” (‘Constanza’ karakteriyle) adlı yapımda “Raison perdue” adlı TV filminde (‘Sonia Mornant’ karakteriyle) ve erkek arkadaşı Auteuil ile birlikte “L’amour en douce” (‘Samantha Page’ karakteriyle) adlı yapımda rol aldı. 1986’da “Cinéma 16” adlı TV dizisine konu kolan oyuncu, aynı sene Jean Reno‘nun da oynadığı “Et demain viendra le jour” adlı TV filminde (‘Judith’ karakteriyle) rol aldı.

Aynı sene, Claude Berri‘nin yönetmenliğini yaptığı ve ‘En İyi Yabancı Film’
dalında BAFTA adayı olan “Manon of the Spring” adlı yapımda Yves Montand ve erkek arkadaşı Auteuil ile birlikte oynayan Emma, canlandırdığı ‘Manon’ karakteri César Ödülü kazandı. Bir sene sonra, Tom McLoughlin‘in yönetmenliğini yaptığı “Date with an Angel“da ‘Angel’ olan genç aktris, Edouard Molinaro‘nun yönettiği “À gauche en sortant de l’ascenseur“de ‘Eva’ karakterini canlandırdı.
1989’da “Les jupons de la révolutio” adlı TV dizisine konuk olan Emma, aynı sene ‘Marie’ karakteriyle “Les enfants du désordre” (Children of Chaos) adlı sinema filminde rol aldı.

Taşınabilir Turntable İle Eğlence Her Yerde

cellat erdem | 26 August 2010 14:53

Carhartt X Vestax USB-Turntable ile eĞlence her zaman yanınızda. Bu turntable Carhatta firmasının Vestax firması ile ortaklığının mükemmel ürünlerinden birisi. Aslında Carhartt X Vestax USB-Turntable DJ Hero oyununun gerçek hayat versiyonu olarak görülebilir.

Yeni nesil masa lambaları

fReewave | 20 March 2008 16:00

Farklı renk seçenekleriyle ve hoş görünümüyle bu ürün masa lambası anlayışını değiştireceğe benziyor. iki farklı ışık rengi olan masa lambaları hakkında daha ayrıntılı bilgi burada

Disecopodcasts™: demet demet müzik

delizade | 29 February 2008 10:19

hepimizin müzik arşivleri konusunda bir sıkıntısı olduğunu düşünüyorum. artık ezilir olduk bu yığının altında. hatta sanırım yavaş yavaş radyolara kayar vaziyetteyiz. ya da “eskiden daha zevkliydi müzik dinlemek” diyerek eski arayışlara. ki bunu farkeden hollanda’dan achtung ajansı son çalışmalarında nostaljik enstrumanları kullanmıştır 1, 2

peki “Diskoları yakın, DJ’leri gırtlaklayın çünkü çaldıkları şeylerin ne benimle ne de benim hayatımla hiçbir ilgileri yok ve anlamsızlar” diyecek kadar müziğin özgünleştirilmesi gerektiğine katılır mısınız?