bildirgec.org

dikiş makinesi hakkında tüm yazılar

Ben de çocuktum

FEYZAN | 15 April 2009 09:21

Yıllar önce Aziz Nesin in bir kitabını okumuştum.Adı ben de çocuktum.Bu kitap usta yazarın Böyle Gelmiş Böyle Gitmez adlı iki ciltlik kitabının içinden seçilen kısa anılar.Çocuklar rahat okusun diye onların ilgisini çekecek bir bölümü farklı bir kitapta toplanmış.
Geçenlerde kızım Nare okusun diye yeniden elime aldım .Onun pek ilgisini çekmedi ama ben tekrar okudum.Fark ettim ki Aziz Nesin in çok uzun yıllar önce yaşadığı ve benim hayatıma hiçte benzemeyen çocukluğunda benim çocukluğumu çağrıştıran pek çok nesne var.Mesela dikiş makinesi.onun annesinin de bir dikiş makinesi varmış,bir gün evlerinde büyük bir yangın çıkmış herhalde o elle çevrilerek çalışan bir makineydi.Kadın 2 çocuğunu ve dikiş makinesini kurtarmış ilk önce yangından.Benim annemin de dikiş makinesi vardı ama ayaklı bir Singer. Siyah parlak metalden sanırım üzerinde sarı desenler de vardı.Ahşap bir konsola oturtulmuştu, konsolun altında birde minik çekmecesi.Orda iğne iplik falan dururdu.Eskiden her anne dikiş mi bilirdi acaba? hemen herkesin evinde bir dikiş makinesi olurdu.Kızlar evlenirken çeyiz olarak koca evine götürürmüş.Benim annemin makinesi benim hatırladığım ilk evimizde misafir odasında sonraki evimizde kendi yatak odasında dururdu.çalışmadığı zamanlar üstü masa örtüsü gibi özel bir örtü ile kapalı duru,.bazen bir sehpa ya da masa vazifesi görür üstüne ıvır zıvır konurdu.Ben ve kardeşim Haluk içinse bir oyun aracıydı ben ve o örtünün altına girer ellerimizle pedalına basar,yandaki büyük demir tekerleğini döndürürdük.Ne kadar hızlı basarsak tekerlek o kadar hızlı dönerdi
O dönen tekerleğe de ses çıkarması muhtemel bazı
objeler sürterdik ve hani bileyciler vardı eski onlar bıçak bileylerken çıkan bir ses vardır hah işte o sesi elde etmeye çalışırdık .Bulduğumuz çeşitli en ve boyda ki makas, kaşık, çatal( bıçak değil tabi bıçakla o yıllarda tanışmamıştık henüz.şimdi düşününce ne korkunç bir sesti diyorum.) hepsini o büyük demir tekerleğe sürterdik ve o sesi dinlerdik.
Bazen Haluk pedala basar bazen ben öyle uğraşır dururduk.Annem dikiş dikerken biz de tepesine üşüşürdük.Kumaşın o minik ayaktan çıkmasını iğnenin hızlı hızlı kumaşa batışını izlerdik.Bundan da anlaşılacağı gibi hep annemin dibinde olurduk.Annem çok korkardı bize hep eline iğne batmış insanlar oduğundan söz ederdi.Bayramlarda bana etekler, jileler kendine elbiseler dikerdi.Ama söylediğine göre dikişi ilk öğrendiği zamanlarda kız kardeşine ve kendine çok şık ve süslü kıyafetler dikermiş.Kloş etekler çok modaymış.Etek ölçüsünü alırken kardeşi ayakta durmaktan yorulur tek ayağı üstüne yüklenirmiş, öyle durunca da doğru ölçü alamaz,ölçü cetveliyle kardeşinin bacağına vurur düz durması için uyarırmış.Teyzem ablasının sonunda ona çok güzel bir şey dikeceğine emin olduğu için ses çıkarmaz provanın bitmesini beklermiş.Çok uğraşırdı bir şey dikmek için bunu da çok çok iyi dikiş bilmemesine bağlardı.Büyüdüğüm de benim zorumla bana etek filan dikerdi.Sonra bir gün kardeşim evlenirken istedi makineyi alt ayaklarını alıp üstüne cam kestirdiler.Evlerinin girişinde duruyor antre de üstünde Telefon,duvarda ayna dekor oldu.Ama hala ayakta.

singer’le moda yaratmaca, makina kazanmaca!

cherry blossom girl | 27 February 2009 11:09

“şarkı söyler gibi dikiş diken” ailemizin makinası Singer için modanı yarat isimli yeni bir site açılmış. dikiş makinası modelleri, dikiş ile ilgili püf noktalar, sokak modası ve dikiş dersleri bölümleri ile özellikle “Deryalı Günler” ve türevi programların (ve de 10marifetçilerin) fanatiği hanımların aklını başından almaya aday sitede bir de yarışma düzenleniyor. Çalışmasını gönderen ve birinci olan pek tabii ki Singer dikiş makinası kazanıyor.

En Sevdiğim Şarkının Deseni!

zabun | 26 November 2008 12:00

Bu dikiş makinesi kılıklı zamazingo, üzerindeki kasetçalara koyduğunuz herhangi bir kasetteki ses kaydını grafize ederek kumaşa desen olarak işliyor. Proje için; kasetçalardan alınan verileri düzenleyen, dikiş makinesini konuşturan bir yazılım da hazırlanmış.

Bilgisayar Destekli Dikiş Makinesi

zabun | 25 June 2008 00:12

Yakın zamana kadar her gelin kızın rüyalarını süsleyen dikiş makinelerine rağbet azaldı. Dikiş makineleri fabrikaları, (geçmişe nazaran, adet bazında) satışlarındaki azalmaya rağmen, bilgisayar destekli modeller üreterek hem çağı yakalamayı, hem de ev kullanıcısını yeniden kazanmayı başardılar. 155 yıllık Singer, 140 yıllık Pfaff ve 130 yıllık Husqvarna Viking markalarının üçüne birden, zaman içinde sahip olmayı başaran SVP Holdings, elde ettiği birikimi ileri teknoloji ile harmanlamış. SVP Holdings’in markalarından HUSQVARNA VIKING®, DESIGNER DIAMOND™ modeliyle göz dolduruyor. 174x104mm ebadında dokunmatik LCD ekranı, üç boyutlu gerçekçilik ve gerçek renk gösterim kabiliyetiyle desteklenmiş. Ekranı ister stylus ile, ister USB fare ile kullanılabiliyor. 360×350mm’lik nakış alanı her türlü çalışmayı yapmanıza olanak sağlıyor. Dosya yönetimi sayesinde yaptığınız çalışmaları kaydetmeniz mümkün. Makinenin içerisindeki kayıtlı 1100 desene ek olarak, USB bağlantısı ile bilgisayarınızdan desen yüklemesi yapılabiliyor.

Dikiş makineleri için hazır desenler

ankebut | 26 February 2007 19:20

Her geçen gün dijitalleşen dünyamızdan dikiş makinaları da nasibini aldı.Bu sitede dikiş makinesi ile işlenen ve ağırlıklı olarak Türk desenlerini sergiliyorlar. Ücretsiz desen edinildiği gibi desen cdleri de satılıyor.