bildirgec.org

digest hakkında tüm yazılar

beyin-hafıza

massay | 08 January 2010 11:26

Şurada burada öyleleri var ki, bunların çok üstün hafızaları arkadaşları tarafından, beğenme ile karışık bir şaşkınlık, bir hayranlık, bir kıskançlık duygusu ile anlatılıyor.

  • (Şimdi aklıma gelen ilk kişi: Okul yıllarından arkadaşım Osman Altın. Lakabı hes-mak. 20-25 kişinin hesap makinası kullanarak topladığı mizan tutmazken, kendisi kaş-göz-parmak ritüeli eşliğinde hesap makinası kullanmadan yüzlerce toplamı daha hızlı yapar, mizanı tuttururdu.
    Ders notlarını gözden geçirdiğinde, toplam kaç kelime kaç rakamdan oluştuğunu rapor ederdi.
    Ve benzeri bir sürü detay.
    Şimdi bir özel bankada iş akış yetkilisi. Tüm müşterilerini “nüfusa kayıtlı olduğu yer” bilgisine değin tanıyor. Cep telefonunda kişi isim ve numaraları özel kodlarla kayıtlı.)

Bilimsel açıdan gözlemlenmiş örnekler ise:

  • Allegney Ludlum Sanayiinin başkanı Robert J. Buckley, hazırlanan bir demeci bir kez okuyor ve sonra bunu notlarına bakmadan hemen hemen aynen tekrar edebiliyor. Binlerce memurun adlarını biliyor, bunlardan biriyle bir yıl önce yaptığı bir konuşmayı nerede bıraktığını hatırlayabiliyor.
  • Ray E. Friedman şirketinin başkanı Thomas Dittmer de:” Eğer siz kendinizi işinize verebilmişseniz, her gün yapılan bin alışverişi, alışları, satışları, bir kalbin atışı gibi hatırlayabilirsiniz.” diyor. Olayları hatırlamaya yardım eden bir ritmin mevcudiyeti iddiasında.
  • Dreyfus şirketinin başkanı Jerom Hardy, Dreyfus şirketinin 6 dış ülke teşkilatının ve iki halk hizmetleri kuruluşunun yönetim kurulunda ve bunların hepsinde çalışan kilit personeli aklında tutabiliyor. ” Şimdiye kadar oynadığım golf oyunlarındaki bütün çukurları hatırladığımı sanırım.” diyor.

SMOKİNLİ SAHTEKRALIK: Reader’s Digest

delizade | 30 January 2008 04:03

geçenlerde evimize, annemin ismine ait bir zarf geldi. Sarı renkli olan bu zarfın şeffaf bölümünde parlak baskı ile bir anahtar kabartması vardı.

zarfın üzerinde ACİLEN AÇINIZ ibaresi bulunmaktaydı.(eminim bi çoğunuz gülümediniz şimdi “aa lan bize de geldi bu” diyerek)

Reader’s Digest isimli firmadan gelen (oldukça mühim bir dergiymiş, kimileri ise bu markanın kapitalizm denen balçığın bir direği olduğndan bahsetmekte) zarf bir talih melakesi kılığına bürünmüş ve kanatların altından başımıza konan talih kuşunu ballandıra ballandıra anlatmaya hazır ve nazırdı. zarfı boşalttığınızda bir geri dönüşüm
çuvalını boşaltmışsınız gibi bir dolu kağıt dökülüverdi. ah ah! nasıl bir hipnoz başlamıştı anlatamam.(ama durun, anlatıyrum sanırım)
Zarfın içindekiler :
1- “ANINDA CEVAP ÖDÜLÜ : OTOMOBİL” başlıklı kart
evet,bu muteşem kartın üzerinde 3 adet otomobil fotoğrafı yer almakta. Alt başlık ise şöyle : “HANGİ OTOMOBİL ANAHTARINIZA UYGUN?”. zarf ile gelen mektup üzerindeki allı pullu anahtar gofresi üzerinde yazan kod’dan bahsediliyor. Arabanın altındaki alanlar kazınacak ve eğer anahtar üzerindeki kod arabalardan biri ile uyuşursa 35.000 Liralık ödül çekilişine girme hakkı kazanılıyor, şunlar da yapılarak;

zune nefreti

oky | 30 September 2006 13:32

tech digest‘e göre microsoft zune‘dan nefret etmek için 10 neden. derleyeyim:

1. 30 gb kapasiteyle sınırlı olması
2. telaffuzu bile belirsiz tuhaf bir isme sahip olması
3. kablosuz paylaşımın sosyal sıkıntıları 🙂
4. kahverengi gibi bir seçeneği olması
5. zune store’dan satın alınan şarkıların belirsiz geleceği
6. oyun içeriyormuş gibi görünmesine karşın içermemesi
7. görüntü itibariyle modaya uygun olmaması
8. mac’lerde çalışmaması
9. napster’la çalışmaması
10. pil ömrü hakkındaki güvenilmezlik

elçiye zeval olmazmış.