bildirgec.org

denklem hakkında tüm yazılar

X ve Y ile oluşturulan her denklem bir ilişkiyi temsil ederse…

meflug | 11 November 2010 11:34

Arkadaşımla konuşurken farkettim, ilişkiler ne kadar ilginç. Hiçbir zaman yorum yapılamıyor hakkında. X kişisinin Y kişisine davranış stili Y’yi ilişkiden soğutur sanıyorsun, bir bakmışsın Y aşık oluvermiş X’in tavırlarına.
X ile Y’yi ilk defa ilkokulda tanıdım. Abimle babam mutfakta oturmuş bir matematik problemi çözmeye çalışıyorlar, babam problemi X ve Y’ye döküyor ve matematikten nefret eden annem de “X ve Y’den bahsederseniz giderim” diye bağırıyor. Annemin neden X ve Y’den nefret ettiğini bir türlü anlayamıyorum. Bilinmeyen şeyler annemi korkutuyor olmalı… Ortaokula geldiğimde öğretmenimiz denklem konusuna geçti ve X ve Y’den bahsedince benim gözlerim büyüdü, “hayır bu konu çok zor, gitmek istiyorum ben” diye ağlamak istedim. Bir ayda alışabildim X ve Y’ye… Ama sonra vazgeçemedim. Öyle ki, hayatımın anlamı oluverdi birden bilinmezlikler. X, Y ve artık Z’ye de merhaba…
Eminim herkes kurmuştur “ben asla …..” ile başlayan cümleler. Peki ya o asla dediğiniz şeyi bir gün yaptığınızı farkettiğinizde neler hissettiniz? Yaşamadınız mı hala? O zaman hazırlıklı olun ASLA’nızla yaşamaya. Mesela ben asla “aşk” içerikli yazılar yazmam.

Müthişşş zor yaş problemi sorusunu çözemedim

oneoyle | 18 May 2009 14:39

35 kişiden oluşan bir grupta;3 kişi 10 yaşında,5 kişi 12 yaşında,12 kişi 15 yaşında ve 15 kişi 16 yaşındadır.Buna göre,bu gruptan yaşları ortalaması 15 olacak şekilde en fazla kaç kişi seçilebilir?Cevap 30

Matematiğin zor denebilecek bir sorusu

oneoyle | 16 May 2009 11:47

Arkadaşlar bu soru biraz zor.Bir kasa limon; kilogramı x YTL’den satılırsa 3y+1/2 YTL kar,kilogramı z YTL’den satılırsa y/3 YTL zarar ediliyor.Buna göre,kasada kaç kilogram limon vardır?Cevap 11y+3/6(x-z)

Acayip zor bir matematik sorusu

oneoyle | 16 May 2009 10:49

Arkadaşlar bu soru gerçekten epey zor.Lütfen yardımcı olun.Bir parça telin bir ucundan,telin 3/7 si;diğer ucundan da 1/6’sı kesilirse, telin orta noktası eski durumdan 5,5 cm kayıyor.Bu telin tamamı kaç cm dir?Cevap 42

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu E-dergi Şubat Sayısı

mehmetozturk | 03 February 2009 21:06

Arkadaşlar hepimiz artık internet üzerinden bir takım gazete,dergi yada kitaplar gibi bilgileri edinebiliyoruz.Bunun yanında dergiler ise bence önemli bir yer tutuyor.Çünki dergileri aylık yada haftalık olarak internetten takip etmek daha cazip oluyor.
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu da kendi dallarına yönelik çok güzel bir çalışma yürütüyorlar.Ben uzun zamandır takip ediyorum ve yararlıda oluyor…
Sizlere de tavsiye ederim…
Dergi’nin Şubat sayısından bir kaç başlık:* Hesaplama Karmaşıklığı* AVL Ağacı* John Vincent Atanasoff* Tasarım Desenleri* Latex’te Resim ve Denklem Ortamları* KDE 4.2 Sonunda Duyuruldu* Yazıcı Çeşitleri ve Tarihçesi* Sosyal Web Tarayıcısı* Linux’ta Silinen Dosyaları Geri Getirme* A Vampyre Story
Dergiye adresinden ücretsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz…

MS Word Denklem Düzenleyicisi

Redingot | 23 October 2008 12:14

Microsoft Word‘de döküman hazırlarken matematiksel sembol veya denklem kullanacaksak Word’ün içinde bulundurduğu Denklem Düzenleyicisini (Equation Editor) kullanmamız gerekmektedir. Bu düzenleyici otomatik şekil ekleme düzenleyicisi gibi programımızda kolay erişebileceğimiz şekilde yer almaktadır ve bu düzenleyici ile karekök alma, integral alma, bölme işlemleri çok kolay bir şekilde yazılabilmektedir.

Denklem Düzenleyicisi ile Yapılmış Örnek
Denklem Düzenleyicisi ile Yapılmış Örnek

Eğer bu düzenleyici yer almıyor ise bunu kendimiz şu yolla ekleyebiliriz:

ünlü logo denklemleri: eğlence ve matematik

xerre | 23 May 2008 19:17

şu yazıda logoları bir de böyle düşünün demiştik. şimdilerde ünlü logolar üzerinde farklı düşünme durumları yaygın olacak ki bu yazıda da logolarla nasıl denklem kurulduğunu ve dört işlemin logolarda nasıl uygulandığını göreceğiz.

son zamanlarda oldukça moda olan bu uygulamada, mantığa uygun matematiksel işlemler ile ünlü logolar elde ediliyor. ünlü markaların olduğu bu denklemleri takip etmesi oldukça eğlenceli.

nesquick
nesquick

Zamanda yolculuk

bucans | 04 May 2008 08:56

Albert Einstein’in teorisinde zaman 4.boyut olduguna göre madde zaman denen boyutun içinde yolculuk ediyor.Bilindiği gibi dünyadan her 300000 km. uzaklaşıldığında bir saniye öncesi görülebiliyor.300000 km ötesine bir saniyelik ışığın gelme hizindan daha çabuk ulaşabilmek için uzaya aynalar koyulmasi ve bunlarin belirlenen zaman kadar ötedeki görüntüyü,bozulmadan dünyaya ulaştırabilmesi mümkün olmaktadır.Basit bir matematiksel denklem olan ışık,mekan ve zaman kavramları bir arada işliyor.
İnsanoğlu dunyadan 300 000 kilometre uzakta bir gozlemci oldugunda bundan bir saniye oncesini değil o anki halini bir saniye gec görmektedir.
Eğer amaç geçmişi gözlemlemekse kameraya çekip istediğimiz zamanı izlemek daha mantıklı olur:))