bildirgec.org

cüneyt arkın hakkında tüm yazılar

Vatan ve Namık Kemal (1951)

elizabethtaylor | 08 November 2011 13:59

1957 senesinde yitirdiğimiz Talat Artemel, Sami Ayanoğlu ve Türk Sineması’nın ilk kadın yönetmeni Cahide Sonku‘nun birlikte çektikleri sinema filmi “Vatan ve Namık Kemal“, 1951 senesinde gösterime girdi. Sinemamızın usta aktrislerinden Fatma Girik ile usta aktör Cüneyt Arkın‘ın başrollerini paylaştıkları filmde Yıldırım Önal, Cüneyt Gökçer, Münir Özkul, Sadri Alışık, Pola Morelli, Muazzez Lutas, Orhan Elmas, Aydemir Akbaş, Müfit Kiper, Hüseyin Baradan ve Kemal Ergüvenç gibi isimler de rol alıyor. 1840 ile 1888 tarihleri arasında yaşamış olan usta şair/ yazar Namık Kemal’in yaşaımını anlatan film, Türk Sineması’nın az bilinen değerli eserlerinden biri.

sinemanın devlerinin bilinmeyenleri

nazokiraze | 06 May 2010 09:55

Türk sinemasının en aksiyon ustası kült oyuncu Cüneyt Arkın 1970’li yıllarda şarkıcılık yapar, o dönem moda olan sinemadan sahneye geçiş (şimdi tam tersi yapılıyor) onu da etkiler ve İzmir Fuarı’nda sahne alır, hemde yanında şov için dans eden kızlarla birlikte, Arkın’ın bu şarkıcılık macerası çok kısa sürer.

Hale Soygazi Saint Benoit Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra Fransız Filolojisi ikinci sınıftan ayrılır ve İsviçre’ye giderek orada mankenlik eğitimi alır daha sonra bir güzellik yaışmasında taç giyerek sinemeya adım atar. Hale Soygazi oyuncu hayallerinin peşinden koşmasa ve ünlü olmasaydı ya Fransızca öğretmeni ya da tercüman olacaktı.

türk sinemasının vurdulu kırdılı filmleri

nazokiraze | 04 May 2010 16:44

Ülkemizde aksiyon filmi denince akla ilk olarak bol dayak sahneli, vurdulu kırdılı filmler gelir ve bu tür filmlerin ilk aktörü Yılmaz Güney’dir. Hatta çeşitli nedenlerden dolayı girdiği cezaevlerinde tanıştığı kişiler sayesinde rolüne daha çabuk adapte olduğu bile söylenir.Yine bu tarz filmlerin en büyük starı olan Cüneyt Arkın’ın aksine dövüş sanatlarıyla değil de yumruk yumruğa, sille tokat, tekme ile yer alır filmlerinde. Sosyal içerikli filmler çekene kadar vurdu-kırdı filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu olan Güney’den sonra Cihangir Gaffari (dünyanın en ünlü kahramanlarından biri olmasına rağmen sadece ülkemizde o dönem filmi çekilen Zagor‘u oynadı), Yılmaz Köksal gibi oyuncular aksiyon filmleri çevirirler ama asıl bu tür Cüneyt Arkın ile birlikte bambaşka bir şekle bürünür.

Hala dövüşlü filmlerin kült oyuncusu olan Cüneyt Arkın Malkoçoğlu, Kara Murat serileri ile at üzerinde onlarca kişiyi dövebilen olağanüstü bir halk kahramanı olarak işe başlar. Sonrasında yine kötüleri dövmekten çekinmeyen, bilmem kaç kurşun yarası olsa bile ağzından sigarası bile düşmeden hepsinin ağzını, burnunu dağıtan polis tiplemeleri ile aksiyon sevenlerin karşısında haklı bir yere sahip olur. Ülkemizde ata binme, karate yapma, dayak, çatışma, kılıç kullanma sahneleri denildiğinde ilk akla gelen kişi Cüneyt Arkın’dır. Tarkan serisi ile Kartal Tibet’te uzun süre Cüneyt Arkın gibi hayran kitlesi edinir. Bu tür seri filmlerden biri de Battal Gazi, Karaoğlan serisidir. Cüneyt Arkın sayesinde o dönem gençliğinin karateye olan ilgisi artar.

Badi (1983)

konami | 21 December 2009 12:36

Badi

Badi filminin senaryosu, Adı Vasfiye, Aaahhh Belinda, Değirmen, Asiye Nasıl Kurtulur, Kadının Adı Yok ve Bekle Dedim Gölgeye adlı filmlerin senaryosunu yazan Barış Pirhasan tarafından yazıldı. Bilim Kurgu türündeki film 1983 yılında gösterime girdi. Film için Steven Spielberg‘in çektiği E.T. (1982) adlı filmin türk versiyonu da diyebiliriz. Filmin çekim mekanı Beşiktaş Ihlamurdere mahallesidir. Filmin konusu E.T. adlı filmin konusu ile benzerdir. UFO’nun biri İstanbul Ihlamurdere’ye iner. Turkish E.T. Badi Burada Öksüz bir çocuk ve arkadaşı ile karşılaşır. Türk çocukları Badi’yi uzaya geri göndermeye yardım ederler. Bu film için E.T’nin taklidi ya da uyarlaması diyebiliriz. Filmde Türk geleneklerine gönderme yapan ilginç sahneler bulunur. Bu açıdan bakıldığında film izlenmeye değerdir. E.T’de kullanılan görsel efektlerin bu filmde “kullanılmaya çalışıldığını” görebiliriz. Bu açıdan izlemesi ilginç bir deneyim yaşatır. Filmde Cengiz Sayhan, Tolga Sönmez, Serdar Sayhan gibi çocuk oyuncular oynamıştır. Filmin müziklerini Yeni Türkü yapmıştır.

Türk işi Star Wars : ”Dünyayı Kurtaran Adam”

gorcun | 16 April 2009 15:31

Dünyayı kurtaran adam
Dünyayı kurtaran adam

Dünyayı Kurtaran Adam, namı diğer Turkish Star Wars, Çetin İnançtarafından 1982 yılında çekildi. Turkish Star Wars denmesi ise boşuna değil. Star Wars gibi efsanevi bir bilim kurgu serisinin Türk versiyonu olarak anılması, günümüzdeki teknolojilerle bile yapılmaya cesaret edilemeyen Türk bilim kurgu filmlerinin ilk örneklerinden biri olarak çekilmesi sayesinde olmuştur.

Çetin İnanç
Çetin İnanç

Çetin İnanç gibi bir yönetmenin elinden çıkması ise şaşırtıcı değildir. Yönetmenin diğer filmlerinde de(D.K.A’nın Star Wars etkileşimi gibi) birçok yabancı aksiyon filminden esinlendiği hatta esinlenmeninde ötesine geçtiği görülebilir. Filmin esinlenmeleri sadece görüntülerle kalmamakla beraber müziklere de yansımıştır. Indiana Jones vb. çeşitli filmlerin müziklerini bir çok sahnede duyabilirsiniz.

Ustalar Geçidi; Hicran Sokağı

nazokiraze | 08 January 2009 14:16

Bu hafta sonu bir film izledik ismi Hicran Sokağı afişinde Türkan Şoray, Cüneyt Arkın vardı. Son dönem filmlerinden ama hiç duymadım diye söylenerek izlemeye başladım filmi. Filmin gerek senaryosu gerek yonculuklar beni hiç tatmin etmedi sanki acele çekilmiş dizi tadındaydı, yalnız dikkatimi çeken şey başrolden en küçük role, seyyar satıcıdan, filmin kahramanına kadar hepsi Türk sinemasının emektarlarıydı. Selda Alkor’dan Yusuf Sezgin’e, Süleyman Turan’dan Ahu Türkpençe‘ye, Selma Güneri’ye, Ayla Algan‘dan Pelin Batu’ya Hülya Koçyiğit’e insanı şaşırtacak derecede ünlü oyuncu vardı.Rutkay Aziz, Ezel Akay bile vardı yalnız Türkan Şoray ve Cüneyt Arkın hariç duyan gelmiş gibiydi. O kadar ustayı bir arada görünce vardır bir hikmet diye izledim filmi. Sonuna yakın süpriz olarak Türkan sultan ve Cüneyt Arkın’ıda görünce tadından yiyemedik bu kötü ama iyi filmi.

Film sonrası yaptıgım araştırmalarda dünyada senaryosu en çok film yapılan senarist olarak rekorlar kitabına geçen Sefa Önal‘ın jubile filmi olarak çekildiğini ögrendim. O yüzden di vasat konulu bir filmde bu kadar iyi ustaların oynaması.
Eski Yeşilçam günlerini hatırlatan fakir zengin aşkını, mahalle esnaflarını, yardımı, iyiliği, sevgiyi, ümidi anlatan bu film bir çok sanatçıyı bir arada görmek adına izlenebilir. Müzikler ise Gökhan Kırdar ve Cahit Berkay’ ait.

Brrr yeniden bizlerle,hediyesi yanında

naciyev | 05 August 2008 16:15

Cola Brrr kampanyası sanal aleme de taşıyor.Site henüz yayına girmedi ama duyulduğu ve ipucu verildiği üzere ilginç şeyler yapılmış.Birşeyler kazanmak epey zorlu olacakmış (brrr kodu almak ,sitede mikrofona brrrlayarak ekrandaki buzları çatlatmaya çalışmak gibi). Ekranda ise çok yakında yazıyor.(site büyük ihtimalle ayın 5’de açılacak. ) Şişenin üzerindeki bayrak bir oyunun habercisi de olabilir. Ve bunu birbirinden değişik hediyeler takip edecektir süphesiz. Takip etmekte yarar var.

www.brrrgibicoca-cola.com