bildirgec.org

coğrafya hakkında tüm yazılar

Paleocoğrafya…

stromboli | 10 August 2011 11:37

Paleo: Eski yani eski coğrafya anlamına gelir. Yani coğrafyanın ve tarihin birleşimi diyebiliriz, çünkü paleocoğrafya dünyanın oluşumundan günümüze kadar olan bütün coğrafi olayları inceler, yorumlar.

Paleocoğrafya zor ve karmaşık bi konudur çünkü yapılan araştırmalarda bulunan eski kemik, taş vb. maddelere bakarak yorumlanır. Küçük bir kalıntı paleocoğrafya için çok önemlidir.

Paleocoğrafyanın başlıca ilgilendiği konular: Kıtaların oluşumu ve geçmişten günümüze iklim değişiklikleridir. Araştırmalar tektonik levha hareketleri sonucunda Dünya’nın bugünkü halini aldığını düşünmektedir.

DÜNYA YANIBAŞINIZDA

admin | 24 December 2010 16:10

Bilgisayar kullanırken dünya coğrafyasının sürekli göz önünde bulunmasını isterseniz, masaüstünüzde kullanabileceğiniz çok çeşitli dünya haritaları var

Dünya masanıza geldi…

Beacool | 16 March 2010 18:01

VAY!

Hayatta her beğendiğimiz şeyin çok da hayatımıza yararlı icatlar olması gerekmiyor değil mi? Bu gibi durumlarda kendinize bahaneler yaratarak o “şeye” ne kadar ihtiyacınız olduğunu kendinize ve varsa size “alma” diye baskı yaratan hayatınızdakilere savunma duruma düşersiniz.

Benim sıkça yaşamış olduğum bu olaya sanırım bu zamazingoyla bir yenisi daha eklenecek. Görünüş bakımından gayet şık duran bu teknolojik oyuncak dünyanın güneş alan ve karanlık bölgelerini size gösteriyor. Hem de patentli teknolojisi sayesinde dönerek gece gündüzü gösterip, mıknatıslı yapısıyla havada asılı kalarak. Evet çok küçük bir kesim dışında kimsenin işine yaramayacak ama ışıkların sönmesiyle görsel bir güzellik yaratacağı aşikar…

Yosunbaba mı? Hani Mercan Dede var ya, işte bu da Yosunbaba

docu | 09 February 2010 15:27

Mercan Dede’yi, nam-ı diğer dj Arkın Allen’ı biliyorduk ama, bu Yosunbaba’yı yeni duyduk.
Efendim, rahmetli dedenizin çatı arası artıklarını bir Indiana Jones heyacanıyla karıştırıyorsanız, tozlanmış raflarda artık pek az rastlanan bez ciltli bir kitabın kokusu sizi ürpertiyorsa, bir zamanlar Kadıköy Salıpazarı’nda tezgaha düşmüş aile fotoğraf albümlerine bakıp ”kimlerdi” acaba diye iç geçiriyorsanız, eskiciden 8mm filmler alıp ‘Dharma Initiative” doktorlarını Bay Eko gibi izliyorsanız, dahası efendim, anneannenizin güya ”restore”edilmiş, edilirken de başka bir kadına ”birazcık” dönüşmüş duvardaki resmine bakıp 100 sene evvel hayat nasıldı acaba? diye merak ediyorsanız, öyle sanıyorum ki bu site tam size göre.

Dudak İzi

pilli pati | 01 May 2009 09:31

O sabah… Vaktini sevmediğim gibi, bana iyi gelmediği gibi… Hatırladıkça içimin yanması gibi, kötü, dingin, üstelik… Lanet sessiz bir sabahtı! Aşk, Antalya Havalimanı’nda kısacık öpüşlere boyun büktü. Soluğumda söz diye biriktirdiklerime çığ düştü.

Öptün! Döndün ve yürüdün!

Sanki daha o dakika bitmeden beni unuttun!

Sonra sessizce, bir suçlunun olay mahalline geri dönmesi gibi… Yaklaşıp sana, yüzüne tekrar değdirdiğim avuç içime hapsedip kokunu… Yolakoyuldum. Beni uykumdan uyandıran öpüşlerini de doldurup hafsalamın heybesine, kendi yüzümün haritasını ölçüp biçme niyetiyle o gün bugündür ortadan yokoldum.

İNSAN BİLMECESİ…

| 19 December 2008 18:51

İnsan nasıl bir bilmecedir ki hala oluşumu net ve kesin olarak çözülememiştir. Yüzyıllardır hatta milyon yıldır çözüme kavuşamamış bir bilmecedir. Dünyadaki tüm canlılar içinde önemli ve ayrıcalıklı bir varlık olan insan, en büyük ayrıcalığı ile gelişmiş zihni, dil ayrıcalığı ile konuşma yeteneğinin oluşturduğu kültürü ve biyolojik özellikleriyle kendisini diğer canlılardan ayırır. ama en nihayetinde hayvanlar âleminin en üst üyesidir. Nitekim bilim adamları insanı, memeli hayvanların en gelişmiş grubu olan primatlar (Primates) takımı içinde maymunlarla birlikte eşleştirerek, sınıflandırmışlardır. dallara tutunarak ve ağaçtan ağaca atlayarak yaşayan bu hayvanlar, zamanla bir takım değişiklikler geçirmeye başlamış. bu hareketler esnasında uzaklığı daha iyi kestirebilmeleri için, gözler yüzün ön kısmına doğru yaklaşmış. İnsanın en yakın akrabası olan maymun, ağaçlardan iner ve birkaç adım atmasını öğrenir. derken bilim adamlarının teorileri ortaya çıkar. (BKZ. EVRİM)
Dryopithecus cinsi olarak adlandırılan 22 yıllık ilk insanımsı maymun fosilleri, Doğu Afrika’da bulunmuştur. Hindistan’da bulunan insana ait en eski fosil ise 16 milyon yıllıktır.

dünya’nın arka tarafı

bakiyyebemolu | 02 November 2008 12:52

eminim birçoğunuz küçükken, coğrafya veya hayat bilgisi derslerinde dünya‘nın şeklini anlamakta zorlanmış, insanların yuvarlak bir kürede nasıl yaşadığına anlam verememiştir. “neden aşağı düşmüyoruz, dünya’nın altında yaşayan insanlar -ne demekse- ters mi duruyor?” benim ilk aklıma gelenler. biraz daha işin şeklini kavrayınca “acaba şuranın tam aksi istikametinde ne var, kürenin öbür kısmı nasıl?” gibi şeyler düşündüğümz de olmuştur. bu sorunun yanıtı ise antipodr‘da.

site google maps‘ten yardım alarak girdiğiniz herhangi bir ülkenin, şehrin veya bölgenin kürenin diğer tarafında olan karşılığını gösteriyor. yalnız ankara ile ilgili hayallerim suya düştü, pasifik okyanusu‘na denk geldik ülkecek.

Bedava Harita Fontu

wrz | 10 October 2008 13:03

Free Maps Of All Countries and States On the World
Free Maps Of All Countries and States On the World

Bedava olarak dağıtılan fontda karakterler ülkeler veya ünlü şehirlerin haritalarından oluşuyor.

Font‘u indirmek buraya tıklayabilirsiniz.