bildirgec.org

büyük patlama hakkında tüm yazılar

En Büyük Soruların Şimdiki Cevabı: KURAMSAL FİZİK

Colpadan | 10 November 2009 14:19

İnsanlık tarihi boyunca zaman zaman kafamızı kurcalayan birçok soruya cevaplar aradık durduk. Her şey algılama ve arkasında barındırdığı merakla gelişti. Bir şeyi merak ettiğimiz andan itibaren artık ona bir cevap bulmamız zorunlu hale geliyordu. Bulduk da. Geçmişten günümüze bulduğumuz cevaplar çok değişti ama temel sorular hep aynı kaldı.

Önce yaşadığımız çevre ilgimizi çekti. Rüzgar esiyordu, bulutlar toplanıyordu, çiçekler açıyordu, yağmur yağıyordu… Sonra müthiş bir güç ile bir kaç saniyeden fazla bakamadığımız bir ısı ve ışık kaynağı yükseliyordu ufuktan. Tüm bunlar neydi? Ya o yıldırımlar, devasa sesler ve ateş? Her yer kapkaranlık olduğunda havada beliren binlerce parlak ışığa ne demeli? Bir de karanlığın gücünü kıran başka bir ışık dairesi vardı havada. Gündüzü aydınlatan o güçlüğü ışığın yerine geceyi boş bırakmamaya çalışan donuk kardeşi nöbeti devralıyordu adeta.

Cern mola verdi

JaAaa | 24 September 2008 12:07

CERN’deki büyük deney hadron çarpıştırıcısının onarımı ve bakımı için bahara kadar kapalı kalacakmış. Onarımdan sonra çarpıştırıcının yeniden soğutulması gerekiyormuş, CERN sözcüsü James Gillies bu soğutma işleminin 1-2 ay süreceğini belirtti.
Cern hakkında önceden ucandaire’de yayınlanan haber için buraya bakabilirsiniz.
Kaynak

cern’deki deney için webcam, oyun ve maskotlar

xerre | 17 September 2008 11:27

şuradaki yazıdan sonra gelen yorumların çoğunda deneyin insanlık için olumsuz sonuçlanacağı dile getirilmiş, deney için kimi zaman “dünya dışında yapılsın”, “geyik bunlar”, “çok merak iyi değildir” denmiş ve çoğunlukla da konu dine bağlanmıştı.

ve sadece bildirgeç‘te değil birçok insan bu deneyle birlikte dünyanın yok olabileceğinden korktu ve korkuyor. lhc’nin web sitesinden yayınlanan haberler şimdilik her şeyin yolunda gittiğini ve hiçbir şeyin olmadığını gösteriyor.
bu gönül rahatlığı ile deneyin ardından ortaya çıkan birkaç şeye göz atalım:
bunlardan ilki
burada bulunan bir webcam görüntüsü. kameralardan biri büyük hadron çarpıştırıcısını diğeri ise deneyin yapıldığı sahayı gösteriyor. ve işlerin hiç de iyi gitmediğini gösteriyor.
sanırım bu kameralar sayesinde, deneyin olumsuzlukla sonuçlanacağını düşünenler kendilerini birkaç saniye de olsa haklı görebilecekeler.
ikincisi ise deneyin ardından yapılan ve deneyin hangi aşamalardan geçtiğini anlamaya yardımcı olan büyük hadron çarpıştırıcısı (lhc) oyunu.

sonuncusu ise, tanrı parçacığı olarak adlandırılan higgs bozonu ile ilgili. son günlerde yoğun ilgi gören bu parçacığın bir benzerine (!) siz herkesten önce şuradan $9.75 karşılığında sahip olabilirsiniz.

Cern’deki büyük deneyin ardından

xerre | 13 September 2008 15:34

CERN de başlayan deneyin üzerinden birkaç gün geçmişken çoğu insanın aklına takılan sorulara ufak da olsa cevaplar bulabilmesi için bu konuya değinmek istedim.

ilk olarak şunu söylemek en doğrusu olacaktır:
bu deney birkaç günde ya da birkaç ayda tamamlanacak bir deney olmayıp uzun bir sürecin başlangıcıdır. ve eğer beklenilen sonuçlara ulaşılırsa bunun hayatımıza yansıması en azından 5-10 yılı bulacaktır.

büyük patlama(bigbang)

ex choice | 08 September 2008 14:03

evrenini yaratılışındaki sırları anlamaya yönelik yapılan çalışmalar tamamlandı ve geri sayım başladı.yerin 100 m altında kmlerce uzunluğundaki tünelde yapılacak patlama ile bigbang(büyük patlama hakkında bilgi elde etmeyi düşünüyorlar.işte geri sayım başladı tarih 10 eylül.

Dünyanın Yok Olmasına 9 Gün Kaldı!!!

leaderhasan | 02 September 2008 13:50

Evrenin oluşum sırlarını ortaya çıkaracak olan deney için geri sayım başladı. Artık, son 9 gün. İsviçre’nin CERN laboratuarında gerçekleşecek olan deneye, Avrupa ve dünyadan birçok bilimadamı katılacak. Ve bu deneyin maliyeti yaklaşık, 9 milyar dolar. Deney, Fransa-İsviçre sınırındaki bir bölgede, yerin 150 metre altında, 27 km uzunluğundaki bir tünelde gerçekleşecek. Bu deneyde, her maddenin yapı taşı kullanılacak ve bu maddeler ışık hızına yakın bir hız ile çarpıştırılacak. Ve deneyde evrenin oluşumuna neden olan BIG BANG’deki ortama yakın bir ortam oluşturulmaya çalışılacak. Bilim adamları, böylece çarpışmalar sonucunda yeni parçacıkların oluşmasını ve evrenin oluşumundaki sırları çözmeyi amaçlıyorlar. Buraya kadar herşey normal. Bu çarpışmalar sonucu ortaya çıkabilecek enerjinin büyüklüğü ise, dünya bilimadamlarını zıt kutuplara itmiş durumda. Viyana Üniversitesi’nden Markus Goritschnig, deney sonucunda mini kara deliklerin oluşabileceğini ve bu kara deliklerin 4 yıl içerisinde dünyayı yutabileceğini belirtti. Ortaya çıkacak enerji ise, gerçekten korkutucu boyutlarda. Örneklemek gerekirse: Deney sırasında bir toz parçacığının milyarda bir boyutlarındaki bir alanda, güneşin 100 bin katı değerinde bir sıcaklık oluşacak.

Fosil yıldız

| 15 May 2007 19:18

Şuradaki habere göre; uluslararası gök bilimcileri 13.7 milyar yıl yaşındaki fosil yıldızı keşfetmişler. Yıldıza verilen ad “HE 1523-0901” imiş. Büyük patlamadan (big bang) kısa bir süre sonra oluştuğu söylenmiş.