bildirgec.org

bira hakkında tüm yazılar

Bir Bomonti Macerası Seni Çağırıyor

queen writer | 13 March 2012 16:06

%100 malttan gelen lezzeti ve 122 yıllık köklü tarihiyle Türkiye’nin ilk birası Bomonti, dijital mecradaki eğlenceli uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. Bulmaca çözmeyi seven, zekasına güvenen ve geçmişe doğru uzun bir yolculuğa çıkmak isteyen herkes Bir Bomonti Macerası’na davetli.

Kullanıcılar İstanbul’un her köşesinde çözüme kavuşmak için bekleyen hikayelerle kendilerini bazen kayıp bir mücevheri ararken, bazense ellerindeki haritanın şifresini çözmeye çalışan define avcılarının arasında buluyorlar. Uygulamada her hikayenin bir de ipucu bölümü bulunuyor. Oyuncuların amacı, bu ipuçlarını değerlendirerek doğru sonuçlara ulaşmak. Daha fazla ipucuna ihtiyaç duyanların yapmaları gereken tek şey ise Bir Bomonti Macerası’na arkadaşlarını davet etmek. Ödüllü dönemi 12 Mart Pazartesi günü başlayan uygulamaya kampanya süresi boyunca her hafta 3 yeni hikaye eklenecek.

Bomonti Tarihe Meydan Okumaya Devam Ediyor

nuko | 19 December 2011 16:12

Yılların eskitemediği filmler vardır. Diziler, hatta web dünyasının fenomeni olmuş videolar… Replikleri kelimesi kelimesine ezberlenmiştir ve her hatırlandığında yüzlerde tebessüm oluşturur. Bomonti’nin, yeni projesi Tarihe Meydan Okuyan Sesler’le herkesi eski günleri yad etmeye davet ediyor.

Kullanıcılar, Facebook hesapları ile siteye bağlanarak hafızalarda yer etmiş onlarca repliğe ulaşabiliyor dahası en beğendiklerini bir araya getirerek seçtikleri fon müziği ve ses efektleri eşliğinde kendi eserlerini oluşturabiliyor. Ses dosyaları bilgisayara indirilebiliyor ve cep telefonu melodisi olarak kullanılabiliyor. “Eğlenmek herkesin hakkı” diye düşünenler, eserlerini Facebook ve Twitter profillerinde paylaşarak arkadaşlarının da keyifli dakikalar geçirmesini ve bu eğlenceli uygulamadan haberdar olmasını sağlayabiliyor. Site üzerinden Bomonti Facebook sayfasına da ulaşmak mümkün.

içilecek arkadaş(lar)

ZKUD | 29 October 2010 11:03

İçilecek arkadaş(lar) vardı eskiden, muhabbet olurdu akşamın bir saati 2 araba sakarya senin sıkılınca kalkalım sokaklar bizim içerdik içerdik ne muhabbetler ne dobralıklar aman ne eğlenceliydi, severdim, severdik.

Para giderdi inceden, zaten sarhoşluğumuz ondandı belkide 🙂

O kafayla Eski sevgilisin hatırlayanlar, zengin olanlar, araba alıp tatile gidenler,okulu bitirenler :))

Taşkınlıkta yapmazdık, efendi gibi güzel güzel içerdik.

İçmeyen yoktu, az içenler vardı; 1-2 tane de olsa içerdi. Herşey bir gün 1 arkadaşın içmemesiyle başladı diğerleri ona ayak uydururdu, İçen en son 2 kişi kaldık bi zevki kalmadı.. şu an yine görüşüyoruz ama içmiyoruz. İçtikten sonra yaptığımız muhabbettin tadı içmeden yaptığımız muhabettin tadını bulmuyor.

Donup kaldık… (Bu olay dün saat 14.00’de Ankara’da Tunalı Hilmi Caddesinde yaşandı)

hayalicindegecti | 19 October 2010 09:31

Uzun süredir görmediğim bir arkadaşımla dün Tunalı Hilmi Caddesinde (*) buluştuk, sonra, öğlen kalabalığının arasına karışıp yürüyerek, bir restorana gittik. Arkadaşım sigara içer (oysa önemli bir rahatsızlık geçirdi, yani yaşam ona bir şans daha tanıdı, ne mutlu… Keşke sigarayı bırakabilse!) o yüzden kaldırım kenarındaki bir masaya oturduk, garson geldi, menüleri elimizden alırken:

-Seçebildiniz mi?
-Evet, birer tavuk şnitzel alacağız, yanında ne veriyorsunuz?
-Patates kızartması efendim.
-Hardal da getirin.

Bira

snail | 13 October 2010 16:20

Arpa,buğday ya da çavdar ,şerbetçi otu ve su karışımı ,kendi içerisinde alkollü veya alkolsüz pek çok çeşiti bulunan bir içecektir bira.Diğer alkollü içkiler gibi hayata bakış açımızda,çoğunlukla içinde bulunduğumuz ruh haline göre, olumlu veya olumsuz doğrultuda(ekseriyetle olumlu ) geçici değişimlere mahal verir.

cam bardakta zarif bira
cam bardakta zarif bira

İyi bir bira için en önemli bileşen malt tır. Bira yapımında kullanılan malt yukarıda belirtilen tahılların ( Arpa,Buğday,Çavdar) bellirli rutubet ve sıcaklıkta yaklaşık bir hafta süreyle çimlenmeye bırakılması ve sonrasında kavrularak kurutulması ile oluşan ölü tahıllardır.Arpa bu tahıllar içerisinde en fazla tercih edilenidir.Bunun sebebi kimyasal birleşenlerinden ötürü daha iyi bir şekerlendirme sağlaması,sert kabuğundan ötürü haşerelere ve küfelenmeye karşı dayanıklı oluşudur.Maltın kavrulma süresinin uzunluğu birarnın rengini ve elbette tadını belirler.Biraya acımsı ve aromatik tadı veren,bir diğer bileşen olan şerbetçiotudur. Şerbetçiotu Türkiye’nin kuzey doğusunda seyrek olarak yetişir asıl anavatanı ise Kuzey Amerika’dır.İlaç sanayi ve kozmetik sanayide de kullanılan şerbetçiotu,kendirgillerden dir.Bira için tercih edilen kısmı dişi çiçekleridir.

şerbetçiotu
şerbetçiotu

Bira yapımında, malt öğütülerek suyla karıştırılır,belirli sıcaklıkta bekletilen karışım arpanın özünde bulunan maddelirin çözümlenmesiyle şıra adı verilen yarı homojen bir hal alır..Bu karışım süzüldükten sonra kaynamaya tabi tutulur, şerbetçiotu da kaynama esnasında ilave edilir.Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra fermantasyon tanklarında beklemeye alınan karışımın maya ile etkileşimi sağlanır. ( Bira mayası hızla çoğalabilen mikroskobik bakterilerdir-kaldı ki bütün bakteriler mikroskobiktir-değilmidir ?)Bu etkileşim sonucunda alkol açığa çıkar. Bütün bu işlemlerin sonunda düşük sıcaklıklarda bekletilen sıvıya artık bira adı verilebilir,ve unutulmamalıdır çoğumuzunda bildiği gibi bir bira asla satın alınamaz ancak kiralanabilir.

İlk

mascalzone latino | 22 February 2010 18:28

Eylül ılıklığında, nispeten rüzgârsız güzel bir gündü. Gökyüzü denize dik uzanan dağın tesinden atlayan parasailingciler ve rengarenk parasailinglerle doluydu, masmavi denizde birkaç sürat botu arkalarında beyaz izler bırakarak kıyıya paralel hızla geçiyorlardı.

Upuzun kumsal plajdan, gökyüzünden iniş yapanları anlatan megafonik bir erkek sesi duyuluyordu. Soğuk biramızı tek kutudan içerken bunları seyrediyorduk. Ama en güzeli, tam karşımızdan denizin içine içine doğru güneşin ağır ağır girişiydi.

”Keşke sonsuza kadar burada kalabilseydik.”
”Arabayı iade etmem gerek.”
”Yalnızca içimden geçeni söylemiştim” Bana baktı ”Yanıma otursana.” Hafifçe yere serdiğim kilime vurdu. Gözleri en içten halleriye üzerime dikilmişti.
Eğilip yanağından öptüm o da kollarıyla boynumu öyle bir sardı ki gövdemin yarısı üzerine abandı ve ağızlarımız birbirimizin sol kulağına denk gelecek şekilde fısıltıyla konuştuk.

SEVDİM DE NE OLDU?

honeybee | 10 February 2010 14:44

www.sevdimdeneoldu.com
www.sevdimdeneoldu.com

Geçtiğimiz günlerde web sitesi farklı hacker grupları tarafından defalarca hack’lenen Efes Pilsen, özellikle sosyal ağlarda fazlasıyla yayılan bu durumu ti’ye alarak ortaya çok yaratıcı bir proje çıkarmış: www.sevdimdeneoldu.com

Marka için problem olabilecek bir konuyu böylesine yaratıcı bir pazarlama fırsatına dönüştürmek Efes Pilsen’in dijital ajansı Pixelplus Interactive’in fikri. Web sitesini hack’leyenlerin siteye koyduğu “Sevdim de ne oldu?” fotoğrafından yola çıkan ekip oldukça keyifli ve manidar bir Sevgililer Günü projesine imza atmış.

uzay da üretilen biraya ne dersiniz

maydesign01 | 01 February 2010 19:40

space barley (uzay arpası)
space barley (uzay arpası)

bilim adamları uzayda yetiştirilen arpadan bira ürettiler.Rus Bilimler akademisi ve Japon bira firması ortaklığı ile üretilen biraya Space Barley (uzay arpası) adını verdiler.Normal biralardan tat,renk ve protein bakımından hiçbir fark içermeyen biraların Altı şişelik paketi 115 dolar olarak belirlenmiş.haberin ayrıntısı için tıklayın.

space barley (uzay arpası)
space barley (uzay arpası)

WHİSKY

A D A L I | 26 January 2010 13:52

Kendine has aroması ve yakıcı tadıyla vazgeçilmez olan, içkilerin en serti olmasının yanında en asillerinden biri olarak da anılan, “Ateş Suyu” unvanı ile bilinen viskinin öyküsünü dinlemeye ne dersiniz?
Viskinin öyküsü, 15. yüzyıldan başlatılabilir. Yazılı kaynaklardan edinilen en eski bilgi, İskoçya’da bilinen ilk viskinin 1494’te Frair John Carbought tarafından 8 fıçı maltla yapılmış olduğudur. Fakat çok daha gerilerede gidilebilir.

MS. 5. yüzyılda İspanya’dan İrlanda’ya gelen keşiş St. Patrick, Fransa’dan edindiği damıtım tekniklerini İskoçya ve İrlanda’da uygulamıştır. Ortaya çıkan sonuca “gaelic” dilinde hayat suyu anlamına gelen “usquebaugh” denmiştir. Bu kelime zamanla fonetik olarak değişime uğramış ve “usgue” yani “whisky” ye dönüşmüştür. İskoçlarla İrlandalılar arasında viskiyi kimin bulduğu konusundaki rekabet bugün de devam etmektedir.
VİSKİNİN HAMMADDESİ: Viskinin ana vatanı neresi olursa olsun hammaddesinin tıpkı bira gibi Arpa ve su olduğu rahatlıkla söylenebilir. Hatta viskinin mayalanmış bir içki olan biradan elde edildiğini söyleyebiliriz. Bira ile arasındaki farkın damıtma işleminde gizli olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Öncelikle arpa olmak üzere, çeşitli tahıllardan elde edilen hamur, malt, daha sonra sulandırılarak “mayşe” haline gitiriliyor. Bundan mayalanmayla elde edilen bira ısıtılıp damıtılıyor ve 70 derecelik alkollü olan ilk ürün ortaya çıkıyor. Daha sonra bu sıvı sulandırılarak 43-45 derecelik viski ortaya çıkmış oluyor.
VİSKİ NASIL İÇİLMELİ: Viski içimi ile ilgili yanlış

bilinen bazı gerçekler vardır. Bunlardan en yaygın olanı viskinin kola ya da buz ile tüketilmesidir. Oysa ki viskinin tadını alabilmek için viskiyi sek ya da sadece çok az su ile tüketmek uygundur. Viski bir sofra içkisi olmadığı için her yerde her şekilde ve hemen her tülü aperitif ile tüketilebilir. Yine de badem, fıstık, bitter çikolata gibi aperitifler viskinin yanına en çok yakışanlardır. Viski içerken tüketilmemesi gerekenlerin başındaysa sulu yemekler gelir. Bu, içkinizin tadını almanızı engeller. Viskinin bir başka önemli özelliği de diğer içkiler kalabalık gruplarla tüketilirken keyfi katlarken viskinin yalnızken de rahatlıkla tüketilebilmesidir. Bir başka deyişle viski bir “sırdaş”, “kötü gün dostudur” da denilebilir.
(Viskilerin en iyisi Jack Daniel’s)

Zamanın eskitemediği

bismark | 21 January 2010 17:51

Tekel Birası Zamanın eskitemediği Bira sloganı ile Anadolu grup bünyesinden geri döndü.

Wanda Digital de zaman makinesi konseptli şu siteyi yapmış. Dili, tasarımı tadında olan sitenin yanı sıra kampanya kurgusunu bu siteden yaparak, Zamanın eskitemediği şeyleri bize hatırlatmak istemişler.

Zamanın eskitemediği bir değeri soru olarak soruyorlar ve cevapları blogdan topluyorlar. Ödül ise yıllar önce herkesin aklına yer eden Tekel Birası tişörtü. Facebook ve twitter hesaplarından aktif olarak, duyurumları yapıyorlar.