bildirgec.org

bilinçli tüketim hakkında tüm yazılar

Alışveriş Yaparken Yardımcı Kaynaklar

illuzyonistcom | 07 August 2009 16:20

Alışveriş Yaparken Yardımcı Kaynaklar
Alışveriş Yaparken Yardımcı Kaynaklar

Bir ürün satın alırken seçim yapmadan önce fikir almak veya karar vermek için internette kullanabileceğiniz birçok kaynak bulunuyor. Alışveriş Rehberleri, Forumlar, Fiyat Karşılaştırma Siteleri ve Alışveriş Sitelerinde yer alan ürün yorumları bu kaynaklar arasında yer alıyor. Bu kaynakları kullanarak daha bilinçli tüketim yapabilirsiniz.

Alışveriş Rehberleri

  • Ünlü açık arttırma portalı Gittigidiyor‘un kısa bir süre önce yayına aldığı ürün inceleme ve satın alma
    rehberleri sayfalarında belirli ürünler için makaleler şeklinde hazırlanmış rehberleri inceleyebilirsiniz.
    http://inceleme.gittigidiyor.com/anasayfa
  • Yine kısa bir süre önce yayın hayatına başlayan, bir ürün satın alırken marka ve modellere bakmadan nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda kullanıcıların öneri ve tavsiyelerini içeren AlirkenBak.com adlı alışveriş rehberini inceleyebilirsiniz. http://www.alirkenbak.com

Seçim Körlüğü: Ne İstediğinizi Bilmiyorsunuz

denizkar | 23 April 2009 17:45

Algı değişiklikleri ile kendi uzmanlık alanlarında bile çok basit testlerde hata yapan uzmanları duymuşuzdur: bir şarap uzmanının kırmızı ve beyaz şarabı ayırt edememesi (karartılmış bardaklar içinde) veya sanat eleştirmenlerinin bilgisayar tarafından rastgele çizilmiş çizgilere bakarak çok derin anlamlar görmeleri gibi. Böyle öykülerden hepimiz zevk alırız çünkü kişiler bir konuda gerçek otorite olduklarını iddia etmeyi arzularlar. Peki ama eğer gündelik seçimlerimizi nasıl yaptığımızı incelemeye kalkarsak.. Uzmanlar uzmanlıklarının el verdiği ölçüde ve bu limitler içinde hata yaptıklarında kabul görebilirler ama peki ya bizler kendimiz üzerine en uzman kişiler olarak hata yaptığımız zaman bu kabul edilebilir bir hata olur mu?

Gerçek seçimimiz gizlice değiştirilse bile sorulduğunda seçimimizi şiddetle savunuyoruz. Fotoğraf: Peter Cade / Getty
Gerçek seçimimiz gizlice değiştirilse bile sorulduğunda seçimimizi şiddetle savunuyoruz. Fotoğraf: Peter Cade / Getty

Bu sorunun cevabı bazı illüzyon numaraları kullanılarak bulunmaya çalışılmış. Katılımcılara sunulan alternatifler üzerinde bazı numaralar yapmaktansa habersiz olarak kişilerin seçim sonuçları üzerinde numaralar yapılmış ve nasıl tepki verdikleri kaydedilmiş. Örneğin, ön çalışma olarak katılımcılara insan yüzü fotoğrafı çiftleri gösterilmiş ve daha çekici olanı seçmeleri istenmiş. Bazı denemelerde kişilerden, seçim yaptıktan hemen sonra seçimlerinin arkasında yatan nedenleri açıklamaları istenmiş.
Habersiz olarak, bazı denemelerde çift-kart illüzyonu ile seçtikleri yüz aslında seçmedikleri yüze ait fotoğrafla değiştirilmiş. Genel yargı, böyle bir değişiklik olduğunda çok büyük ihtimalle hepimizin bunu hemen fark edeceği yönünde. Fakat sonuçlar %75 oranla katılımcılar illüzyona kandıklarını ve aslında seçmedikleri yüzü neden seçtiklerine dair açıklamada bile bulunduklarını gösteriyor. (deney videosu)

spam mail ve maili doğru kullanma

mnc | 21 April 2009 23:19

Spam Nedir ?
spam mail yani Türkçesi ile Yığın İleti genellikle isteğiniz dışında size mail veya anlık mesajlaşma uygulamalarından gelen mesajlardır.
Kimi reklam içerikli, kimi aldatmaca bir içerikle kişisel bilgilerinizi almak (banka hesabı, kişisel özellikleriniz, kredi kartınız) ya da sizleri kategorilendirerek mailinizi portföy olarak mail listeleri halinde şirketlere satmak içindir.

Neden Ben?
Kara kaşınız kara gözünüz için değil, eğer mailiniz kategorilendirilirse örneğin bir şekilde 18 yaşında olduğunuz biliniyorsa spam göndericinin ya da aracının 18 yaşındakiler diye bir mail listesi olduğunu ve sizi bu listeye eklediğini düşünelim. Bir şirket 18 yaşıdakilere yönelik bir ürün yaptığında bu mail listesini satın alacak ve sizi bunaltmaya başlayacaktır. örneğin orta yaşlı insanlara penis büyütme reklamları, orta yaş üstündekilere viagra reklamları gelmesi gibi.
Her bir mail, potansiyel müşteri.

Beni nasıl buldular?
Çeşitli yollar mevcut.

  1. Mailinizi herhangi bir sayfaya [email protected] formatında yazarsanız, örümcek uygulamalar websitelerini tararken bu mailleri biriktirir.
  2. Bir arkadaşınızın mail hesabı kırılmış ya da messenger kullandığı bilgisayara ajan bir yazılım sızmış olabilir, artık siz ve arkadaşınızın kontak listesindekilerin çekeceği cefanın haddi hesabı yok. “abi tıkla buna süper, 100 kontör var” şeklinde reklam içeren iletiler yollanır.
  3. İşte favori sebebim: Bazı duyguları sömürme (ben 16 yaşında bir kızım, bir yerime bir şey oldu para lazım), gerçek sanılan şeyler (hoax), bayram-yılbaşı tebrikleri, beğendiğiniz bir şeyi paylaşma.

Bilinçli Tüketici Olmak

acqua2007 | 03 October 2007 09:16

Satın aldığımız ürün ve hizmetlerle ilgili tüketici olarak bazı haklara sahibiz. Ancak bu haklardan birçoğumuz habersiziz ya da vurdumduymazız. Bilinçli bir tüketici olmak için işte size bazı bilgiler. Daha detaylı bilgi için http://www.sanayi.gov.tr/ adresini ziyaret edin.

-Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark varsa etiket fiyatı geçerlidir.

-Garanti süresi ürünün teslim tarihinden itibaren en az 2 yıldır.

-Kapıdan satışlarda ürünü teslim aldığınız tarihten itibaren 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeksizin reddetmekte serbestsiniz. Bu süre içersinde para ödemeyiniz ya da senet imzalamayınız.