bildirgec.org

bilimadamı hakkında tüm yazılar

JAPONYA’DAN TÜRKİYE’YE BEYİN GÖÇÜ

admin | 19 March 2011 09:17

Telefon kuyruğunda bekleyen felaketzede Japonlar
Telefon kuyruğunda bekleyen felaketzede Japonlar

Günlerdir felaketin etkilerinin sürdüğü Japonya çok ağır badireler yaşıyor. Azimli, gayretli, çalışkan bir millet dünyanın gözleri önünde yavaş yavaş kaosa sürükleniyor. Kaos kelimesi şuan için erken bir tabir, hattı zatında mevcut durum, feci bir deprem ve ardından gelen tsunamiyle yaşanılamaz hale gelen yerleşim yerlerinden kaçan insanlar düzeni bozmadan yaşamaya devam ediyorlar. Bir bakıyorsunuz benzin kıtlığından dolayı benzilikte 10 lt benzin alabilmek için kuyruğa giren insanlar düzene saygılı. Bir yanda telefon yetersizliğinden mevcut 3-5 telefonu kullanıp yakınlarıyla iletişime geçmek zorunda olanların telefon kuyruğundaki sabır ve metanetleri inanılmaz.

6 boyutlu görüntü elde edildi!

pasacocugu | 12 August 2008 09:30

siz 3 boyutlara hayran hayran bakadurun MIT’nin bilimadamları boş durmamış, bizim için 6 boyutlugörüntü elde etmişler!

MIT bilimadamlarının 6 boyutlu görüntü elde etmek için kullandığı sistemi anlatmaya çalışayım, gerçi kendim de tam olarak anlayamadım:) sistemin gözümüzde canlanabilmesi amacıyla birçok çocuğun bir zamanlar elinden düşürmediği cipslerden çıkan tasoların üzerinde bulunan hareket ettirdikçe görüntü değiştiren, görüntünün değiştiği izlenimi veren saydam cisimciğin (merceğin) sistemine benzediği ifade ediliyor.

6 boyutlu görüntü sadece bizim bakış açımızla değil, ışığın şiddeti, açısı ve geliş yönüyle de oluşuyor. 6 boyutlu görüntü elde etmek sistemde kullanılan merceklerin pahalılığı ( bir piksel 30 $, gerisinin siz düşünün) dışında gayet kolay. ancak pahalı olması nedeniyle evlerimizdeki monitörlere girmesi için birkaç yıl beklemek gerekiyor. şimdilik sadece sinema ve reklamcılık sektörleri için kullanımı ideal bir buluş. sistemi büyük bölümünüzün okuyarak anlamadığından eminim, isterseniz videosunu izleyerek algılamanızı kolaylaştırmak istersininiz!

Neden hata yapıyoruz?

makaleci | 28 April 2008 12:21

Norveç’te bulunan Bergen Üniversitesi çalışanlarından Dr. Tom Eichele, insanların neden hata yaptıklarını ve bu yapılan hataların öncesinde beyinde neler olup bittiğini sorgulayan bir araştırma yaptılar.Bu araştırma sonuçlarına göre; beyin o hata anından yaklaşık olarak 30 saniye öncesinde dinlenmeye geçiyor. Bu evrede beyin bilgi alamıyor ve verimli çalışamıyor… Eichele, çok hayati kararlar alan çalışanlar için bu süreci (hata yapma sürecini) önceden haber veren bir uyarma sistemi içeren bir alet yapılabileceğini ve bunun 10-15 yıl içinde piyasada bulunabileceğini de belirtti.Söz konusu araştırma PNAS dergisinde yayımlandı.

Fillerin ataları suda yaşıyormuş

makaleci | 16 April 2008 19:29

Büyük Britanya’ daki Oxford üniversitesi ve Amerika’ daki Brook üniversitesinin bazı bilimadamlarının yürüttüğü araştırmaya göre; günümüzde yaşayan fillerin, 37 milyon yıl önceki atasının, bugün tapir adı verilen ve at ile gergedan arasında bir hayvana benzeyen toynaklı bir memeliye benzediği ortaya çıkartıldı. Araştırmacılara göre; söz konusu ata, Mısır’ın kuzeyinde ve Eosen döneminde yaşadığını kaydetti. Haberin detayı burada ve şurada

Alkol genç hafızaları vuruyor

makaleci | 06 April 2008 13:22

Alkolizm gençlerde daha hasar yaratıyor. Araştırmacı Thomas Heffernan yaptığı araştırma sonucunda (denekler, beynin gelişme safhasında bulunduğu 17 ile 19 yaş arasında) gençlerde aşırı alkolün ve içki alemlerinin, beyinde günlük hafızayı destekleyen bölüme zarar verdiğine dair kanıt bulunduğunu belirtti. İşin can alıcı noktası gençlerin hâlâ ‘büyüme’ durumunda olmaları. Bu bağlamda; gençlerin beyinlerinin de gelişme safhasında olduğunu düşünecek olursak aşırı alkol tüketerek hafızalarına yıllarca zarar verebilecekleri aşikâr. Haberin detayı burada ve şurada

yarı insan yarı inek embriyo

makaleci | 03 April 2008 07:45

Bu da mı oldu? dedirtecek bir adım! İngiltere’de Newcastle Üniversitesi bilimadamları İnsan ve sığır hücrelerinden oluşturulan embriyolar elde etti. Yaşam süresi üç gün ile sınırlı olan bu embriyolar sayesinde Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklar başta olmak üzere bir çok hastalığın tedavi sürecinin araştırılabilmesi için geliştirildiği açıklandı. Bu embriyolar ile yasal düzenleme İngiltere’ de gündemde, buna göre; embriyolar sadece araştırma amacıyla geliştirilebilecek ve bu yaşam sürelerinin 14 günün ötesine geçmesine asla izin verilmeyecek. Detaylar burada ve şurada

Avrupa yeni astronotlarını arıyor

makaleci | 24 March 2008 10:55

Avrupa uzay ajansı sadece 8 astronot işe alacak! 50.000′ i aşkın başvurunun yapılması beklenen işe alımın gerekçesi şöyle; yaş ortalaması 50 olan astronotlarının yerine genç nesil istihdam etmek ve uzay çalışmalarından geri kalmamak. Başvurmak için bilimadamı, doktor veya mühendis olmak gerekiyor. Detaylı bilgi için buyrun

İtü’nün gözünün göremediği yer yok

pasacocugu | 02 January 2008 20:09

İstanbul teknik üniversitesi’nin geliştirdiği tomografi cihazı toprağın altını ve betonun içini görebiliyor. Elektromanyetik dalgalar sayasinde, plastik mayın, maden, petrol rezervi ya da binalardaki kolon tahribatı kolayca görüntülenebilecek. bu buluş x-ray cihazları yerine de kullanılabilecek nitelikte. Biz de itü‘yü ve bilime katkıda bulunan üniversitelerimizi kutluyoruz.
Kaynak

elektrikle çalışan uçak yapıldı

makaleci | 25 December 2007 14:40

Fransızlar’ dan bir ilk!Fransız mühendisler,
-dünyada ilk kez- elektrik ile çalıştırdıkları motor ile çalışan uçak projesini gerçekleştirdiler. Electra adı verilen projenin sorumlusu Anne Lavrand, elektrikli motor ve Lityum-Polimer aküleriyle çalışan “Electra F-WMDJ” adlı tek kişilik uçağın, Aspres-sur-Buëchol havaalanından kalkarak, 48 dakika süreyle havada kaldığını söyledi. Tüm insanlar için ne mutlu!