bildirgec.org

bilim ve teknik hakkında tüm yazılar

… Ve Bilim Teknik Darwin’ i kapak yaptı!

kaankisisi | 08 June 2009 13:28

Başbakanlık’ a bağlı Tübitak‘ ın yayınladığı Bilim ve Teknik Dergisi‘ nin editöryası, geçtiğimiz mart ayında, kapak konusu olan Darwinizm ve Evrim Teorisi‘ ni son anda yaptığı bir değişiklikle dergiden çıkarmış, konu gerek medyada, gerek bilim dünyasında büyük sansasyona neden olmuş hatta yer yer siyasileştirilmişti.

Darwin‘ in doğumunun 200, Evrim Teorisi’ nin ortaya atılmasının 150. yılında bütün dünyadaki popüler bilim yayınları dahil olmak üzere bir çok yayın kuruluşu ve internet sitesi Evrim Teorisi ile yakından ilgilenirken, Bilim ve Teknik’ in bu sansürü için bir çok şey yazıldı çizildi…

Görme özürlü ressam discovery channel da

iSuat | 30 August 2008 11:01

ortalı

doğuştan Görme özürlü ressammımız(nasıl bizim oluyorsa ben yabancı bir sitede görerek öğrendim) eşref armağan için discovery channel bir belgesel hazırlamış. bu yazıya başlarken bir iki bilgi yazıp video linki verecektim ama okuduklarım daha fazlasını yazmam gerektiğini hissettirdi.

Eşref armağan 1956(sanırım) istanbul fatih semtinde doğmuştur. soba borusu satan bir babanın oğludur ve hayatı boyunca hiç eğitim almamasına rağmen yazı yazmayı öğrenmiştir. 6 yaşında kağıt ve kalemle tanışmasından itibaren sürekli çizim yapar. 18 yaşında yağlı boyaya ve daha sonra akrilik boyaya geçerek resim hayatını devam ettirir.

yeni Tübitak başkanı: Nüket Yetiş

pasacocugu | 23 August 2008 12:59

kendisini (bana) bilim ve teknik ile bilim ve çocuk dergileri ve formulag, hidrobobil ile buluş şenliği, ayrıca çok istememe rağmen hiç katılma imkanı bulamasam da bilim okulları/kampları gibi projelerle sevdiren Tübitak’a (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) 2004’den beri bu görevi vekaleten yürüten Nüket Yetiş (Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül tarafından) atandı!

Bugün her ne kadar yeterli olmasa da, ben böyle düşünüyorum, yeni yeni birşeyler yapmaya başlayan Türkiye’nin en değerli kurumlarından birinin başkanını bilim ve teknoloji ile dirsek temasında bulunan bildirgec.org kullanıcılarının tanımasını istedim,kendim de araştırıken tanımış oldum, ntvmsnbc.com’daki başkanlığa atanması haberinin sonunda özgeçmişi bulunmaktaydı:

Dünyalaştırma (Terraforming)

nihilanth | 03 May 2008 16:29

Bilim ve Teknik dergisi 485. sayıda (Nisan 2008) Uzayda yaşam isimli, Gökhan Tok’un hazırladığı geniş bir makale bulunuyor. Makalenin benim en dikkatimi çeken kısmı “Dünyalaştırma” denilen olgu. Terraforming‘in anlamı yer şekillendirme. Ve bu kavram da, bilim yardımıyla dünya dışı bir yeri dünyaya benzetme olarak açıklanabilir kısaca.

Astrobiyoloji, dünyalaştırma sürecine yardımcı olmak üzere yabancı gezegenlerdeki yaşamın nasıl olabileceği yönünde araştırmalar yapan bir disiplin.

Günümüzde astrobiyolojik alanda yapılan çalışmalar ve makalede sözü edilen gelişmelerden bahsedelim.

Astrobiyolojiye göre zor koşullar altında yaşayan hatta çevresini etkileyebilen canlılar dünya üzerinde incelenerek, uzaydaki yaşamın nasıl olabileceği üzerine tahminler hatta müdahaleler yapılabilir.

Kutuplarda, kutup denizlerinin diplerinde, çöllerde ve benzeri pek çok yaşanması güç koşulda rahatlıkla yaşayabilen canlılar var. Bu da bize gelecekte ne tür canlıların uzayda yaşayabileceğini anlamamıza yardımcı oluyor.

Öncelikle dünyalaştırmanın amacı elbette diğer gezegenlere sadece turistik gezi yapmak yerine oraların yerleşim ve yaşama uygun hale getirilmesidir.

Öyle görünüyor ki insan başka bir gezegene yerleşirse biyolojik anlamda bazı sorunları çözmek zorunda kalacak. Jüpiter büyüklüğünde bir gezegende yaşamakla, Ay büyüklüğünde bir gezegende yaşamak birbirinden farklı şüphesiz. Dünya dışı yaşam düşüncesinin o kadar başındayız ki, şu anda ortaya sürülen bütün çözümler bilimkurgu gibi geliyor.

Bitmiş pillerinizi atmayın!

| 27 October 2007 22:12

Sanırım 15 yıl oldu.
Bilim ve Teknik dergisinde “Bitmiş pillerinizi atmayın!”
başlıklı bir yazı çıkmıştı.
Konusu, pillerin içindeki kimyasal maddelerin çevreye ne kadar zarar verdiği, bu ciddi tehlikeye engel olmak için neler yapılması gerektiğiydi.

Atık pillerin doğaya terkedilmesine engel olmak,
bunların toplanıp ayrıştırılarak yeniden kullanılmasını sağlamak
veya çevreye zararsız hale getirmek gerekiyor.

Tabii ki bunu sağlanması için “devlet-sivil toplum kuruluşları-
vatandaş” işbirliği gerekiyor.

bugün benim doğum günüm :))

linnux | 22 December 2006 13:26

Doğum gününüz gün, ay ve yıl olarak nüfus cüzdanınızda yazıyor.
Peki, doğum gününüzün haftanın hangi gününe geldiğini
hiç merak ettiniz mi?

Bilim ve teknik dergisinin şu adresini tıkladığınızda,
boyutu sadece 44 KB olan bir xls (excell) dosyası indiriyorsunuz.

Böylelikle Hz. İsa’nın doğum yılı 1 ile 2555 yıllarını ve aradaki tüm yılları kapsayan bir takviminiz oluyor.

Doğum gününüzün haftanın hangi gününe rastgeldiğini bilmekle beraber, yıllarca kullanabileceğiniz küçük boyutlu bir
takviminiz de olmuş oluyor.

bilim ve teknik 39 yaşında

oky | 05 May 2006 14:31

bilim ve teknik dergisi, 39. yılı şerefine (?), ekim 67 ila aralık 05 tarihleri arasında yayınladığı 457 sayının tamamını kapsayan dvd’yi, haziran 2006 ile ücretsiz olarak okurlarına hediye edecekmiş. link bulamayınca derginin fotoğrafını çektim. kaçırılmaması gerekiyor.