bildirgec.org

big bang hakkında tüm yazılar

Hayatın başlangıcı hava mı yoksa deniz mi?

cavo | 25 November 2010 16:01

Hayatın başlangıcı
Hayatın başlangıcı

Yıllardır en büyük tartışmalardan biri dünyadaki hayatın nerede başladığı… Bugün bilimdamlarınca kesin gözüyle bakılan cevap, hayatın denizlerde başlamış olduğuydu. Astronomi ve biyoloji kitapları bile bunda hemfikir. Ancak son zamanlarda farklı bir teori gündemde. Satürn’ün uydusu olan Titanın atmosfrini inceleyen bazı bilimadamları, simülasyon çalışmları esnasında aminoasitlerin ve nükleotid bazlarının kendiliğinde oluşabileceğine şahit oldular. Bunlar, Aminositler ve proteinlerin, RNA VE DNA’NIN, her iki madde içinde canlıların yapıtaşlarını oluşturur. 179 C olan Titanın yüzey ısısı, Dünya başlangıcı esnasındaki benzerliği ise büyük bir kısmının nitrojen olmasıdır. Dünyanın başangıç esnasındaki atmosferin, Titan atmosferinden daha fazla yaşanır bir yapıda bulunması hayatın hangi noktada başladığı tartışmasını yeniden alevlendirdi. Arizona üniversitesi araştırmacısı Sarah Horst şu açıklamada bulundu. ”Hayatın okyanuslarda başlaması yanjlış bir tabir olmakla birlikte bu bölgede gelişmesi söz konusudur. Yapılan bilimsel araştırmalarımıza göre hayat atmosferde başlamış ve okyanuslara düşmüş, bu noktada evrimini devam ettirmiştir.”42. Amerika astronomi ve gezegen bilimleri kongresinde bu konu tartışılmış, ancak yinede ortak bir karara varılamadan sonuçsuz kalmıştır.
Kaynak

En Büyük Soruların Şimdiki Cevabı: KURAMSAL FİZİK

Colpadan | 10 November 2009 14:19

İnsanlık tarihi boyunca zaman zaman kafamızı kurcalayan birçok soruya cevaplar aradık durduk. Her şey algılama ve arkasında barındırdığı merakla gelişti. Bir şeyi merak ettiğimiz andan itibaren artık ona bir cevap bulmamız zorunlu hale geliyordu. Bulduk da. Geçmişten günümüze bulduğumuz cevaplar çok değişti ama temel sorular hep aynı kaldı.

Önce yaşadığımız çevre ilgimizi çekti. Rüzgar esiyordu, bulutlar toplanıyordu, çiçekler açıyordu, yağmur yağıyordu… Sonra müthiş bir güç ile bir kaç saniyeden fazla bakamadığımız bir ısı ve ışık kaynağı yükseliyordu ufuktan. Tüm bunlar neydi? Ya o yıldırımlar, devasa sesler ve ateş? Her yer kapkaranlık olduğunda havada beliren binlerce parlak ışığa ne demeli? Bir de karanlığın gücünü kıran başka bir ışık dairesi vardı havada. Gündüzü aydınlatan o güçlüğü ışığın yerine geceyi boş bırakmamaya çalışan donuk kardeşi nöbeti devralıyordu adeta.

Cern mola verdi

JaAaa | 24 September 2008 12:07

CERN’deki büyük deney hadron çarpıştırıcısının onarımı ve bakımı için bahara kadar kapalı kalacakmış. Onarımdan sonra çarpıştırıcının yeniden soğutulması gerekiyormuş, CERN sözcüsü James Gillies bu soğutma işleminin 1-2 ay süreceğini belirtti.
Cern hakkında önceden ucandaire’de yayınlanan haber için buraya bakabilirsiniz.
Kaynak

cern’deki deney için webcam, oyun ve maskotlar

xerre | 17 September 2008 11:27

şuradaki yazıdan sonra gelen yorumların çoğunda deneyin insanlık için olumsuz sonuçlanacağı dile getirilmiş, deney için kimi zaman “dünya dışında yapılsın”, “geyik bunlar”, “çok merak iyi değildir” denmiş ve çoğunlukla da konu dine bağlanmıştı.

ve sadece bildirgeç‘te değil birçok insan bu deneyle birlikte dünyanın yok olabileceğinden korktu ve korkuyor. lhc’nin web sitesinden yayınlanan haberler şimdilik her şeyin yolunda gittiğini ve hiçbir şeyin olmadığını gösteriyor.
bu gönül rahatlığı ile deneyin ardından ortaya çıkan birkaç şeye göz atalım:
bunlardan ilki
burada bulunan bir webcam görüntüsü. kameralardan biri büyük hadron çarpıştırıcısını diğeri ise deneyin yapıldığı sahayı gösteriyor. ve işlerin hiç de iyi gitmediğini gösteriyor.
sanırım bu kameralar sayesinde, deneyin olumsuzlukla sonuçlanacağını düşünenler kendilerini birkaç saniye de olsa haklı görebilecekeler.
ikincisi ise deneyin ardından yapılan ve deneyin hangi aşamalardan geçtiğini anlamaya yardımcı olan büyük hadron çarpıştırıcısı (lhc) oyunu.

sonuncusu ise, tanrı parçacığı olarak adlandırılan higgs bozonu ile ilgili. son günlerde yoğun ilgi gören bu parçacığın bir benzerine (!) siz herkesten önce şuradan $9.75 karşılığında sahip olabilirsiniz.

Zamanda Yolculuk Üzerine

afs | 16 September 2008 11:57

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı

CERN’de bir şeyler oluyor. En basit özetiyle bilimadamları bize kütle özelliği kazandırdığı inanılan taneciği, Higgs Bozon’unu bulmaya çalışıyorlar. Çünkü şu anki bilimin temeli teoride var olduğu inanılan ve tüm taşları yerine oturtulan bu Higgs Bozon’unun üzerine kurulu. Higgs taneciğinin Big Bang olayından sonra meydana geldiği düşünülüyor. Bu sebeple deney ortamında ufak bir Big Bang yaratılarak yine ilk anda olduğu gibi Higgs bozonunun ortaya çıkması beklenecek.

Peter Higgs
Peter Higgs

Eğer tahminler doğru ise ala, fakat doğru değilse bu sefer bilimi ya başka temellerin üzerine oturtmak gerekecek, ya da Higgs bozonunun başka bir yolla ortaya çıktığı tezi ortaya çıkacak.

Big Bang’e duyduğum merak zaten hat safhada iken CERN deneyi ile daha da arttı. Tabi bu olayın sırlarına erişmek için ya zamanda yolculuk yapmak gerekiyor ya da ilahi bir kuvvete erişmek gerekiyor. Peki ya zamanda yolculuk mümkün olabilir mi? Teoride mümkün mü? Mümkün olsa ortaya çıkabilecek durumlar neler olabilir?

einstein
einstein

Ufak bir çocukken de, büyüyüp adam olduğumuzda da hep düşümüz olarak kalmayı başarmış önemli bir konu. Pişmanlıklarımızı hatırladıkça, ikinci bir şansımız olsa geçmişe gidip pişmanlığımıza sebep olan şeyi ortadan kaldırmayı arzuladıkça daha da gerçek olmasını dilediğimiz hayalimiz.

Bilim dünyası zamanda yolculuk konusuna biraz temkinli yaklaşıyor. Ama yolculuğun mümkünlüğünü hiç de reddetmiyor ve bunun için sorular soruyor. Konuyla ilgili soruları ciddi şekilde ilk yanıtlayan pek de garip olmayan şekilde Einstein’ın Görecelik Teoremi. Einstein bu teoreminde hiçbir cismin ışık hızını geçemeyeceğini ve bu sebeple zamanda yolculuğun mümkün olmadığını belirtiyor. Bu noktada ‘ışık hızı’ önemli bir yer tutar.

BIG BANG THEORY

pillYusIr | 15 September 2008 16:49

10 Eylül Cuma günü,İsviçre-Fransa sınırında yapılacak olan Büyük Hadron Çapıştırıcısı Deneyi,Dünyanın büyük patlamadan mikrosaniyeler sonraki ortamını yakalamak ve dünyanın oluşumuna dair sırları çözmek amacı ile yapılacaktır.

Bazıları,bu deney sonrasında dünyanın sona ereceğine inanıyor olsada,Bilim adamları deney sonrasında yapılacak olan keşifler için umut taşıyor..

Bu konuda daha detaylı bilgiye ulasmak isteyen arakadaslar;msnbc
ve BBC
linklerini ziyaret edebilir.

Cern’deki büyük deneyin ardından

xerre | 13 September 2008 15:34

CERN de başlayan deneyin üzerinden birkaç gün geçmişken çoğu insanın aklına takılan sorulara ufak da olsa cevaplar bulabilmesi için bu konuya değinmek istedim.

ilk olarak şunu söylemek en doğrusu olacaktır:
bu deney birkaç günde ya da birkaç ayda tamamlanacak bir deney olmayıp uzun bir sürecin başlangıcıdır. ve eğer beklenilen sonuçlara ulaşılırsa bunun hayatımıza yansıması en azından 5-10 yılı bulacaktır.

Dünyanın Yok Olmasına 9 Gün Kaldı!!!

leaderhasan | 02 September 2008 13:50

Evrenin oluşum sırlarını ortaya çıkaracak olan deney için geri sayım başladı. Artık, son 9 gün. İsviçre’nin CERN laboratuarında gerçekleşecek olan deneye, Avrupa ve dünyadan birçok bilimadamı katılacak. Ve bu deneyin maliyeti yaklaşık, 9 milyar dolar. Deney, Fransa-İsviçre sınırındaki bir bölgede, yerin 150 metre altında, 27 km uzunluğundaki bir tünelde gerçekleşecek. Bu deneyde, her maddenin yapı taşı kullanılacak ve bu maddeler ışık hızına yakın bir hız ile çarpıştırılacak. Ve deneyde evrenin oluşumuna neden olan BIG BANG’deki ortama yakın bir ortam oluşturulmaya çalışılacak. Bilim adamları, böylece çarpışmalar sonucunda yeni parçacıkların oluşmasını ve evrenin oluşumundaki sırları çözmeyi amaçlıyorlar. Buraya kadar herşey normal. Bu çarpışmalar sonucu ortaya çıkabilecek enerjinin büyüklüğü ise, dünya bilimadamlarını zıt kutuplara itmiş durumda. Viyana Üniversitesi’nden Markus Goritschnig, deney sonucunda mini kara deliklerin oluşabileceğini ve bu kara deliklerin 4 yıl içerisinde dünyayı yutabileceğini belirtti. Ortaya çıkacak enerji ise, gerçekten korkutucu boyutlarda. Örneklemek gerekirse: Deney sırasında bir toz parçacığının milyarda bir boyutlarındaki bir alanda, güneşin 100 bin katı değerinde bir sıcaklık oluşacak.

internette online rekor denemesi “internet big bang”

xerre | 20 May 2008 20:41

Bu kez internet, bir rekor denemesine ev sahipliği yapacak.

rekor İnternet big bang sitesinde 20 Haziranda denenecek ve bir sitede aynı zaman dilimi içinde bulunan en çok ziyaretçi dünya rekoru kırılmaya çalışılacak. Bağımsız bir jüri tarafından kontrol edilecek olan bu rekor denemesine katılanlara, site herhangi bir ödül vaat etmemekle birlikte bu rekor denemesi Türkiye saatiyle 22:00 de gerçekleşecek. ayrıca siteden, bir gün öncesinden size hatırlatmasını isteyebilirsiniz.