bildirgec.org

besin hakkında tüm yazılar

İlginç Olaylar

akbelen79 | 08 March 2011 11:08

Gün geçtikçe yeni bilgileri alıyoruz bu sitemizden . Benimde katkım olsun diye ilginç olduğunu öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşıyorum.

  • Besin mamülleri arasında tek bozulmadan kalan yiyecek maddesinin bal olduğunu,
  • içtiğimiz suyun yaşının en az 3 milyar yıl olduğunu,
  • Kalbimizin dakikada 60-80 arası çaptığını,
  • Bilirsiniz her birimizin parmak izleri farklıdır. Aynı şekilde dil izinin de farklı olduğunu,
  • İnsanın Parmak izi betondan bile kuvvetli ve sağlam olduğunu,
  • Sabahları uykumuzu Elma’nın ,Kahve’den daha iyi açtığını,
  • Elma, Soğan,Patates’in tadı aynıdır. Aralarındaki fark sadece kokularındandır.
  • El tırnaklarımız ayak tırnaklarımızdan 4 kat daha hızlı uzadığını,
  • Einstein , 9 yaşına kadar konuşamamış .hatta Ailesi zeka geriliğinden şüphelenmiş olduğunu,
  • 1. dünya savaşında Fransa hükümeti ülkedeki tüm taksileri satın alıp, askerlerini cepheye o taksilerle taşıdığı ,
  • Çocuklarımız bahar aylarında daha hızlı büyüdüğünü
    biliyor musunuz?

Doğal Kaynaklarımız-Tarım

akbelen79 | 04 March 2011 18:00

Ülkeler için günümüzde en önemli kaynaklardan biridir Tarım. Ancak bu konuda da küresel güçlerin uyguladığı tarım politikaları nedeniyle, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin dünya besin kaynaklarından çok az istifade etmektedir.
Hatta bazı ülkelerde açlık sınırı altında olan gelirler yüzünden insanlar ölmektedir. Hiç şüphesiz tarım, bir milletin besin ihtiyacını karşılaması için en stratejik sektördür.

haftalık 1

nazokiraze | 11 August 2010 15:00

Çocukların çok sevdiği mini mini Danino ve benzeri şeyleri alıp tüketirken dikkatli olmak gerekiyor.Bir süredir değişik markalardan alıp tükettiğim bu mini besinin Yörsan markası çıkmış diye bir heves alıp eve getirdim, son kullanma tarihine de oldukça uzun bir süre olduğu için gönül rahatlığıyla satın aldığım üründen birini kızım yedi, hemen başımda biten oğluma bir tane açınca üstünün küflü olduğunu gördüm, apıştım kaldım ,baktım diğer dört tanesinin de üzeri yeşil küf tabakasıyla kaplı.

Durur muyum, hemen marketi aradım getirin iade alalım dedi, sonra Yörsan’ı aradım, mesai saati dışında olduğu için ürününüz küflü çıktı, bebek ürünü nasıl böyle olabilir bıdı bıdı şeklinde mesaj bıraktım. Bu arada ürünleri markete götürmeyi her seferinde unuttum, iki gün içinde geri dönüş yaptı Yörsan, ürünleri saklamamı ilgileneceklerini belirttiler, tatlı krizinin arsızlığıyla rengine dikkat etmeden hüpleten kızıma yediği bir tane ürün kar kaldı, üç gün evvel kapı çalındı, uzun boylu şık giyimli bir bay buyrun dedim, Yörsan’dan gelmişler elinde bir tane altılı o üründen var, ötekileri istedi, bir ay olmuş buzdolabında onlaırn çizgi filmlerdeki canavarlara dönüşeceğinden korktum dedim, güldü ve uyardı ürünlerimizde katlı maddesi olmadığı için bozulma olasılığı daha yüksek, havalar çok sıcak olduğu için marketlerin buzdolabına koymadan önceki bekletmelerinde hemen bozulabiliyorlar, dikkatli olmak lazım diye. Ancak baktımaynı şikayet başka yerde de var, hemde son kullanma tarihi aynı olan aynı üründe.

14 yaşını doldurmasına 3 gün kalmasına rağmen mutfakta su ve çikolata dışında hiç bir şeyin yerini bilmeyen kızım dün ani bir kararla ilk kekini yaptı, hemde şaşırtıcı biçimde yardım almadan ve mutfağı batırmadan, şok oldum çünkü kendisi ocak yakmayı bilmez, yemek bile ısıtamaz sonuç gerçekten harika bir üzümlü kekti. Ona bunalıma girdikçe mutfağa girip kurabiyeler yapmasını, kekler çırpmasını öğütledim.

yemek,içmek…

nazokiraze | 03 June 2010 09:43

Bu hafta köyden gelen nevale hakkında yazayım istedim, öncelikle dünyada 100 ülkemizde ise 33 çeşidinin yetiştiği kekikten bahsedeceğim. Kayınvalidem dağdan bayırdan toplamış dağ kekiklerini, sadece et yemeklerinin vazgeçilmezi olduğu için mi? Elbette hayır, kış olunca başı bitten kıçı dertten kurtulamayan gibisinden bir tabire çokça yakışan zayıf bünyelerimizin sık sık antibiyotiğe tenezzül etmemek için evde büyücü kadınlar misali kaynatıp durduğumuz otlu, çöplü karışımlara şifa vermesi için.

Dünya kekikyağının yüzde 10 ‘unu karşılayan Türkiye’nin en fazla üretim yapan yeri Isparta-Sütçüler. Kekik her derde deva, toksinleri defetmek, solunum enfeksiyonlarına karşı durabilmek için kekik öneriliyor.

Köyün bahar gezisinden gelen ganimetlerden biri de enginar yaprağıydı, şeklini pek beğenmediğim kuru yapraklar meğer karaciğer ve safra keseciğimizin can dostuymuş, eh safra kesemin dostu benim de dostumdur diyerek onları kavanozla büyü dolabıma kaldırdım:D (büyü dolabımda her daim bulunan söğüt yaprağı, ıhlamur, kiraz sapı, nane, papatya, hatme çiçeği, zencefil, yeşilçay ve tarçın ile iyi anlaşacaklarına eminim) Şimdi tam zamanı olan canım kirazların saplarını atmayıp bir yerde biriktirin faydaları saymakla bitmez. Bir de kantaron getirdi ne işe yarar neyle içilir, yenir araştırmadım daha.

Sonbahar sortisi sonrası gelen nimetlerle ölçülemese de ,salça,tarhana, kuru erik, balkabağı gibi nimetler olmasa da annemizin bahar köy gezisi de epey işime yaradı, mesela köyden gelen semizotu içimizi açtı ,semizotu faydalarıyla mutlaka ihmal edilmemesi gereken bir sebze.Marketlerde bolca yer alsa da yabanisi çok daha lezzetli.

Nisan ayı yemek haberleri

nazokiraze | 29 March 2010 12:42

Nisan ayı kuzu etinin en lezzetli olduğu aydır, balıklardan kırlangıç,tekir,barbunya zamanıdır. Can erik ağız sulandırmaya Nisan ayında başlar.Önce seyyar tezgahlarda küçücük kesekağıtlarında görüp avucumuzda tuzla agzımıza hüp hüp götürmeye başlarız sonra çoğalır benim şu an ağzımızın sulandığını tahmin edersiniz.(Erik B vitamini deposudur)

Çocuklar Nisan’la birlikte okulların tatiline az kaldığını, kalın okul hırkalarını atacaklarını, okul gezilerinin başlayacağını, dondurmaya hızla yaklaştıklarını düşünerek sevinirken 23 Nisan çalışmalarına hız verilmeye başlanır. Biz küçükken daha mı coşkuluydu ne, uzun yürüyüş provaları yapardık, rengarenk giyinirdik ne biliyim sanki biz küçükken daha güzeldi 23 Nisan bayramlar . Bu yıl dondurma yeme tarihimiz olarak 23 Nisan’ı belirledik. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurarken ne iyi etmiş Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmekle. Nisan ayı dondurmayı çağrıştıran aydır.

gulsey anne

admin | 02 February 2010 09:43

O daha piyasada yoktu sevgili Gulsey Hafif.Org’a üye oldugunda , benimle tanıştıgında.Bir planda da yeri bulunmuyordu buradan gerçek hayata taşınan arkadaşlıgımızın temelleri atıldıgı zaman. Bir süpriz yaparak dünyaya merhaba diyeceginin sinyalini vermesi benim taşınmamla birdir, bana kıyamayıp gelip tüm ağır işlerimi yapan Gulsey o işleri yaparken onu taşıdıgını henüz öğrenmemişti.

Annesi onu taşımaya başladıgından beri ara verdi Hafif’e, ancak bizim dostlugumuza hiç ara verilmedi.Aylardır birlikte bekledigimiz heyecanlı ve bir türlü geçmek bilmeyen zaman bugün meyvesini verdi sevgili arkadaşım Gulsey’in oğlu bugün 11:00 civarı dünyaya geldi.21. yüzyılın üçüncü palindrom tarihi küçük bebeğin doğdugu gün oldu, tarihi tersten ve düzden okuyunca çıkan sonuç aynı.

eskilerde çocuk olmak

admin | 01 February 2010 10:33

Hep küçüklüğümüze dair yazılar yazarız, okuruz, konuşuruz. Seksenlerin sonu, doksanların başında çocuk olmak gibisinden çeşitli özlem dolu konulara dalarız. Şimdiki imkanların bizim küçüklüğümüzde var olmadıgını ama yine de o günlerin çok güzel oldugunu anlatır dururuz.

Diş macunu ve fırçası bilmediklerinden bahseder kayınvalidem, en azından yaşadıkları köyde yokmuş.Her yemekten sonra dişlerini mutlaka tuz veya kömürle temizlemelerini sıkı sıkı öğütlermiş rahmetli babası. Gerçekten de dişlerimiz bembeyazdı diyor, kömürle ovulan diş su ile durulanınca harika sonuç ortaya çıkıyormuş. Düğünlere giderken üşenmeden çantaya atılan iğne iplikle kısaltılan etekler eve geri dönüşte tekrar sökülerek eski haline gelirmiş.

kışın favorisi kuru yiyecekler

nazokiraze | 22 January 2010 16:39

Kurutulmuş sebze ,ot ve meyveler kış mevsimi için harika lezzet kurtarıcılarıdır, genellikle büyüklerimizin yazı zamanı özenerek kuruttugu hatta balkonumuza iplere dizip astıgı zaman burun kıvırdıgımız ama yeme zamanı bayıla bayıla yediğimiz kuru patlıcan, biber dolmaları, kuru meyve kompostoları, öksürüp aksırınca hazırlanan otlar yaz çeşitliligini ve bollugunu kışa taşır.

Domates kurutma işlemi iki türlü yapılıyor, güneşte veya fırında.Ancak güneşte kurutulanın daha lezzetli olduğu gerçek.Fırında 75 derecede 4-5 saatte kurutulan domatesler güneşte kurutulan kadar güzel olmuyorlar. Kuru domatesler eğer kavanozda saklanacaksa aralarına defne yaprağı konulabilir.(kuru sebze üretimi ele alındı)

Ben kuru bamya (kuru olmayanını da sevmem gerçi) kuru dilimlenmiş patlıcan, kabak türü sebzeleri sevmiyorum, benim için yenilecek kuru sebze yemekleri kuru kırmızı biber dolmasıdır. Güzel yapılırsa kuru patlıcan dolmasına da hayır demem. (harika kuru dolma)

şubat ayına girerken yemek haberleri.

nazokiraze | 18 January 2010 13:03

Sofralarımızın baştacı,olmazsa olmazı ekmek yapılan açıklamalara göre Şubat ayında zamlanacakmış

”Gourmand World Cookbook Awards”ta 2009 ‘un en iyi yemek kitabı seçilen (yerel mutfak dalında) Bursa Mutfağı (yazarı Ömür Akkor) önümüzdeki ay Paris’te düzenlenecek kitap fuarında sonuçları açıklanacak olan dünyanın en iyi yemek kitabı yarışmasında da finalist olarak seçildi. Ömür Akkor Şubat ayını heyecanla bekliyor.