bildirgec.org

baraj hakkında tüm yazılar

ŞAKA GİBİ ÜLKEYİZ VESSELAM…

antiemperyal | 27 April 2011 10:21

C.Eren ÇELİK

Nasıl bir ülkede yaşıyoruz anlamak mümkün değil…

Bu ülkede yaşayan vatandaşların AKP’ye oy verenlerinden %27’si Ergenekon soruşturmasının hakkaniyetle yürütülmediğine inanıyor, ama aynı %27 AKP dışında partiye oy vermeyceğini ifade ediyor.

Bu ülkede yaşayan vatandaşların %59’u Türkiye’nin geleceğinin Avrupa’da olduğunu düşünüyor ama AB kriterlerinden olan idamın geri getirilmesini savunanların oranı %65.

Bu ülkenin vatandaşları,siyasileri,aydını sağda solda önüne gelen her yerde demokrasi nutukları atarken mangalda kül bırakmıyor ama demokrasinin temel unsurlarından birisi olan “temsil edilme hakkaniyeti” nin tam olarak sağlanması için barajın indirilmesini yalnızca %17’lik bir kesim savunurken “Bu günkü hali iyidir, böyle evam etsin” diyenlerin oranı %47’yi buluyor.

hes be annem!

creme brulee | 30 June 2010 10:35

dünyamız milyonlarca yıl önce, henüz sadece bir toz ve gaz bulutuyken, başına gelecekleri bilse yine de insanoğluna yaşama fırsatı sunar mıydı acaba?

niye mi?

dünyanın iklimi hızla değişiyor.

denizler hızla kirleniyor, tatlı su kaynakları tükenmek üzere.

hızla tükenen kaynaklara fosil yakıtlar da ekleniyor. çeşitli kurumlarca yapılan projeksiyonlar, mevcut enerji politikalarının ve enerji arzı tercihlerinin devam etmesi durumunda dünyamızın birincil enerji talebinin 2007 – 2030 arasındaki dönemde yüzde 40 oranında artacağını gösteriyor.

alternatif enerji kaynaklarına ihtiyacımız olduğu kesin. kesin ama bu kaynakları dünyaya yeni zararlar vermeden nasıl bulacağız, kullanacağız? fosil yakıtların neden olduğu sera gazları küresel ısınma ve iklim değişiklerine yol açıyor; nükleer enerji kaynakları toplumsal, çevresel ve ekonomik açıdan yüksek maliyetli.

her biri birbirinden beter binlerce küresel felaket senaryosu kapımızda. her gün bir yenisini öğreniyoruz kitle iletişim araçlarından. peki ama ne kadarı gerçekçi öngörülere sahip? bunu anlamak için fazla da bilimsel olmadan ve kafa ütülemeden gelin minik bir beyin jimnastiği yapalım.

kendi kendine yetebilen kaç tarım ülkesinden biriydik siz ilkokul sıralarında okurken? kaç sene öncesine kadar evinizin musluğundan su içebiliyordunuz? mart-nisan-mayıs ayları sizce de hala ilkbahar ayları mı? metrekareye düşen görülmemiş yağış miktarları hakikaten bir daha görülmeyecek mi?

dünyanın çığlıklarını hala mı duymadınız?

dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi bütün bu sayılan sebeplerle artıyor. büyük devletler araştırma kaynaklarının büyük kısmını bu alana kaydırmaya başladı bile. fosil yakıtların tükenebilirliğinin anlaşılması, yol açtıkları büyük iklimsel felaketler bu alanda çoktan rekabet yaratmaya başladı. bugün dünyada büyük çevresel felaketlere neden olan birçok ünlü firma bile bu konuda arayışlarda, çünkü buradan da büyük ekmek var.

peki ya yalnız ve güzel ülkem tüm bu işlerin neresinde?

hadi o zaman bir soru daha.

avrupa’da rüzgâr enerjisi potansiyeli bakımından en zengin ülkelerden birisi; jeotermal enerji zenginliği yönünden dünyada 5. sırada; yıllık ortalama toplam güneşlenme süresi 2.640 saat ki günlük toplam 7,2 saate karşılık düşüyor ancak güneş ışınımının sadece yüz binde ikisinden yararlanıyor, acaba kimdir kimdir desem?

bingo. bildiniz, türkiye.

yenilenebilir enerji konusunda büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte türkiyenin son beş yılda elektrik enerjisi tüketim artışı yüzde 43. söz konusu artış dünya ülkeleri arasında gerçekleşen en yüksek artışlardan biri. ancak, hamdolsun teğet geçen ekonomik krizin, elektrik enerjisi talebindeki artışı frenlemesinin beklenen elektrik enerjisi krizini birkaç yıllığına ertelediği konuşuluyor. türkiyenin 2008 yılında enerji hammaddeleri ithalatına ödediği rakamsa, tüm ithalat tutarının yüzde 24’üne eşit.

Büyük baraj devri bitti

penguen06 | 13 July 2009 16:03

http://www.milliyet.com.tr/Guncel/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&KategoriID=24&ArticleID=1116909&Date=13.07.2009&b=Buyuk%20baraj%20devri%20bitti&ver=97

Hava barajı

seramik | 07 October 2008 19:03

hava barajı
hava barajı

Hava barajı, şehirin pis havasını temizlemek, Co2 oranını azaltmak, Enerji elde etmek, ekolojik sisteme yardımcı olmak, yüksek çaplı fırtınaların oluşturduğu zararlı hortumların kontrol altına alınmasını sağlamak için düşünülmüş bir projedir.

Bunun için şehrin altyapı sistemi kullanılarak, hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgeler de yerleştirilecek giriş kanallarıyla toplanan pis havanın borular vasıtası ile arıtma tesislerine ulaşan 5 mt. çaplı ana borular aracılığı ile şehir’in dışına taşınan pis hava çevrede bulunan en yüksek dağa misal “Yamanlar Dağı 1015 mt.”, tüneller yardımı ile Hortumu yaratacak olan güçlü motorlar’ın bulunduğu “süper iletken raylarda hareket eden” devasa kanatçıklara ulaştırılır.

Beton setleri;
Tepe üzerinde inşa edilmiş olan hortumu oluşturacak aerodinamik yapıya sahip 50mt.lik beton setleri”Üç veya daha fazla”. Tabi olarak çevre rüzgarların meydana getirecekleri doğal hortum oluşumu alt ve üst basınç farkından dolayı kendi,kendine faaliyete geçebilecek bir düzenektedir. Gökdelenlerin zemininde oluşan küçük anaforları ve en yüksek katlarda rüzgarla oluşan 2.5 mt. lik sallantıyı hepimiz okumuşuzdur. 1250 mt. yükseklikte bunun nasıl gerçekleşeceğini tasavvur edebilirsiniz !..

Şimdi tasarruf zamanı..Haydi!

kalamara | 07 August 2008 14:14

Evet nereden çıktı şimdi bu tasarrufmeselesi diyebilirsiniz.

Ancak bundan sonra yaşam kalitesinin azalıp artması tamamen gıda,ilaç,enerji,su ve zamanın ekonomik ve en etkin kullanılmasına bağlı olacaktır.
Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yeraltı su kaynaklarının azalması ve aşırı kirlenmesi sonucunda susuzluk tehlikesi ortaya çıkmıştır.Bu tehlikeyi ülkemizdeki barajların dolulukoranlarına bakrak daha iyi algılayabiliriz.
Araba yıkarken hortum yerine 1-2 kova ile yetinirsek yılda milyonlarca ton sutasarrufu yapmış oluruz.
Yine bulaşık makinelerini kullanarak (uygun şekilde yerleştirilen tabaklar bile su tasarrufudur.) suyu daha ekonomik kullanabiliriz.
Elektrikten yapılacak tasarrufta ülkemiz için çok önemli.Su kaynaklarının azalması,doğalgazda dış ülkelere bağımlılık ve artan nüfus elektrik üretimini olumsuz etkieyen faktörlerdir.Elimizden geldiğince çok basityöntemlerle elektrik faturamızı düşürebiliriz.
Evimizdeki klasik lambalar yerine tasarruf sağlayan düşük watt enerji ile yüksek aydınlatma sağlayan lambaları kullanarak bile çok önemli bir tasarruf yapmış oluruz.
Yine Bilgisayarımızın monitörünü 5-10 dakikalık bir mola vereceksek hemen kapatmalıyız.Çünkü monitörler enerjiyi çok harcamaktadırlar.
Daha buna benzer birçok örnekverilebilir. Bilgisayarlarımızı,televizyonlarımızı ve vazgeçemediğimiz tüm elektronik cihazlarımızı elektrik kesintileri nedeniyle kullanamaz duruma gelmeden haydi şimdi tasarruf etmeye ..Evet henüz geç kalmadık şimdi bile başlasak kazançlıyız..

öss baraj puanı düşürüldü

kemal118 | 20 June 2008 14:43

YÖK, ön lisans ve açık öğretim için ÖSS taban puanını 145, lisans programları için ise 165 olarak yeniden belirledi.

yök genel kurulutoplantısı bitti ve toplantı sonunda görüşülen konular hakkında yazılı açıklama yapıldı.açıklamaya göre üniversite kontenjanlarının tam anlamıyla değerlendirilmesi amacıyla ÖSS taban puanını 145 lisans programlarının ise 165 olarak belirlendiği kaydedildi.böylece taban puanlar ön lisans ve açık öğretimiçin 160’tan 145’e,lisans programları için ise 185’ten 165’e düşürüldü.
kaynak

Sayısalcıların şansı sözelcilerden daha yüksek

nzright | 14 June 2008 16:23

ÖSS adaylarında bu yılın da şanslıları, tercih yapabilecekleri kontenjan sayısı daha yüksek olduğu için yine sayısalcılar olacakmış.

Çünkü lisans programları arasında en fazla kontenjan sayısal bölümlerde bulunuyor. Şansız kesim ise SÖZ-2 puanı ile tercih yapacak adaylar. Çünkü geçen yıl SAY-2 puanı ile öğrenci alan lisans programlarının kontenjanı 80 bin iken EA-2 ile alanların yaklaşık 60 bin, SÖZ-2 puanı ile öğrenci alan programların kontenjanı ise 26 bindi. Bu yıl yapılan kontenjan artışının bu alanlardaki kontenjanları nasıl artıracağı belli olmasa da bu tablo çok fazla değişmeyecek gibi görünüyor.

Firefox’un 500 milyon kutlaması

makaleci | 25 February 2008 14:45

Firefox internet tarayıcısı 500 milyon indirilme barajını aşışını tüm kullanıcılarını davet ettikleri bir oyun ile kutluyor!

Mozilla, şurada teşekkür mesajlarını yayınlıyor…

Oyunun işleyiş şekli ve amacı; Siteye girdiğinizde karşınıza İngilizce bir kelime geliyor ve bu kelimenin eş anlamlısının aşağıdakilerden hangisi olduğu soruluyor. Her doğru cevabınız 20 pirinç tanesine dönüşüyor. Biriken pirinç taneleri uluslararası yardım kuruluşları aracılığıyla aç insanlara iletiliyor. Amaç ise ikinci bir kilometre taşına, toplamda 500 milyon pirinç tanesine ulaşmak.

firefox’a savaş açan ie’nin WebMasterları ! :(

taninmayan-68170 | 12 November 2007 17:24

ie’nin WebMasterları firefox’a savaş açan ! 🙁

internet reklam piyasasının aslan pastasını google ad
organize ediyor.
ms bu yeni pazarda aslan payı varsa
” o benimdir o benim” dergibi asp stil kodları konusunda yeni kavramlar oluşturup bu kavramların
patentlemeye başlıyor.
bu yüzden firefoxta bazı yeni asp sayfalarında,
sayfa düzeninde bozulmalar oluşuyor.

haliyle kullanıcılar asp ve aspx sayfaları için
eli mecbur bir şekilde
ie yi kullanmaya mecbur edilmekte.

dahası geçenlerde firefox ile girdiğim bir sitede
bu siteye ie 4 ve üzeri tarayıcılarla ziyaret edebilir ve dollaşabilirsiniz diyen bir mesajla karşılaştım !