bildirgec.org

article hakkında tüm yazılar

google bizi aptallaştırıyor mu?

ufopilotu | 02 July 2008 18:03

önemli bir konu olarak, günümüzde internet aracılığıyla paylaşılan bilgi hacmini hiç kimse yadsıyamaz. bilgi erişimi konusunda da en popüler arama motoru google çok önemli bir misyon edinmiş durumda.

akabinde, theatlantic.com sitesinde yayınlanmış makalede google’ın insanları aptallaştıp aptallaştırmadığı tartışılmış.

önemli sebepler arasında google’ın arama sonuçlarını getirirken insanlara düşünme fırsatı bırakmadığı. geleneksel öğrenme metodlarına ters bir durum olarak, google kullanıcıları buldukları verileri sadece kopyala yapıştır, düzenle ve döküman haline getir tekniğiyle işliyor.

yeni html5 tag’leri ve kullanım şekilleri

basarozcan | 01 June 2008 22:16

HTML4’ün yavaş yavaş beklentilere cevap verememesiyle birlikte yeni arayışlara giren tasarımcılar div ayraçlarını CSS ile verimli şekilde kullanmaya başlamışlardı. Ne kadar iyi kodlamalar yapılsa da HTML4’ün artık yetmediği ortaydı.

HTML5 ise dilde yalınlık ilkesini amaç edinen yeni özellikleri ile kullanıcıların işini kolaylaştıracak. Daha az kodla sitelerimize aynı görünümleri verebileceğiz. Alistapart kaynağında okuduğum html5 içeriğinde bu yalınlaşma gayet iyi açıklanmış.

sekme bazli arayuz teknikleri

| 19 April 2007 17:00

tab, turkcemize sekme olarak cevirilebilir.isletim sistemlerinden tutunda guncel web sitelerine kadar uzanan genis bir kullanim alani buluyor tab / sekme bazli arayuzler. bu arayuz teknikleri ingilizcede genel olarak tabbed document interface (TDI) olarak adlandiriliyorlar. sanirim turkceye sekme bazli arayuz * olarak cevirmem yanlis olmaz. bu gibi avantajlari barindiran fakat bunun yaninda su dezavantajlari beraberinde getiren bu arayuz tasarimi gelistiriciler ve tasarimcilar tarafindan giderek artan bir yogunlukta kullaniliyor.sahip oldugu avantajlardan belkide en onemlisi : bilgiye hizli bir sekilde ulasabilmeyi mumkun kilmasi olsa gerek.ayrica yeni bilgilere erismek icin bircok pencere / sayfa acip-kapama yukunden kurtulmanizi sagliyor bu teknik.eger isterseniz bu arayuz olusturma tekniklerine birazda hayalgucunuzu katarsaniz web siteniz veya gelistirmis oldugunu programiniz icin kullanisli menuler meydana getirebilirsiniz.


kisa bir sure oncesine kadar hazirlanmasi oldukca zaman ve emek isteyen bu arayuz sistemine gunumuzde css, javascript,dhtml ve elbetteki ajax yardimiyla cok kolay sahip olabilirsiniz.bu konuda size fikir / ilham verebilecek kaynaklardan bazilari sunlar :

not : bu bildiri suradaki orijinal makalenin kismen turkceye cevrilmesi sonucu olusturulmustur.ayrica arama motorlari yardimiyla yapilacak su arama sizi benzer sonuclara ulastirabilir.

* eger turkceye tercumesi konusunda daha iyi bir oneriniz varsa lutfen belirtin.

grid kullanin ! – 2

| 15 April 2007 23:55

daha once su bildiride web sitesi tasarimi yaparken grid kullaniminin onemine kisaca deginmis ve ayrica yeeaahh! adli projenin gelisim asamalarini iceren bu pdf dosyasini paylasima sunmustum.

yeeaahh!
yeeaahh!

smashing magazine
smashing magazine

kisa bir sure once smashingmagazine adli site grid kullaniminin onemi hakkinda oldukca detayli bir makale yayinlamis.makalede grid tabanli web tasarimi yaklasimina detayli bir sekilde analiz edildigini goruyoruz.makalenin iceriginde yeeaahh! adli proje basta olmak uzere grid tabanli tasarim mantigi gudulerek tasarlanan guncel web sitelerinden ornekler mevcut : [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
bu guncel orneklerin yaninda

  • bircok kaynak dosyasini,
  • grid bazli tasarima farkli bakis acilarindan bakan makaleleri,
  • tutorial diye tabir edilen egitim dosyalarini,
  • kullanisli araclari,
  • ve konuyla ilgili kitaplarin web baglantilarini yine bu makale icerisinde bulabilirsiniz.
nytimes
nytimes

biraz ilham alalim !

| 15 April 2007 21:17

web tasarimcilarinin yani sira kullanicilarinda bildigi uzere web sitelerinin en cok kullanilan bolumleri menu bolumleridir. ozelliklede ana menu olarak adlandirdigimiz tum sayfalarda sabit olarak ( sitenin ust,sol,sag veya alt kisminda ) goruntulenen bolumlerdir.
bu nedenden dolayi web tasarimcilarin yeni bir site tasarlarken en cok zaman harcadiklari kisim cogunlukla menu-lerdir.
menu tasarimi yaparken bircok farkli program ve dilden yararlanilabilir.ornegin flash,css,html,dhtml,…. gibi.
fakat gunumuzde css kullanilarak tasarlanan menuler neredeyse flash ile yapilan calismalara kafa tutacak kadar kaliteli,kullanimi kolay ve ileri duzeydeler.

yukaridaki gerceklerin farkinda olan bu sitenin editorleri web tasarimcilarina menu problemlerini cozmek ve onlara yeni fikirler vermek icin soyle bir liste olusturmuslar.
listede css teknikleri kullanilarak tasarlanan goz kamastirici menuler siralanmis.
gozden kacirilmamasi gereken ilham verici bir kaynak olarak degerlendiriyorum.